1asig.ro Printeaza acest articol

Mai putini pensionari in trimestrul doi. Pensia medie a stagnat la 1.122 lei


Numarul mediu de pensionari a fost de 5207 mii persoane in al doilea trimestru din 2018, in scadere cu 16 mii persoane fata de trimestrul precedent, conform informatiilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4680 mii persoane.

In perioada analizata, pensia medie lunara (se determina luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de diferite case de pensii) a fost de 1.122 lei, egala cu cea din trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.073 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 48,2% (comparativ cu 51,3% in trimestrul precedent).

Comparativ cu trimestrul doi al anului 2017, numarul mediu de pensionari a scazut cu 18 mii persoane, iar cel al categoriei apatinand asigurarilor sociale de stat a crescut cu 7 mii. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 9,8% si respectiv 9,3%.

In al doilea trimestru din 2018, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 89,9% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (76,7%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,1%.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in Giurgiu si Vaslui si 14 la 10 in Botosani, Dambovita si Neamt.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 505 de lei (860 lei in judetul Botosani, 866 lei Giurgiu, 887 lei Vrancea fata de 1365 lei in Municipiul Bucuresti, 1359 lei Hunedoara si 1280 lei in judetul Brasov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul II 2018, a fost de 806,3 mii persoane, din care:

-661,8 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 14,1% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;

-143,0 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 42,2% din totalul acestora;

-1,5 mii persoane din sistemul militar, reprezentand 0,8% din totalul acestei categorii.

Nota: Pensia medie lunara reprezinta dreptul banesc stabilit prin decizia de pensie; se calculeaza prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenti in plata in trimestrul de referinta la numarul mediu lunar al acestora inmultit cu 3 (luni).