1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Cristian ROSU - Prin ...

VIDEO: Cristian ROSU - Prin introducerea decontarii directe obligatorii vrem sa aducem o disciplina mai mare in piata

5 min. / 1.540 cuvinte
Despre stadiul OUG privind decontarea directa obligatorie intre asiguratorii RCA si procesul de aplicare a acesteia, tendintele din piata asigurarilor, si nu numai, ne-a vorbit Cristian ROSU, Vicepresedinte Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, de marti, 2 martie.

PROMO
Dupa cum vedeti anul 2021, considerati ca vom avea clienti mai multumiti in piata asigurarilor?

"Da, vor fi clienti mai multumiti, pentru ca vor fi mai multe produse de asigurare, vor fi mai multe oportunitati de acoperire si de cumparare a riscurilor de catre clienti. Deci, clientii vor fi mai multumiti pentru ca vor gasi mai multe posibilitati de a-si acoperi riscurile. De asemenea, in ceea ce priveste comportamentul majoritatii companiilor de asigurari, intermediari si brokeri, serviciile lor incep sa fie din ce in ce mai apropiate de nevoile clientilor - si aici ma refer de la modul in care li se face o consultanta inainte de a li se oferi serviciile de care ei au nevoie sau politele de asigurare care sa le cumpere riscurile la care ei trebuie sa fie protejati, cat si in ceea ce priveste modul in care vor fi instrumentate si despagubite daunele", a raspuns Cristian ROSU.

Care au fost atuurile pietei de asigurari in 2020 de a reusit sa aiba o evolutie pozitiva?

"Lunile ianuarie si februarie au aratat un trend foarte bun pentru anul 2020, dar odata cu martie, aprilie si chiar si o parte semnificativa din luna mai au fost niste scaderi ceva mai abrupte, dupa care piata a inceput sa-si revina si a incheiat anul cu o crestere de 6% pe asigurari generale si de 5% per total piata. In primul rand, lucrul care a determinat ca acest reviriment sa aiba loc in a doua jumatate a anului si sa se recupereze toate pierderile din perioada starii de urgenta a fost adaptarea incredibil de buna a intregii piete, a asiguratorilor si a brokerilor, la tot ce a insemnat aceasta pandemie asupra vietii si activitatii noastre cotidiene", a spus Vicepresedintele ASF.

"Daca la inceputul anului trecut, in cadrul evenimentului XPRIMM Time for Business, spuneam ca am o nemultumire referitoare la modul in care societatile au reusit sa-si adapteze sistemele la noile sisteme digitale sau digitalizarea sa penetreze cat mai mult in activitatea lor, am constatat ca acest fapt s-a facut pe foarte repede inainte si cu rezultate exceptionale. A fost mobilizare globala, generala si profunda a intregii linii de business a asiguratorilor si intermediarilor de asigurari , iar piata a reusit sa treaca cu bine peste acest efect negativ al pandemiei din 2020", a adaugat el.

Anul acesta vom avea niste modificari legislative in domeniul asigurarilor, printre care introducerea Decontarii Directe in mod obligatoriu pe politele RCA. In ce stadiu este acum Ordonanta de Urgenta?

Cristian ROSU a explicat ca decontarea directa exista ca instrument si in legislatia actuala, fiind optionala, numai ca nivelul ei de utilizare a fost aproape inexistent, raportandu-ne la cele 160 - 170.000 polite in vigoare fata de cele 6,4 milioane de polite RCA.

"In momentul in care decontarea directa este aplicata ea aduce multe avantaje si beneficii celui care o are si o foloseste. Pot da un exemplu: in Franta, unde decontarea directa este facultativa, peste 80% dintre detinatorii de polite RCA folosesc aceasta optiune de decontare directa. Deci, nivelul de constientizare, care acolo s-a intamplat in multi ani, la noi este nevoie sa-l introducem oarecum fortat prin aceasta decontare directa pe care vrem sa o facem obligatorie, avantajele ei fiind foarte multe", a precizat el.

"Prin decontare adirecta am o legatura cu asiguratorul meu, de la care accesez si alte servicii si asigurari, fie direct, fie prin brokeri. In acel moment el imi stie nevoile mele. In momentul in care eu am aceasta asigurare obligatorie, ma pot adresa lui si cu siguranta imi va oferi cele mai bune variante astfel incat despagubirea mea sa fie evaluata foarte corect, la timp si sa fiu despagubit in conditii normale, atata ca suma, cat si ca timp", a completat oficialul ASF.

"Referitor la stadiul Ordonantei, noi am primit toate observatiile, prin intermediul Ministerului de Finante, din partea tuturor celor interesati de aceasta decontare directa, le-am analizat si suntem in proces de finalizare a acestei analize, care nu a fost simpla, au foarte multe observatii venite si carora trebuia sa le oferim un raspuns. Vom trimite la Ministerul de Finante, probabil in cursul saptamanii viitoare, avizul in aceasta forma aprobata de Consiliul ASF, dupa care el va urma un proces legislativ de urgenta prin Ministerul Justitiei si Guvern, iar dupa sedinta de Guvern in care se va analiza va deveni aplicabila", a mentionat Cristian ROSU.

Care a fi procesul prin care isi vor recupera companiile de asigurari banii din decontarea directa?

"Asiguratorul persoanei prejudiciate va intocmi tot dosarul de dauna, va face si lichidarea despagubirii, adica va plati despagubirea. Din acest moment consumatorul este multumit. Iar asiguratorul, inchide dosarul si trimite toate documentele de plata si documentele justificative ale platii despagubirii catre asiguratorul persoanei vinovate, iar acesta are un ragaz de 10 zile lucratoare sa analizeze dosarul si sa faca plata catre asiguratorul persoanei pagubite. Daca dupa cele 10 zile acest lucru nu se intampla, dosarul de dauna devine titlu de creanta si este investita cu formula executorie, deci asiguratorul persoanei prejudiciate poate declansa procedura executarii silite impotriva asiguratorului RCA al persoanei vinovate si sa-si recupereze banii. Astfel se reduce timpul in care unii asiguratori plateau o dauna in 40 - 60 - 80 de zile, poate si mai mult", a raspuns Cristian ROSU.

"Prin introducerea acestei decontari directe vrem sa aducem o disciplina mai mare in piata, astfel incat toti consumatorii sa fie cat mai bine servisati si multumiti de aceste tipuri de servicii", a subliniat el.

"Aveti incredere in piata de asigurari, pentru ca prin asigurari va cumparati mult mai ieftin un risc decat il platiti daca se produce", a concluzionat Cristian ROSU.

Ministerul Finantelor a publicat, la final de ianuarie, Proiectul OUG prin care decontarea directa devine obligatorie intre asiguratorii RCA din Romania. Afla care sunt principalele modificari si care va fi procedura pentru plata despagubirilor!

Clauza de decontare directa pe RCA exista si in prezent, dar este optionala pentru asigurati. Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
- accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
- vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
- prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
- ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
- prejudiciile exclud vatamarile corporale.

Mai multe declaratii puteti asculta in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!

1.410 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO