1asig.ro
1asig.ro

2018, un an marcat de schimbari legislative. Ce ne aduce 2019?

5 min. / 1.540 cuvinte
Anul 2018 a reprezentat un adevarat test de rezistenta pentru jucatorii din piata asigurarilor. Acestia au fost nevoiti sa tina piept, probabil, celor mai dificile schimbari legislative din domeniu la nivel european, fie ca vorbim de GDPR - Regulamentul privind Protectia Datelor Personale sau IDD - Directiva privind Distributia in Asigurari, care au adus transformari operationale greu de imaginat in urma cu cativa ani. In acelasi timp, noua legislatie vizeaza o mai buna protectie a consumatorului, dar si o mai buna pregatire a angajatilor din industria asigurarilor. Toate aceste mutatii produse la nivelul industriei au creat, pentru actorii pietei, atat provocari, cat si oportunitati!

PROMO


Numarul aniversar al revistei PRIMM Asigurari&Pensii prezinta bilantul anului 2018 pentru cele mai importante linii de business si creioneaza tendintele pentru 2019, asa cum se contureaza ele din declaratiile facute de reprezentantii autoritatilor, asociatiilor profesionale, companiilor de asigurari si brokerilor din piata locala.

AUTO: 2018, o baza pentru 2019

Si in 2018 asigurarile de raspundere civila auto RCA au continuat sa atraga atentia autoritatilor locale si europene, jucatorilor, dar si consumatorilor. Dupa intrarea in vigoare a legislatiei RCA in 2017 - care a eliminat o mare parte a disfunctionalitatilor din anii anteriori -, anul trecut s-a remarcat o scadere a subscrierilor pe acest segment de piata, in timp ce societatile au platit daune tot mai mari, iar numarul masinilor asigurate a scazut. Care sunt provocarile pentru 2019?

Astfel, la un an de la aplicarea Legii RCA, Comisia Europeana a avertizat Romania sa isi alinieze legislatia la normele UE privind asigurarile RCA, iar ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara si jucatorii din piata au constituit un grup de lucru pentru actualizarea legislatiei RCA, grup care va continua sa lucreze in 2019 pentru a identifica cele mai potrivite solutii de modificare a acestei legislatii. Printre cele mai dezbatute modificari se numara eliminarea politelor incheiate pe o luna de persoanele fizice, eliminarea posibilitatii suspendarii contractului RCA, notificarea clientilor cu 30 de zile inainte de expirarea politei, renuntarea la tariful de referinta si asiguratul cu risc ridicat (nu a fost niciun caz pana in prezent) si altele.

De asemenea, o provocare pentru jucatorii RCA, pentru perioada urmatoare, a aparut odata cu publicarea rezultatului anchetei Consiliului Concurentei privind piata RCA, care a amendat cu 53 milioane euro noua companii de asigurari si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania - UNSAR. In acelasi timp, trebuie sa mentionam ca entitatile sanctionate au declarat ca isi propun sa atace aceasta decizie in instanta.

Amintim ca, in conditiile in care subscrierile politelor facultative CASCO au crescut in acest an (+26% in perioada ianuarie - septembrie 2018), valoarea primelor brute subscrise de asiguratorii RCA a scazut constant inca de la inceputul anului: -13% in primul trimestru, -6,3% dupa primele noua luni din 2018. Asta in conditiile in care asiguratorii au achitat despagubiri mai mari, iar rata combinata a daunei RCA a urcat la 107,40% pana la sfarsitul lunii septembrie, comparativ cu 96,38%, in urma cu un an.

"Anul in curs reprezinta o baza pentru 2019, atunci cand ne asteptam la o reasezare din punct de vedere legislativ pe segmentul RCA, ca urmare a cererii exprese formulate de catre Comisia Europeana. De altfel, 2018 a fost primul an complet de aplicare a noului cadru de reglementare specific asigurarilor de raspundere civila auto (RCA) - Legea nr. 132/2017. Legislatia in domeniu a suferit schimbari importante anul trecut, cu impact semnificativ asupra industriei, fiind asadar necesara adaptarea jucatorilor la noul context", a declarat Alexandru CIUNCAN, Directorul General al UNSAR.

El a aratat ca, potrivit datelor oficiale furnizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF, s-a observat, in primele 9 luni ale anului 2018, o majorare a ratei combinate a daunei RCA, dar si o crestere a despagubirii medii pentru daunele materiale de aproape 9%. "O tendinta asemanatoare s-a manifestat si pe segmentul asigurarilor CASCO, unde, comparativ cu perioada similara a anului anterior, rata combinata a crescut de la 105,9% la 109,7%".

"Aceste tendinte sunt cu atat mai importante cu cat asigurarile auto au continuat sa domine piata in primele 9 luni ale anului in curs, 73% din totalul primelor brute pe segmentul asigurarilor generale fiind subscrise pe aceste linii", a precizat oficialul UNSAR.

"La nivelul UNSAR, am depus eforturi continue pentru imbunatatirea cadrului normativ in domeniu, in spiritul legislatiei europene si in beneficiul consumatorilor si al societatii romanesti per ansamblu. In acest context, UNSAR s-a implicat constant in proiectele cu rol de stabilizare si maturizare a pietei, si a fost parte activa a grupurilor de lucru organizate la nivelul ASF", a adaugat Alexandru CIUNCAN.

Cristian IONESCU, Presedinte Directorat, ASIROM VIG, subliniaza ca segmentul asigurarilor auto obligatorii este cel care aduna cele mai multe provocari. "Aici se concentreaza cel mai mare volum de business de pe piata, iar contextul legislativ este unul ce promoveaza mai degraba un mediu semi-concurential. 2018 si 2019 vor fi anii in care se vor resimti cel mai puternic efectele impunerii, in 2017, a unor tarife normate. Iar rezultatele preliminare privind rata daunei publicate de autoritatea de supraveghere confirma acest lucru. Ne asteptam ca, pana la sfarsitul anului, deficitele pe aceasta clasa de asigurari sa se adanceasca, conjunctura indicand ca nici 2019 nu va arata bine", a spus acesta.

Si Paul SWOBODA, Presedinte Directorat, GRAWE Romania, este de parere ca cea mai mare provocare din segmentul asigurarilor auto este reprezentata de revenirea pietei la o rata combinata de peste 100%.

La randul sau, Francois COSTE, CEO, GROUPAMA Asigurari, a afirmat ca anul 2018 a venit, intr-adevar, cu multe schimbari. "Totusi, piata asigurarilor a continuat sa fie dominata de asigurarile auto. O evolutie care a marcat acest segment a fost cresterea pietei auto din primul semestru, atat cea de masini noi (33%), cat si cea de masini second-hand (7%), care a sporit numarul de inmatriculari si a sustinut, in mod implicit, liniile RCA si CASCO. Pe de alta parte, provocarea pentru asiguratori a fost profitabilitatea scazuta a RCA, un efect pe care am continuat sa il resimtim dupa reducerea prin lege a tarifelor pe acest segment".

"Anul 2018 a fost unul de cristalizare a unor tendinte pentru industria de asigurari din Romania, in conditiile in care piata de profil, la 9 luni, a evoluat sub ritmul general al economiei, raportand o crestere de 2,1%. Raportul dintre life si non-life a ramas constant, ambele segmente mentinandu-se pe traiectorii ascendente, dar inca sub potential. Statisticile oficiale ale ASF din perioada ianuarie-septembrie arata ca asigurarile auto continua sa domine volumul total de afaceri non-life, cu o linie CASCO ce si-a accelerat cresterea. In paralel, politele obligatorii RCA s-au mentinut in scadere", a atras atentia si Adrian MARIN, CEO, GENERALI Romania.

Prognoze pentru 2019

"Ultimii ani ne-au demonstrat ca exista o corelatie, cu un usor decalaj, intre ciclurile economice si afacerile in asigurari si de asemenea, o dependenta considerabila fata de activitatea de finantare. In masura in care economia se va mentine pe o linie pozitiva, putem afirma ca si piata de asigurari va evolua", a afirmat Adrian MARIN.

In opinia lui Cristian IONESCU, anul 2019 va ramane unul cu aceleasi provocari principale: lupta asiguratorilor de a controla deficitele semnificative proiectate pe segmentul RCA si competitia acerba pentru atragerea de afaceri facultative. "In privinta asigurarilor obligatorii, fara o revenire la liberalizarea pietei, efectele negative se vor accentua, putand chiar duce la inregistrarea unor noi situatii de intrare in incapacitate de plata. De partea cealalta, marjele de profit ale asigurarilor facultative continua sa se reduca, cel mai elocvent exemplu fiind segmentul asigurarilor CASCO, care este pe cale sa redevina neprofitabil pentru multi jucatori de pe piata si la nivel consolidate", a adaugat el.

"In ceea ce priveste anul 2019, printre obiectivele Uniunii pe aceasta linie de business se numara introducerea sistemului tabelar pentru vatamari corporale, cresterea gradului de cuprindere in asigurare, digitalizarea si introducerea sistemului telematics, alaturi de cresterea nivelului de siguranta rutiera. Acesta este si contextul in care am lansat prima campanie de educatie si preventie rutiera a UNSAR: Campania ATENT IN TRAFIC", a afirmat Alexandru CIUNCAN.

Uniunea a constatat, ca urmare a acestui demers, ca marea majoritate a studentilor care au participat in cadrul campaniei considera ca nivelul de pregatire asigurat de scoala de soferi este scazut, iar circa 99% dintre acestia sunt de parere ca introducerea notiunilor de condus defensiv in pregatirea viitorilor soferi ar fi un lucru necesar. Mai mult decat atat, 94% dintre participanti au apreciat utilitatea informarilor privind notiunile de educatie financiara in domeniul asigurarilor auto, intarind astfel nevoia consumatorilor de a avea acces la informatii cu privire la asigurari si la beneficiile acestora.

"Campania ATENT IN TRAFIC va continua si in 2019, in contextul in care UNSAR considera siguranta rutiera o prioritate pentru toate partile implicate", a precizat Alexandru CIUNCAN.

Pentru anul 2019, toti jucatorii din piata asteapta armonizarea legislatiei RCA cu reglementarile europene, respectiv consolidarea pietei. Chiar si Consiliul Concurentei recomanda eliminarea politei RCA pentru o luna deoarece sunt destul de multe masini in circulatie care nu au RCA valabil in conditiile in care proprietarii au uitat sa reinnoiasca polita. Consiliul mai recomanda elaborarea de catre ASF, impreuna cu societatile de asigurare si unitatile de reparatii auto reprezentative, sau cu organizatiile profesionale ale acestora, a unui cod de conduita aplicabil in relatia dintre societatile de asigurare si unitatile de reparatii auto, in vederea evitarii prejudiciilor aduse consumatorilor.

Asigurarile de locuinte: Focus pe implicarea autoritatilor

Asigurarile property, inclusiv asigurarile obligatorii si facultative de locuinte, au o evolutie lenta, asiguratorii asteptand ca autoritatile locale sa se implice mai mult in aplicarea legislatiei in vigoare si in cresterea gradului de cuprindere in asigurare, in conditiile in care Romania este expusa riscurilor catastrofale.

"Chiar daca ne-am confruntat pe parcursul anului 2018 cu cateva etape de inundatii, suficiente alunecari de teren si chiar un cutremur mare, avem de-a face si cu o provocare majora, aceea de a face cat mai multi romani sa creada in asigurarea obligatorie pentru locuinta (polita PAD), cea mai simpla, accesibila si eficienta forma de protectie financiara in caz de dezastru", a declarat Nicoleta RADU, Directorul General al PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

Ea sustine ca in anii care urmeaza romanii vor incepe usor, usor sa inteleaga de ce este nevoie de aceasta protectie. "In ceea ce ne priveste, am luat serios in considerare rolul nostru in educarea publicului si avem in vedere si pentru 2019 o serie de activitati de comunicare si informare, care sa faca din acest tip de asigurare un produs nu numai simplu de accesat, dar si simplu de inteles! Si desi incepe seria evenimentelor electorale, imi doresc ca si autoritatile sa inteleaga utilitatea acestui tip de asigurare pentru bugetele locale si centrale", a adaugat Nicoleta RADU.

