1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
12 ianuarie 2022, noul termen ...

12 ianuarie 2022, noul termen pentru procesul CITY Insurance

Tribunalul Bucuresti a amanat pana pe 12 ianuarie 2022 procesul privind inceperea procedurii de faliment in cazul Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance, data de la care ar putea incepe numaratoarea inversa in ceea ce priveste valabilitatea asigurarilor incheiare de compania aflata in insolventa.

In sedinta din 17 noiembrie, instanta a ramas in pronuntare cu privire la cererea depusa de debitorul CITY Insurance, care a solicitat suspendarea procesului pana la solutionare de catre Curtea de Apel a contestatiei depuse de debitoare la decizia ASF de retragere a autorizatiei CITY. Noul termen dat a fost 25 noiembrie.

Iar solutia anuntata de Tribunal in data de 25 noiembrie a stabilit noua data de la inceputul anului viitor: "Respinge cererea de suspendare a judecarii cauzei formulata de parata debitoare, ca neintemeiata. Acorda termen la data de 12.01.2022, ora. 12.00, cu citarea partilor, cu mentiunea ca totalitatea cererilor, precizarilor, apararilor si inscrisurilor urmeaza a fi depuse cu minim 5 zile inainte de termenul de judecata acordat si comunicate partii adverse, urmand a anexa la dosar dovada de comunicare. Cu cale de atac o data cu fondul".

De acest termen de incepere a falimentului depinde foarte mult valabilitatea pe care o vor mai avea politele CITY Insurance. Practic, politele vor mai fi valabile maxim 90 de zile de cand instanta decide inceperea procedurii de faliment.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a depus, pe 12 octombrie 2021, la Tribunalul Bucuresti, cererea de deschidere a procedurii falimentului Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance SA, avand in vedere starea de insolventa a acesteia. La primul termen s-a decis amanarea pronuntarii pana pe 17 noiembrie a.c.

Cererea ASF a fost atasata unei alte cereri de faliment depuse de service-uri auto, din 15 septembrie.

Daca va fi declarat in instanta, falimentul CITY Insurance va deveni cel mai mare faliment din industria de asigurari, in conditiile in care compania era cel mai mare jucator din piata locala, cu o cota de 20,6% per total industrie (cu prime brute subscrise in valoare de peste 1,3 miliarde de lei, conform calculelor XPRIMM, in baza datelor ASF) si de 46,34% pe segmentul RCA (1,04 mld. lei), in primul semestru din 2021.

Societatea de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance a inregistrat, in 2020, un volum al primelor brute subscrise de 2,3 miliarde lei (478 milioane euro), cu 17% mai mare decat in 2019, si un volum de plata al despagubirilor de 1,4 miliarde lei (290 milioane euro) cu 19% peste nivelul anului anterior.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

In acest caz, un rol important il joaca FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, cel care preia plata despagubirilor pentru pagubitii CITY.

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, incepe de luni, 29 noiembrie a.c., platile catre pagubitii CITY Insurance care au depus pana acum cereri de plata. Numarul cererilor este unul semnificativ, astfel ca si volumul de munca este unul considerabil, ceea ce a necesitat o crestere importanta a numarului de angajati ai Fondului.

Plata despagubirilor se face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in insolventa, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizata.