1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
2022 Political Risk Report: riscul ...

2022 Political Risk Report: riscul geopolitic va fi accentuat de competitia pentru controlul suprafetelor marine, teritoriilor si spatiului cosmic

Competitia in crestere pentru controlul teritoriilor, suprafetelor marine si spatiului cosmic va alimenta viitoarele tensiuni geopolitice globale, pe masura ce statele vor incerca sa controleze granitele maritime, resursele minerale neexploatate anterior si spatiul cosmic, a carui exploatare este aproape nereglementata. Acestea sunt concluziile principale potrivit "2022 Political Risk Report" realizat de MARSH, liderul global in brokeraj de asigurari si consultanta de risc.

Publicat de MARSH Specialty, Political Risk Report 2022 noteaza ca, in timp ce granitele terestre dintre tari se mentin ca elemente cheie pentru delimitarea riscului politic - asa cum constatam din actualul conflict Rusia-Ucraina, relatiile dintre state vor fi influentate din ce in ce mai mult de competitia pentru controlul suprafetelor marine, resurselor minerale si spatiului cosmic.

"Conflictul dintre Rusia si Ucraina este un exemplu clar cu privire la modul rapid in care pot escalada riscurile geopolitice, cu impact umanitar puternic la nivel local si cu efecte pentru afacerile si investitorii din intreaga lume", declara Nick ROBSON, Head of Credit Specialties, MARSH Specialty. "Consecintele teribile ale acestui conflict asupra poporului ucrainean raman una dintre principalele noastre preocupari. Este insa si un moment in care organizatiile si investitorii trebuie sa ia in considerare modul in care evolutiile cu privire la mediul marin, spatiu si teritorii ar putea influenta viitoarele tensiuni geopolitice dintre tari si regiuni. Lucram impreuna cu clientii nostri pentru a-i sprijini sa inteleaga mai bine impactul potential al riscurilor politice actuale si importanta programelor de asigurare si de abordare a riscurilor strategice care sa le permita sa isi sporeasca rezilienta la viitoarele crize politice si economice.

Raportul remarca potentialul imens de explorare si investitii al adancurilor marine care sunt neexplorate intr-o proportie de peste 80%. Acestea ar putea acoperi cererea in crestere de materii prime si alimente. Totusi, "explorarea albastra" aduce riscul unor tensiuni geopolitice in crestere intrucat majoritatea resurselor sunt situate in Zone Economice Exclusive (ZEE), acoperite de drepturi teritoriale offshore iar acestea pot fi usor contestate, mai ales acolo unde exista suprapuneri.

Cresterea interesului pentru economia spatiala, mai ales in conditiile suprapunerii cu militarizarea sporita a spatiului ar putea conduce si la accentuarea tensiunilor geopolitice. Situatia ar putea fi agravata de esecul colaborarii dintre state pentru realizarea unei guvernante solide in vederea exploatarii resurselor spatiale. In urmatorul deceniu, orbita joasa a Pamantului ar putea gazdui 100.000 de sateliti, aspect care ar conduce la cresterea volumului de deseuri spatiale. Deseurile spatiale chiar si de mici dimensiuni, ar putea avaria serios echipamentul orbital si ar putea risca declansarea de conflicte.

"Intelegerea acestor provocari si integrarea lor in programele de asigurare si de abordare a riscurilor strategice va spori rezilienta organizatiilor si va contribui la dezvoltarea acestora chiar daca suntem intr-un context care presupune adaptarea la realitati geopolitice schimbate", a adaugat Nick ROBSON.

MARSH este lider global in brokeraj de asigurari si consultanta de risc. Cei peste 45.000 de colegi acorda consultanta companiilor si clientilor persoane fizice din 130 de tari prin intermediul solutiilor de diminuare a riscurilor fundamentate pe analiza datelor. MARSH este o companie MARSH McLennan (NYSE: MMC), cea mai importanta companie globala de servicii profesioniste de consultanta in risc, strategie si resurse umane.

Sursa foto: MARSH - Political Risk Report 2022