"Sunt convinsa ca activitatile de comunicare si informare pe care PAID le desfasoara vor contribui la cresterea gradului de cuprindere in asigurare. In aceeasi masura, va exista o imbunatatire a gradului de cuprindere si ca urmare a modificarii unor prevederi ale legii care se refera la imbunatatiri operationale sau la diversificarea canalelor de emitere. Cu singura mentiune ca, numai bazata pe aceste solutii, o crestere rapida va lua timp si nu se va produce instantaneu. Avand, insa, in vedere rezultatele studiului pe care UNSAR l-a comandat in iunie 2018 cu privire la asigurarile de locuinte din Romania, conform caruia romanii asteapta ca autoritatile sa fie mai ferme in ceea ce priveste aplicarea legii, consider ca, oricat de eficienta ar fi legea, atata vreme cat autoritatile nu o iau ele mai intai in serios, romanii nu vor intelege de ce ei ar trebui sa o faca", a completat oficialul PAID Romania.

Francois COSTE aminteste ca asigurarile obligatorii si cele facultative de locuinte au consemnat, in acest an, o crestere usoara, un impact pozitiv avand revenirea sectorului de constructii, in conditiile in care noii proprietari sunt, pe de o parte, obligati sa achizitioneze o polita PAD, in timp ce, pe de alta parte, sunt expusi mai rapid si politelor facultative prin creditele pe care le incheie. "Provocarea ramane, totusi, informarea si in unele cazuri "convingerea" populatiei despre obligatia legala de a-si asigura locuintele aflate in proprietate, cat si despre beneficiile unei asigurari facultative", a adaugat el.

Si Cristian IONESCU arata ca asigurarile de bunuri si proprietati au un avans marginal atat pe segmentul de retail (asigurari de locuinte, respectiv adresate firmelor mici si mijlocii), cat si la nivelul clientilor corporate. "Este o zona unde intalnim un nivel concurential extrem de ridicat, toate companiile importante de asigurari generale luptand pentru o pozitionare cat mai buna pe aceste clase de asigurari", a mai indicat acesta.

Conform UNSAR, care citeaza raportul ASF, asigurarile property au generat, la finele primelor 9 luni ale anului 2018, 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, afacerile asiguratorilor pe aceasta linie fiind in crestere cu circa 5% fata de acelasi interval din 2017. In acelasi timp, primele aferente asigurarilor facultative de locuinte au inregistrat pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2018 o crestere de aproximativ 1% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, iar valoarea subscrierilor pentru politele obligatorii PAD s-a majorat cu aproximativ 2%.

"Si pe aceasta linie de business UNSAR s-a implicat in mod activ in proiecte de dezvoltare, in scopul cresterii gradului de cuprindere. Astfel, spre exemplu, Uniunea a derulat in luna octombrie o ampla campanie media de comunicare - ocazie cu care am prezentat public rezultatele unui studiu dedicat realizat de IRES. Conform studiului, patru din cinci romani declara ca au auzit despre obligativitatea de a-si asigura locuintele impotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) prin polita obligatorie PAD. Cu toate acestea, mai putin de unul din cinci romani a incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintelor: la 31 octombrie 2018 erau asigurate doar 1,69 milioane locuinte, conform datelor furnizate de catre PAID", a afirmat Alexandru CIUNCAN.

"Toate acestea ne conduc la concluzia ca, pentru a putea dezvolta aceasta linie, avem nevoie de sprijinul autoritatilor publice, in vederea aplicarii in intregime a prevederilor Legii nr. 260/2008. Un alt obiectiv important al UNSAR pe segmentul property pentru 2019 este legat de subventionarea primelor pentru asigurarile agricole, pentru ca un numar cat mai mare de fermieri sa isi poata asigura culturile. Vom continua sa lucram si pe acest plan si ramanem in contact permanent cu institutiile publice implicate", a mai spus acesta.

