1asig.ro Printeaza acest articol

AON a publicat harta riscurilor politice si de terorism. La ce nivel se situeaza acestea in Romania?


Volatilitatea politica ridicata la nivel global conduce la cresteri ale riscurilor politice si ale riscurilor de violenta politica, arata raportul "2018 Risk Maps for Political Risk, Terrorism and Political Violence", publicat recent de AON.

Astfel, conform analizei, in ceea ce priveste violenta politica, posibilitatea unui conflict interstatal, chiar si unul implicand puteri majore, se afla la cel mai inalt punct de la incheierea Razboiului Rece. Cresterea din ce in ce mai mult a competitiei geopolitice, precum si un leadership slab la nivelul diplomatiei internationale au contribuit, in 2017, la cresterea riscului unui conflict armat.

In ceea ce priveste terorismul, numarul atacurilor teroriste inregistrate in tarile occidentale, in 2017, a fost de 204, de doua ori mai mare decat cel inregistrat in 2016 (96), desi numarul victimelor a ramas la un nivel similar (1.092 de persoane decedate in 2017). Mai multe zone de razboi continua sa serveasca drept incubatoare pentru terorismul international, desi amenintarea globala a Statului Islamic pare sa se fi redus usor.

Nu in ultimul rand, conform raportului AON, in ceea ce priveste riscurile politice, acestea au crescut in 11 tari de pe glob, schimbarile climatice si socurile economice slabind pozitiile fiscale si exacerband nivelurile de risc de violenta politica.

In ansamblu, pentru al treilea an consecutiv, mai multe tari de pe glob au inregistrat cresteri ale rating-urilor de risc (17) fata de cele care au inregistrat scaderi ale acestora (6). Astfel, in acest an:  Per ansamblu, 46 de tari sau teritorii din intreaga lume sunt listate cu grade de risc mare sau sever, reprezentand 22% din total.

Tarile unde s-au inregistrat cresteri ale nivelului de risc sunt: Belarus, Bosnia si Hertegovina, Cehia, Etiopia, Finlanda, Honduras, Macedonia, Myanmar, Coreea de Nord, Norvegia, Polonia, Slovacia, Coreea de Sud, Spania, Togo, Trinidad Tobago si Venezuela. Pe de alta parte, scaderi ale nivelului de risc s-au raportat in Angola, Gambia, Kenya, Madagascar, Portugalia si Zimbabwe.

Care este situatia in Romania?

Pe harta dedicata riscurilor de terorism si violenta politica realizata de AON, Romania este listata drept avand un "risc redus de terorism" (n.red. al doilea in ordinea crescatoare a severitatii din cele cinci folosite de AON, primul fiind "verde" - risc neglijabil, iar urmatorul, "portocaliu inchis" - risc mediu).

Cu toate acestea, in tara noastra este raportat un risc semnificativ de "greve, revolte, miscari civile si daune malitioase".Pe harta riscurilor politice, realizata de AON, Romania si majoritatea tarilor din Europa, nu au un rating. Se remarca, insa, riscuri in Moldova si Ucraina, ambele tari vecine fiind afectate de riscuri semnificative.