1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

2016: Oportunitatile si amenintarile din piata de asigurari, in viziunea lui Misu NEGRITOIU

Anul 2016 se anunta a fi unul cu multe provocari pentru industria locala de asigurari, cea mai importanta schimbare fiind, probabil, aplicarea noului regim european de solvabilitate in domeniul asigurarilor - Solvency II - care a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie.

Peste Solvency II se suprapun insa mai multi factori, precum scaderea nivelului de incredere a populatiei in industria de profil, dificultatile financiare cu care se confrunta anumiti asiguratori, dar si situatia din piata RCA.

Pe de alta parte, oportunitatile ar putea sa apara tocmai datorita nivelului inca scazut al pentrarii asigurarilor, pe linii precum property, asigurari agricole, de sanatate sau de viata.

Regasiti in cele ce urmeaza amenintarile si oportunitatile identificate in piata locala de asigurari, in opinia lui Misu NEGRITOIU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara:

Amenintari
  • O influenta negativa asupra evolutiei pietei asigurarilor in anul 2016 ar putea veni din partea societatilor care in prezent se confrunta cu dificultati financiare serioase, daca masurile de redresare nu vor determina, in timp util, restabilirea solvabilitatii si lichiditatii acestora. Exista inclusiv posibilitatea ca si alti asiguratori de talie mai mica sa iasa din piata sau sa renunte la unele segmente de activitate. In acest context este sub semnul intrebarii daca piata are capacitatea de a prelua in totalitate portofoliile de asigurati ale societatilor care au iesit sau ar putea iesi din piata.
  • De asemenea, una dintre cele mai importante amenintari pe termen scurt este pierderea increderii populatiei in sistemul de asigurari, de aceea este esential sa avem un comportament corect al companiilor fata de asigurati. ASF directioneaza prioritar resursele si eforturile sale pentru imbunatatirea protectiei asiguratilor, aceasta fiind chiar prioritatea principala in planul de activitate pentru anul 2016.
  • Pe piata RCA ne confruntam cu riscul de crestere substantiala a primelor, mai ales pentru flote, peste nivelul justificat de frecventa/severitatea daunelor si de costurile aferente unei functionari eficiente. De aici, dar si din alte motive de natura economica si culturala, deriva si riscul unui grad de cuprindere in asigurarea RCA sub limita legala minima la nivel european.
  • Nu in ultimul rand, volatilitatea pietelor financiare si mentinerea la un nivel scazut a dobanzilor reprezinta amenintari importante mai ales la adresa bunei functionari a segmentului asigurarilor de viata.
Oportunitati
  • Nivelul inca redus al pietei si dificultatile importante cu care aceasta se confrunta in prezent se pot transforma in oportunitati pentru perioada urmatoare daca se actioneaza eficient si diligent de catre toate partile implicate. ASF contribuie la acest efort prin trecerea la un sistem de supraveghere si control suplu si eficient, ce are ca tinte principale protectia consumatorilor, asigurarea stabilitatii financiare si dezvoltarea pietei.
  • ASF va continua sa imbunatateasca si sa actualizeze cadrul de reglementare ca urmare a trecerii la regimul Solvency II. Aplicarea regimului acestuia, de la 1 ianuarie 2016, reprezinta un efort important pentru companii, dar si oportunitati de imbunatatire ale solvabilitatii si transparentei.
  • Atat gradul de penetrare, cat si densitatea asigurarilor in Romania se situeaza inca printre cele mai reduse din UE. Exista oportunitati reale de crestere mai ales pe segmentele de asigurare impotriva dezastrelor, asigurarilor agricole, asigurarilor de sanatate si asigurarilor de viata, avand in vedere ca, desi nivelul de trai in Romania este mai redus comparativ cu alte tari din UE, totusi numarul potential de asigurati este ridicat, iar nevoia de protectie este de asemenea semnificativa (printre altele, si ca urmare a imbatranirii populatiei).
  • Principalele directii vizate de ASF pentru dezvoltarea pietei asigurarilor sunt:
    • alinierea supravegherii si administrarii riscurilor la standardele regimului Solvency II si confirmarea masurilor de insanatosire a pietei prin aplicarea cadrului legislativ adoptat;
    • actualizarea si simplificarea distributiei produselor de asigurare prin diversificarea canalelor de distributie, inclusiv prin cresterea anvergurii implicarii institutiilor de credit in lantul de distributie;
    • lansarea de produse noi, in baza unei planificari sistematice, avand in vedere asigurarile auto, asigurarile de viata si de sanatate, asigurarile de locuinta si proprietati imobiliare, asigurarile pentru agricultura, precum si fondurile mutuale in agricultura.
Cititi o analiza detaliata a oportunitatilor si amenintarilor de pe piata asigurarilor pentru anul 2016 in editia speciala cu numarul 150 a revistei PRIMM Asigurari & Pensii.