La sfarsitul lunii noiembrie erau active aproape 1,7 milioane de polite PAD, cele mai multe fiind incheiate in mediul urban: 75,1% vs. 24,9% - rural. In functie de tipul locuintei, 93,5% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 6,5% pentru locuintele de tip B.

Polita de asigurare obligatorie (PAD) acopera trei riscuri specifice Romaniei: cutremur, inundatie si alunecare de teren. Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata - 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Romanii, mai preocupati de Viata si Sanatate

Din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, incepand cu anul 2015 piata asigurarilor de viata si-a reluat cresterea. In primele 9 luni ale anului 2018 a continuat dinamica pozitiva a acestui sector, constatandu-se o crestere de 3,96% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, iar volumul primelor brute subscrise se mentine la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Spre deosebire de piata europeana de asigurari care este dominata de segmentul asigurarilor de viata, in Romania acesta reprezenta doar aproximativ 21% din primele brute subscrise, piata fiind dominata de asigurarile generale, respectiv cele auto. Asigurarile de sanatate raman segmentul vedeta, cu cresteri "double digit", fiind incluse tot mai mult in pachetele de beneficii extra-salariale.

"Rezultatele financiare inregistrate in 2018 arata o reprioritizare a lucrurilor care conteaza cu adevarat. Oamenii incep sa isi prioritizeze, si din punct de vedere financiar, cele mai importante bogatii: viata si sanatatea. Este inca o dovada de grija si responsabilitate. La nivel european, un astfel de comportament este, de foarte multi ani, unul firesc, oamenii alegand sa isi incheie cu prioritate o asigurare de viata si sanatate inaintea celei pentru masina", a declarat Virgil SONCUTEAN, CEO, ALLIANZ-TRIAC Asigurari.

"In ciuda cresterii pietei, continuam sa fim pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste asigurarile de viata, cu o pondere in PIB de 10 ori mai redusa fata de media europeana. Spre exemplu, suma alocata in medie de un roman pentru aceste produse este doar de circa 21 euro, fata de o medie de 1.189 euro in Uniunea Europeana, conform Insurance Europe", a precizat Directorul General al UNSAR. In acest sens, Uniunea va continua in 2019 sa sustina prin campanii de comunicare dedicate si sa incurajeze cresterea gradului de educatie financiara (responsabilizarea individuala), militand totodata pentru introducerea unui regim fiscal stimulativ de deductibilitati fiscale.

"De asemenea, daca privim spre asigurarile voluntare de sanatate, ele s-au inscris in ultimii ani pe un trend ascendent, depasind asteptarile. De altfel, la jumatatea lui 2018, acestea inregistrau o crestere de 42% comparativ cu perioada similara din 2017. Dar, si aici, este absolut necesara o ajustare a legislatiei in domeniu, in sensul clarificarii unor prevederi. Avem insa semnale pozitive din aceasta directie, orice pas inainte din acest punct de vedere reprezentand un beneficiu pentru fiecare roman", a spus Alexandru CIUNCAN.

Anna GRZELONSKA, CEO, NN Asigurari de Viata, sustine ca majorarea asigurarilor de viata si sanatate se datoreaza, in principal, cresterii economice, care influenteaza, de asemenea, standardul de viata al populatiei si contribuie la cresterea nevoii de protectie financiara. "In ansamblu, dinamica industriei a venit in contextul tendintelor de inovatie, a cresterii competitiei si diversificarii asteptarilor clientilor, precum si in contextul provocarilor legislative", a adaugat ea.

Amintind de provocarile cu care s-a confruntat anul acesta piata asigurarilor de viata si sanatate, Carmina DRAGOMIR, CEO, METROPOLITAN Life, a afirmat ca schimbarile legislative, implementarea cerintelor GDPR si IDD au dus la schimbari de protocoale in companii, in scopul unui mediu mai bine reglementat, in beneficiul clientilor.

"Tot la capitolul provocari, continuam sa ne confruntam cu aceleasi bariere din partea romanilor atunci cand vine vorba de asigurarile de viata. Perceptia generala este ca acestea sunt scumpe, complexe, inaccesibile si vin la pachet cu multa birocratie. De aceea, sunt necesare demersuri constante din partea tuturor jucatorilor in scopul educarii si informarii cu privire la beneficiile asigurarilor de viata. In acest context, provocarea pentru asiguratori ramane aceea de a corecta, prin fapte, perceptia eronata la nivel local, precum si de a depune toate eforturile pentru a demonta aceste mituri si pentru a le arata romanilor ca o asigurare de viata nu necesita o investitie lunara majora", a adaugat Carmina DRAGOMIR.

Si Sinziana MAIOREANU, CEO, AEGON Romania, spune ca, pe langa schimbarea legislativa, o provocare majora este si adaptarea produselor si a modului in care sunt ele prezentate, in asa fel incat informatia sa fie cat mai transparenta si mai accesibila tuturor. "Una dintre barierele in calea incheierii unei asigurari de viata este faptul ca multi potentiali clienti nu inteleg importanta si nu stiu care sunt beneficiile si modul in care functioneaza aceste produse, au neclaritati si nu se simt confortabil sa ceara lamuriri. Mai multa transparenta si mai putin jargon ar avea un impact pozitiv si ar ajuta clientul in alegerea unei solutii adecvate nevoilor si posibilitatilor sale financiare. Am observat ca limbajul specific industriei ingreuneaza gradul de intelegere al produselor in comparatie cu alte produse financiare explicate in mod simplu si usor accesibile online".

Totodata, Anita NITULESCU, CEO, Eurolife ERB Asigurari, a remarcat cresteri moderate pe segmentul asigurarilor de viata si locuinte, in paralel cu avansuri considerabile pe zona asigurarilor de sanatate.

Dan DOBRE, Director Comercial, SIGNAL IDUNA Romania, a remarcat ca, in 2018, au fost evidentiate inca o data nevoile romanilor pentru servicii medicale de calitate, dar si optiunea acestora pentru produse care ofera acces facil si suport permanent in relatia cu sistemul medical. "2018 a fost un an plin de provocari, dar in acelasi timp am avut parte si de satisfactii pe masura. Trendul pietei de asigurari de sanatate a continuat cresterea accelerata", a mai spus el.

La randul sau, Elena CIOBANU, Director Operatiuni, MediHelp International, afirma ca, in anul 2018, din ce in ce mai multi asiguratori autohtoni s-au orientat catre linia de business a asigurarilor de sanatate si au lansat in piata planuri noi, ori au dezvoltat si au imbunatatit planurile existente. "Majoritatea solutiilor de asigurare privata de sanatate sunt cele cu acoperire pe teritoriul Romaniei, fiind in special concepute pentru a satisface nevoile companiilor de a oferi un beneficiu in pachetul salarial al angajatilor", a explicat ea.

Cristian IONESCU a constatat ca la nivelul pietei asigurarilor din Romania, "vedeta" continua sa fie segmentul asigurarilor de sanatate, cu o cerere in crestere continua mai ales din zona companiilor mijlocii si mari, acolo unde asigurarile private de sanatate se regasesc din ce in ce mai des in pachetul de beneficii cu care angajatorii cauta sa atraga sau sa-si fidelizeze angajatii.

Adrian MARIN, CEO, GENERALI Romania, subliniaza ca linia de sanatate ilustreaza cel mai bine capacitatea pietei de a raspunde nevoilor clientilor romani, aceasta fiind liderul ultimilor ani in termeni de cresteri procentuale.

Prognoze pentru 2019

"Perspectivele pietei de asigurari de viata si de sanatate din Romania raman pozitive, fiind in continuare loc de crestere. Digitalizarea, analiza datelor, automatizarea si inovatia vor fi principalele motoare de crestere ale industriei si vor continua sa defineasca viitorul acestei industrii, bancassurance fiind unul dintre canalele de vanzare cu cele mai rapide cresteri si in urmatorii ani. In perspectiva, incetinirea cresterii economice poate duce la stagnarea pietei de asigurari de viata si de sanatate, dar tendintele demografice si sociale vor continua sa determine nevoia romanilor pentru asigurarea viitorului lor financiar si, ca rezultat, vor impulsiona cererea de astfel de asigurari", a declarat Anna GRZELONSKA.

La randul sau, Carmina DRAGOMIR vede anul 2019 ca pe o perioada de consolidare pentru toti jucatorii pietei care deja s-au aliniat tuturor reglementarilor si noilor cerinte legislative. "Totodata, previziunile arata o scadere a gradului de indatorare la banci, care se va resimti in volumul de credite, asadar si in zona de bancassurance. Cu toate acestea, gradul de penetrare redus al asigurarilor de viata in PIB (0,3%) reprezinta o oportunitate de crestere a industriei in anul urmator. De asemenea, putem vorbi de un potential mare de crestere in zona beneficiilor pentru angajati. Tot mai multe companii isi concentreaza eforturile in zona de employer branding si constientizeaza tot mai mult importanta beneficiilor extrasalariale oferite angajatilor".

Sinziana MAIOREANU spera ca avansul pietei sa nu fie bazat pe cresterea creditarii, ci din grija autentica pentru viitorul financiar. "Decizia incheierii unei asigurari de viata este puternic influentata de cadrul socio-economic al tarii. Daca anul viitor nu va aduce schimbari de natura sa destabilizeze economia Romaniei, aceasta nisa va continua sa se dezvolte. De asemenea, segmentul asigurarilor de sanatate prinde din ce in ce mai mult contur pe piata locala. Romania resimte puternic necesitatea unor produse care sa vina in completarea asigurarilor de viata, pe partea de servicii de diagnosticare si second opinion medical", a adaugat ea.

In acelasi timp, Alexandra GARDAN, Director de Dezvoltare, MediHelp International, a observat ca din ce in ce mai multi competitori/asiguratori internationali au identificat atat nevoia, cat si lipsa solutiilor de asigurare de sanatate cu acoperire internationala si privesc cu atentie spre piata din Romania, unde doresc sa ofere solutii proprii de asigurare cu acoperire globala.

Anita NITULESCU considera ca viitorul pietei de asigurari in ansamblu, pe termen mediu si lung, va depinde de modul in care in piata vom gasi un echilibru intre oportunitati, pe de o parte, si provocari, pe de alta parte. Astfel, ea enumera urmatoarele oportunitati: (1) - adoptarea revolutiei digitale: accesul la informatie al consumatorilor pune o presiune in plus pe companiile din toate industriile, inclusiv cea a asigurarilor, pentru a-si rafina ofertele si tehnologiile folosite, astfel incat acestea sa fie alese de consumator, din zeci de alte produse care se straduiesc sa ii atraga atentia si bugetul. Vom asista la un exercitiu de creativitate in industrie, care va trebui sa iasa din inertia ei, daca va dori sa atraga publicul. Deja apar solutii de succes in acest sens in alte tari, unde, de exemplu, a fost testata, cu impact, gamificarea. De asemenea, companiile de asigurari vor trebui sa vina in intampinarea obiceiului de cumparare al noilor generatii cu solutii fresh, adaptate target-ului si mediului de comunicare; (2) - tehnologia blockchain castiga si ea teren, pentru ca faciliteaza si stimuleaza eficienta, sporeste transparenta operationala si asigura transferul sigur si facil de date intre toti stakeholderii implicati.

CEO-ul Eurolife ERB Asigurari a identificat si o serie de provocari pentru piata locala de asigurari: adaptare rapida la noile generatii. "Industria trebuie sa gaseasca metode de a raspunde in timp util si eficient unei generatii tot mai activa, dinamica, in permanenta schimbare; presiune din punct de vedere al reglementarilor legale care pot determina limitarea cresterii pietei; populatia se diminueaza, in paralel cu stagnarea veniturilor".

"Specific pe cele 3 segmente de business analizate - locuinta, viata si sanatate -, piata isi va urma trendul de crestere, insa o evolutie spectaculoasa este de asteptat doar pe fondul intensificarii actiunilor de comunicare din partea jucatorilor din acest segment", a adaugat Anita NITULESCU.

Mai multe declaratii referitoare la provocarile si oportunitatile din intreaga piata de asigurari, si nu numai, gasiti pe primm.ro si in Revista PRIMM Asigurari&Pensii (click pentru download).

5.059 accesari