1asig.ro Printeaza acest articol

Analisti: Trendul listarilor si al dividendelor semnificative va continua in 2018 la BVB


Trendul listarilor va continua in 2018 la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dividendele semnificative vor tine capul de afis si anul viitor, sectoarele bancar si energetic vor fi si mai atractive pentru investitori, iar piata are potential de crestere spre maxime istorice, au sustinut analistii in cadrul unei dezbateri organizate de operatorul pietei de capital.

"Daca ma intreba cineva acum un an, nu banuiam ca vom avea cinci listari in 12 luni. Imi amintesc ca acum 4-5 ani se vehicula ca MedLife se va lista la Varsovia sau Londra si putini se asteptau sa vada aceasta listare la Bucuresti", a spus Mihai CARUNTU, Senior Analist piata de capital in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).

"Anul acesta s-au listat multe companii la BVB si se remarca o tendinta catre listari care poate sa continue si sa se autoreplice in 2018", a declarat Marius PANDELE, Analist in cadrul Prime Transaction.

O zona cu mult potential este si cea a dividendelor, sustin analistii, pentru ca statul va avea nevoie de bani. "Ne putem astepta ca memorandumul cu 90% distributie a dividendelor sa fie de actualitate si in 2018, ceea ce ar insemna niste randamente potentiale destul de mari: Transgaz are pontential undeva la 13% randament al divendelor raportat la pretul din piata la momentul de fata, Romgaz si Nuclearelectrica au potential de peste 10%, cu conditia ca ultimul trimestru din 2017 sa aduca rezultate asemanatoare celor din ultimul trimestru din 2016", a mai mentionat PANDELE.

"Bursa de Valori Bucuresti confirma statisticile pietelor mature: peste 50% din randamentul mediu anualizat al companiilor listate la BVB vine din dividende, iar acest lucru presupune un raport rentabilitate-risc mai atractiv din punctul meu de vedere fata de alte piete din Europa Centrala si de Est. Estimarea mea pentru 2018 este un randament mediu al dividendelor de 6-7% pentru principalele titluri listate la BVB", a precizat Mihai CARUNTU.

Ovidiu DUMITRESCU, Director General Adjunct al Tradeville, se asteapta ca pretul in crestere al petrolului sa faca mai atractiv sectorul energetic. "Uitandu-ne la cerere si oferta pe plan international, e mai degraba de asteptat sa nu asistam prea curand la o perioada de preturi scazute ale petrolului, de 30-40 de dolari pe baril. Astfel, companiile petroliere vor face profituri si vor relua investitiile".

La randul sau, Gratiana ORDEAN, Analist Financiar Senior in cadrul Bancii Transilvania, a precizat ca sectorul bancar va fi unul atractiv pentru investitori in 2018. "Consideram ca sectorul in sine e subevaluat. Spre exemplu, in 2007 creditele erau putin peste nivelul depozitelor, iar acum creditele sunt mult sub acest nivel, la aproape 70%, deci ma astept ca acest sector sa beneficieze de revenirea economica".

In ceea ce priveste evolutia indicelui BET, Gratiana ORDEAN estimeaza ca, in masura in care suporturile actuale se mentin, am putea vedea indicele BET tinzand spre 9.000 de puncte in urmatoarele 12 luni. Tot la cresteri se asteapta si Ovidiu DUMITRESCU, care considera ca piata de capital va evolua in directia maximelor istorice.

La finalul lunii noiembrie, BET, indicele principal al pietei, care masoara evolutia celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a reusit sa mentina un plus de aproape 10 procente si a inchis luna la un nivel de 7.796 puncte, cu 700 de puncte peste nivelul la care incepuse anul 2017.

Dupa primele 11 luni, indicele BET-TR, care include si dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu aproape 20% si a inchis ultima sedinta din noiembrie la un nivel de 10.483 puncte.