1asig.ro
1asig.ro
Raport World Economic Forum - ...

Raport World Economic Forum - MARSH: Omenirea trebuie sa acorde atentie sporita riscurilor pe termen lung

5 min. / 1.540 cuvinte
Anul trecut, omenirea a aflat ce inseamna ignorarea riscurilor pe termen lung. Acum, potrivit Global Risks Report 2021, publicat marti de World Economic Forum si realizat cu sprijinul Marsh & McLennan Companies, pandemiile sunt incadrate in categoria riscurilor imediate.

PROMO


In ultimii 15 ani, Global Risks Report publicat de World Economic Forum a avertizat omenirea cu privire la amenintarile unei pandemii. In anul 2020 am simtit ce inseamna ignorarea riscurilor pe termen lung si lipsa pregatirilor pentru acest tip de pericole. Efectele COVID-19 nu inseamna doar pierderea a milioane de vieti. Pandemia a accentuat decalajele in ceea ce priveste serviciile de sanatate, dezvoltare economica si digitalizare.

Marti a fost lansat Global Risks Report 2021 publicat de World Economic Forum, in cadrul unei conferinte de presa, care a reprezentat o oportunitate pentru participanti de a pune intrebari expertilor si liderilor mondiali despre riscurile majore cu care se va confrunta lumea in urmatorii ani.

Raportul privind riscurile globale face parte din World Economic Forum's Global Risks Initiative si analizeaza riscurile si consecintele cresterii inegalitatilor si ale fragmentarii societatii. In unele cazuri, disparitatile in rezultatele sanatatii, in tehnologie sau in oportunitatile de forta de munca sunt rezultatul direct al dinamicii create de pandemie. Inactiunea in ceea ce priveste inegalitatile economice si diviziunea societatii ar putea impiedica in continuare actiunile impotriva schimbarilor climatice care reprezinta inca o amenintare existentiala pentru umanitate.

Miliarde de persoane asistate social, muncitori si elevi - in special minoritati din categorii dezavantajate inainte de pandemie - sunt acum expuse riscului de a nu putea beneficia de revenirea intr-o societate noua si echitabila post-pandemie. Potrivit Global Risks Report 2021, aceste evolutii pot ingreuna cooperarea dintre liderii mondiali. Buna colaborare la nivel global este de necesara pentru a aborda provocari cu impact pe termen lung, precum degradarea mediului.

In ceea ce priveste accesul la tehnologie si abilitatile digitale, decalajul dintre "cei care au" si "cei care nu au" acces si competente, risca sa se accentueze si sa afecteze coeziunea sociala. Acest aspect va afecta in mod special populatia tanara din intreaga lume. Acesta generatie se confrunta cu cea de-a doua criza globala si risca pierderea oportunitatilor din urmatorul deceniu.

Urmare a pandemiei COVID-19, presiunile financiare, digitale si reputationale ameninta disparitia multor companii si a fortei de munca in viitoarele piete. In timp ce aceste potentiale inegalitati ar putea provoca divizarea societatii, perspectiva geopolitica din ce in ce mai tensionata si marcata de fragilitate va impiedica, de asemenea, redresarea la nivel mondial in situatia in care tarile mediu dezvoltate nu vor fi implicate in initiativele globale.

Si in acest an, riscurile de mediu domina in topul preocuparilor din perspectiva impactului si a probabilitatii de a se produce in urmatorii 10 ani. Decalajele, incertitudinile si tulburarile sociale vor ingreuna realizarea coordonarii necesare la nivel mondial pentru a aborda degradarea continua a planetei.

Pentru prima oara, Global Risks Report 2021 realizeaza o ierarhie a riscurilor in functie de momentul in care specialistii percep ca acestea vor deveni o amenintare critica pentru planeta. Raportul atrage atentia asupra a trei categorii de riscuri. Riscuri clare si actuale (efecte in mai putin de 2 ani) preocuparea cu privire la viata si a mijloacelor de trai precum: boli infectioase, crize ale ocuparii fortei de munca, inegalitate din perspectiva accesului la digitalizare si dezamagirea generatiilor tinere cu privire la societate.

Pe termen mediu (3-5 ani), respondentii considera ca lumea va fi amenintata de riscuri economice si in legatura cu tehnologia. Materializarea acestor tipuri de riscuri ar putea dura cativa ani. In aceasta categorie se incadreaza riscuri precum cele determinate de crize ale devalorizarii activelor pe termen scurt, prabusirea infrastructurii IT, instabilitatea preturilor si crize in legatura cu creditarea.

Cea de-a treia categorie a pericolelor sunt cele care ameninta existenta (5-10 ani) - arme de distrugere in masa, pierderea biodiversitatii si efecte negative generate de progresul tehnologic.


Borge Brende, Presedintele World Economic Forum a deschis Conferinta spunand ca: "Sistemul de sanatate global este supus unei presiuni uriase si stim, de asemenea, ca lumea trebuie sa se trezeasca cu adevarat la riscurile globale in curs de desfasurare. Covid-19 este unul dintre cei mai letali virusi din istorie si arata ca ar trebui sa acordam mult mai multa atentie riscurilor. Economia globala este in cea mai profunda perioada de pace, chiar daca nu vedem o recuperare timpurie. Se preconizeaza ca productia mondiala va scadea cu 4,4% anul trecut, iar recesiunea va duce, din pacate, la o situatie in care aproape 150 de milioane de oameni vor ajunge intr-o saracie extrema. Aceasta intr-una dintre principalele constatari ale acestui raport si una dintre principalele noastre griji pentru anii urmatori."

Cristian FUGACIU, CEO, MARSH Romania, a declarat: "Organizatiile trebuie sa reevalueze impactul riscurilor ignorate, al acelor riscuri cu probabilitate redusa de a avea loc, dar cu impact devastator asupra activitatii, mai ales atunci cand se suprapun cu riscuri clasice. Evenimente cu impact ridicat, precum pandemia COVID-19, se pot suprapune cu evenimente meteo extreme sau cu amenintari cibernetice, crescand semnificativ impactul in business. Cu ajutorul specialistilor in risk managment, companiile trebuie sa identifice si sa ia in considerare toate scenariile de risc cu consecinte severe pentru activitatea lor pentru a concepe raspunsuri adecvate".

"In anul 2020, riscul unei pandemii globale a devenit realitate, aspect semnalat de acest raport inca din anul 2006. Cunoastem dificultatile pe care guvernele, companiile si alti decidenti le au in a lua masuri impotriva riscurilor pe termen lung. Totusi, trebuie sa invatam ca ignorarea riscurilor nu le face mai putin probabile. Pe masura ce guvernele, organizatiile si societatile incep sa se redreseze din efectele pandemiei, trebuie sa modeleze de urgenta noi sisteme economice si sociale care imbunatatesc rezilienta colectiva si capacitatea de a raspunde la socuri, reducand in acelasi timp inechitatea, imbunatatind sanatatea si protejand planeta. Pentru a face fata acestei provocari, evenimentul de saptamana viitoare, Agenda Davos, va mobiliza liderii globali pentru a modela principiile, politicile si parteneriatele necesare in acest nou context", afirma Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum.

Publicatia prezinta si masurile de raspuns la COVID-19. Prin exemplele abordate contribuie la consolidarea rezilientei la nivel global. Situatiile prezentate includ formularea cadrelor de analiza, incurajarea bunelor practici, construirea increderii prin comunicare clara si consecventa si crearea unor noi forme de parteneriat. Riscurile cheie prezentate in raport sunt copletate de recomandari pentru a spijini tarile, mediul de business si comunitatea internationala sa actioneze mai degraba decat sa reactioneze la adresa riscurilor transversale.

Global Risks Report 2021 se incheie cu prezentarea unor riscuri la limita - noua evenimente cu impact ridicat si cu proabilitate redusa de a se produce. Acestea au fost extrase din exercitiile de anticipare realizate de experti si acopera scenarii precum: perturbari geomagnetice, razboaie accidentale si exploatarea BMI (brain-machine interfaces).

In ceea ce priveste schimbarile digitale ale companiilor si modul in care acestea raspund la aceasta, Peter Giger, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group a spus: "COVID-19 a accelerat revolutia industriala prin expansiunea rapida a comertului electronic, educatie online, sanatate digitala si, de asemenea, la distanta. Si aceste schimbari vor continua sa transforme interactiunile umane in viata mult timp dupa ce COVID va ramane in spate. Automatizarea a remodelat pietele muncii si poate inlocui pana la 85 de milioane de locuri de munca in urmatorii 5 ani, iar digitalizarea poate crea o suta de milioane de locuri de munca, educatia si invatarea pe tot parcursul vietii pot creste alfabetizarea digitala si pot juca un rol critic in inchiderea dispozitivelor digitale. " El a adaugat, de asemenea, ca: "In economiile dezvoltate si emergente, se asteapta ca un parcurs rapid spre munca la distanta sa creeze productivitate pe termen lung, dar risca sa creeze decalaje viitoare intre lucratorii la domiciliu si cei care nu pot lucra de la distanta."

"Impactul social si economic produs de COVID-19 va afecta profund modul in care organizatiile vor interactiona cu clientii si cu proprii angajati mult timp dupa lansarea vaccinului. Pe masura ce companiile si-au transformat modul de lucru au aparut noi vulnerabilitati. Digitalizarea rapida creste exponential expunerea cibernetica, intreruperea lantului de aprovizionare modifica radical modelele de afaceri iar cresterea problemelor grave de sanatate a determinat migrarea angajatilor catre munca de la distanta" afirma Carolina Klint, Risk Management Leader, Continental Europe, Marsh. "Toate organizatiile vor fi nevoite sa isi consolideze si sa-si revizuiasca in mod constant strategiile de diminuare a riscurilor pentru a-si imbunatati rezilienta la socurile viitoare."

In cadrul conferintei Carolina Klint a mai afirmat: "Cu totii am avut ocazia sa aflam ca se intampla evenimente cu frecventa scazuta si severitate ridicata si, de asemenea, ca impactul lor poate fi brusc. Este clar ca, in colaborare si coordonare pura, este singura modalitate de a ne imbunatati rezistenta colectiva si capacitatea de a raspunde acestor socuri. Vedem multe companii care se lupta acum pentru a supravietui si a construi rezistenta si nu numai in legatura cu efectele pandemice in curs, ci trebuie sa faca fata si unui numar crescut de atacuri cibernetice, evenimente climatice catastrofale si tulburari sociale. Exista trei factori critici pentru acest peisaj de risc in schimbare: politic, tehnologic si social."

"Pandemia din 2020 a fost un test de stres care a zguduit bazele economiilor si societatilor din intreaga lume. Reconstruirea rezilientei la socurile sistemice va necesita finantare considerabila, cooperare internationala si o mai mare coeziune sociala. Rezilienta va depinde, de asemenea, de cresterea continua a conectivitatii la nivel mondial, deoarece stim ca economiile care s-au digitalizat mai devreme s-au adaptat relativ mai bine in 2020", a declarat Lee Hyung-hee, President, Social Value Committee, SK Group. "Pentru ca implementarea continua a 5G si a inteligentei artificiale sa apara ca un motor de crestere, totusi, trebuie sa depasim decalajele digitale si sa abordam riscurile etice."

Guillaume Barthe-Dejean, Director, Chairman's Office, SK Holdings a spus: "Exista doua provocari cheie care se remarca. Prima este modul in care abordam costurile economice din cauza pandemiei si ne ferim de socurile viitoare. Vestea buna este ca unele tari au reusit sa faca fata pagubelor economice. In Asia: China, Japonia si Coreea PIB-ul este mai bun decat in Indonezia si Filipine. Vestea proasta este ca nivelul deceselor la nivel mondial creste rapid si poate ca ne vom trezi in urmatoarea criza suverana. Exista tari in care raportul PIB va creste de la 60% la 70% pe termen mediu. A doua provocare este coeziunea sociala si impactul acesteia asupra eficientei politicilor publice. Deteriorarea sanatatii publice si masurile impuse de guverne au testat cu adevarat rezistenta sociala."

Global Risks Report 2021 este realizat cu sprijinul Global Risks Advisory Board al World Economic Forum. De asemenea, beneficiaza de colaborarea permanenta cu partenerii sai strategici Marsh McLennan, SK Group si Zurich Insurance Group. La realizarea publicatiei, au contribuit si consilierii din mediul academic, reprezentanti ai: Oxford Martin School (University of Oxford), National University of Singapore si Wharton Risk Management and Decision Processes Center (University of Pennsylvania).

Raportul poate fi citit aici. Pentru a afla mai multe detalii despre Global Risks Initiative click aici.

1.861 accesari