1asig.ro
1asig.ro

1,47 miliarde de oameni se confrunta cu riscul de inundatii, care poate fi devastator pentru cel putin o treime dintre acestia

5 min. / 1.540 cuvinte
Inundatiile reprezinta unul dintre cele mai frecvente si severe pericole care perturba viata si mijloacele de trai ale oamenilor din intreaga lume si provoaca, deseori, daune si suferinte greu de gestionat, in special in tarile cu venituri mai mici, unde sistemele de infrastructura tind sa fie mai putin dezvoltate. Desi toate tarile, indiferent de nivelul de dezvoltare, sunt expuse inundatiilor, 89% dintre oamenii expusi traiesc in tari cu venituri mici si medii, arata Banca Mondiala.

In mod critic, nu e vorba doar de inundatii majore, ci si de evenimente mai mici, frecvente, ce pot inversa ani de progrese in dezvoltare si reducerea saraciei. Folosind cele mai recente harti de populatie si pericol, precum si propriile estimari privind saracia, Banca Mondiala estimeaza ca, la nivel global, 1,47 miliarde de oameni sunt expusi direct riscului de inundatii severe. Peste o treime dintre acesti oameni, mai subliniaza Banca Mondiala, traiesc in saracie.

Iata care sunt cele mai importante constatari ale Bancii Mondiale in acest sens:

1. La nivel global, expunerea la riscul de inundatii este substantiala. Aproximativ 2,2 miliarde de oameni - sau 29% din populatia lumii -, traiesc in locuri care, potrivit estimarilor, vor experimenta, la un moment dat, un nivel istoric de inundatii. Probabilitatea ca un astfel de eveniment sa aiba loc intr-un an este de 1%, probabilitatea pentru un deceniu este de 10%, iar cea de a se produce intr-o viata (68 de ani) este de 50%, sustine Banca Mondiala. Aproximativ 1,47 miliarde de persoane sunt expuse direct unor inundatii de peste 0,15 m. Mai mult, pentru jumatate din cei expusi, inundatiile ar putea fi chiar mai severe, atingand niveluri care pun in pericol viata, in special in cazul copiilor si al persoanelor cu dizabilitati.

2. Riscul de inundatii este global, dar Asia de Est si Asia de Sud s-ar putea confrunta cu cele mai severe astfel de fenomene. Riscul de inundatii reprezinta o amenintare aproape universala, iar locuitorii din cele 189 de tari analizate de Banca Mondiala nu pot spune ca se simt in siguranta. Cu toate acestea, numarul oamenilor aflati in calea pericolului este mult mai mare in Asia de Est si Asia de Sud. Aceste regiuni gazduiesc majoritatea oamenilor expusi riscului de inundatii: aproximativ 1,36 miliarde. Doar China (329 de milioane) si India (225 de milioane) reprezinta cel putin o treime din totalul celor cu expunere extrem de ridicata la riscul de inundatii.3. Cand expunerea la inundatii si saracia coincid, riscul cel mai amenintator e cel la adresa mijloacelor de trai. Cele mai devastatoare consecinte pe termen lung ale inundatiilor sunt, adeseori, experimentate de cele mai sarace gospodarii - cele care au reusit sa economiseasca o suma mai degraba inexistenta si, totodata, cele care au acces limitat la sistemele de sprijin, noteaza Banca Mondiala. Luand in considerare dimensiunea saraciei, se pot identifica regiunile in care inundatiile ar putea avea efecte devastatoare prelungite asupra mijloacelor de trai si asupra bunastarii oamenilor. In acest context, Banca Mondiala estimeaza ca tarile din Africa Subsahariana se confrunta cu cea mai mare amenintare. Din cele 171 de milioane de persoane expuse, in aceasta regiune, la riscul de inundatii, cel putin 71 de milioane de oameni traiesc in saracie extrema (adica, traiesc cu mai putin de 1,90 dolari/zi). La nivel global, mai subliniaza Banca Mondiala, 587 de milioane de oameni saraci sunt expusi riscului de inundatii, dintre care 132 de milioane de oameni traiesc in saracie extrema.


In mod critic, nivelul veniturilor este, relativ, un indicator fiabil pentru capacitatea oamenilor de a atenua riscul de inundatii, de a face fata unei astfel de amenintari si de a se recupera dupa astfel de evenimente. De exemplu, desi mare parte din populatia Olandei traieste in zone expuse riscului de inundatii, investitiile la scara larga in infrastructura au permis atenuarea riscurilor. In mod similar, in Canada si Japonia, cei ce sunt expusi riscului de inundatii au mai multe sanse sa beneficieze de acces la sisteme de sprijin rapid din partea autoritatilor, comparativ cu persoanele din Malawi sau Bangladesh. Astfel, consolidarea capacitatii de prevenire si recuperare post-dezastru este necesara cel mai urgent in punctele fierbinti, acolo unde saracia si expunerea la inundatii coincid, sustine Banca Mondiala.

Riscurile de inundatii sunt intr-o continua evolutie. Exista dovezi ca procesul de urbanizare a regiunilor de coasta accelereaza cresterea riscului de inundatii. Avand in vedere ca regiunile sigure sunt deja ocupate, noile asezari si dezvoltari apar tot mai mlt in zonele cu risc ridicat de inundatii. Pe masura ce investitiile in infrastructura si amenajare teritoriala incearca sa tina pasul cu ritmul urbanizarii, riscurile continua sa se acumuleze si raman blocate la un anumit nivel. In anii urmatori, urbanizarea rapida a zonelor de coasta, schimbarile climatice si alti factori ar putea creste si mai mult riscul de inundatii. Mai multe tari cu risc ridicat, cum sunt Vietnam si Fiji, adopta acum planuri cuprinzatoare de actiune pentru a echilibra balanta riscurilor si pentru a le transforma in oportunitati, pentru a proteja perspectivele de dezvoltare pentru generatiile viitoare, subliniaza Banca Mondiala.

1.452 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO