1asig.ro Printeaza acest articol

CSA: 5 august 2011 - data de la care se pot aplica amenzile pentru cei care nu au cumparat asigurarea obligatorie de locuinta


Aceasta este data de la care autoritatile pot, in opinia CSA, sa aplice amenzile pentru proprietarii care nu au incheiat o asigurare obligatorie PAD sau una facultativa care sa includa cele 3 riscuri (inundatii, alunecari de teren si cutremur). "Daca Parlamentul sau Guvernul vor dori sa modifice legea, CSA va sprijini punerea ei in aplicare conform dispozitiilor. Nu amenda este importanta ci faptul ca oamenii sa fie asigurati", a precizat Presedintele CSA in cadrul conferintei de presa organizata astazi, la un an de la emiterea politelor obligatorii de locuinta.

In calculul acestui termen s-a tinut cont de data la care au fost emise normele comune CSA-MAI (06.05.2011), astfel ca potrivit legii obligatia de asigurare intervine la expirarea unui termen de 90 de zile de la aceasta data, considerand ca s-a scurs deja termenul de un an de la emiterea primei polite PAD.

"Dupa doi ani si jumatate de la publicarea Legii nr. 260 si dupa un an de la emiterea primei polite de asigurare PAD nu se mai poate lua in discutie "primul an" prevazut in art. 33 din lege (vezi aici mai multe detalii ), in sensul adaugarii lui la termenul de 5 august. Intr-o interpretare strict senso, ar insemna ca acest an sa fie adaugat de fiecare data cand s-ar modifica normele emise de CSA si MAI, ceea ce ar conduce la amanarea la nesfarsit a aplicarii Legii nr. 260/2008", a precizat Marinela NEMES, Director Directie Juridica, CSA. Potrivit acesteia, orice alte termene nu au justificare legala, termenele fiind clare, iar normele fiind deja emise de catre CSA si MAI.

In acelasi timp, "va fi constituita o baza de date comuna pentru asigurarile facultative si obligatorii, astfel ca primarii sa fie cat mai bine informati referitor la politele incheiate de catre proprietarii de locuinte", a punctat Angela TONCESCU.

Referitor la numeroasele inadvertente existente intre actele adoptate de Parlament si hotararile MAI, "am initiat cateva amendamente pentru modificarea Legii nr. 26/2008 pe care le vom inainta autoritatii legislative care va decide in acest sens", a mai adaugat Presedintele CSA.
Pana la data de 15 iulie 2011 au fost incheiate 640.000 de polite obligatorii PAD, gradul de cuprindere in asigurare la nivel national (asigurari facultative si obligatorii) fiind in prezent de circa 40%, din care 7,4% asigurari obligatorii.

"Este o crestere considerabila comparativ cu un grad de 10-12% inregistrat pana la emiterea legii. Populatia trebuie sa fie constienta de faptul ca cel mai rau ce se poate intampla nu este amenda ci pagubele care pot aparea in urma riscurilor de catastrofa. Mai mult, cei care nu isi asigura locuintele nu vor beneficia de despagubiri de la bugetul de stat sau local pentru aceste prejudicii", completeaza Angela TONCESCU.