1asig.ro Printeaza acest articol

FIAR 2018: Conferinta de Asigurari Auto - Partea I & II. Principalele declaratii


Bilantul primului an de la introducerea noii Legi RCA in Romania si consecintele noilor schimbari legislative din acest an s-au numarat printre subiectele dezbatute in prima parte a Conferintei de Asigurari Auto din cadrul FIAR 2018 - Forumul International de Asigurari-Reasigurari. Cititi principalele declaratii!

Printre vorbitori s-au regasit:

• Mariusz WICHTOWSKI - General Manager, Polish Motor Insurers' Bureau
• Richard NATHSCHLAEGER - Managing Director, AUDATEX, Austria
• Romeo Jantea - Consultant, JANTEA Profesional 
• Florin GOLOVATIC - Director, Supervision and Control Direction, ASF - Financial Supervisory Authority, Romania;
• Madalin ROSU - President, BAAR - Romanian Motor Insurers Bureau, Romania | Managing Board Member, OMNIASIG VIG;
• Viorel VASILE, President, PRBA
• Alexandru GRIGORESCU, Specialist, Motor Insurance Section, UNSAR

Oleg DORONCEANU, Director, XPRIMM International Mariusz WICHTOWSKI, General Manager, Polish Motor Insurers' Bureau Florin GOLOVATIC, Director, Supervision and Control Direction, ASF - Financial Supervisory Authority Madalin ROSU, President, BAAR - Romanian Motor Insurers Bureau Cees WERFF, CEO, CCN-Claims Corporation Network, Netherlands Alexandru GRIGORESCU, Specialist, Motor Insurance Section, UNSAR
XPRIMM Circle of Debates: Bilant la aproape un an de la introducerea noii Legi RCA in Romania


Florin GOLOVATIC, Director, ASF Viorel VASILE, President, PRBAR Madalin ROSU, President, BAAR Mariusz WICHTOWSKI, General Manager, Polish Motor Insurers' Bureau Aparitia unor constatatori de dauna independenti ar respecta legislatia?

Florin GOLOVATIC
Nu ma pot pronunta asupra unui lucru care nu este inca oficial. Cand va fi facut public, vom analiza daca indeplineste sau nu toate conditiile cerute de legi. Deocamdata nu avem un proiect care sa fie intr-o forma finala si care sa fie in stadiul  de aprobare sau publicare pentru dezbatere publica.

Viorel VASILE
Este o propunere sa inventam un consultant. Consultantii suntem noi, brokerii. Pentru ce este nevoie sa mai inventam astazi consultanti? Avem brokeri de asigurari si asistenti in brokeraj, haideti sa definim brokeri de dauna si asistenti de daune. Asa stiu ca este in toata Europa. Nu cred ca este normal sa oblig asiguratorul sa faca daune cu un consultant, de fapt oblig consumatorul - el trebuie sa aiba acces serviciul de deschidere de dauna unde vrea el - la asigurator, broker sau chiar service. 

Madalin ROSU
Exista o directiva europeana pe care trebuie sa o respectam - ea spune foarte clar cine este reprezentant de despagubiri. Nu cred ca trebuie sa reinventam apa calda. In directiva este specificat ca asiguratorul decide cu cine va face partea de despagubire - ca e doar constatare, cat si lichidare. Daca eu pot alege oriunde in spatiul asta european un reprezentant, iar in Romania nu, este o incalcare grava in legislatie. Sigur ca brokerii au deja acest rol consimtit in zona de consiliere. Inteleg ca inca nu este un proiect, ci niste discutii.