1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Dezastrele naturale au cauzat pierderi mai mici in prima jumatate a acestui an

AON Benfield si MUNICH Re au publicat estimarile lor privind pagubele produse in primele sase luni din 2017 de dezastrele naturale. Potrivit acestora, pierderile s-au redus considerabil fata de perioada similara a anului trecut, dar si fata de media ultimilor 10 ani.

Astfel, AON Benfield arata, in studiul "Global Catastrophe Recap: First Half of 2017 report", ca pierderile globale economice cauzate de catastrofele naturale, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie a.c., au totalizat 53 miliarde dolari americani, fiind la jumatate fata de valoarea din S1 2016, de 108 miliarde dolari. Totodata, pierderea este cu 56% mai mica decat media ultimului deceniu (122 miliarde dolari), respectiv cu 39% mai putin decat media calculata incepand cu anul 2000 ( 87 miliarde dolari).

In acelasi timp, estimarile MUNICH Re sunt putin mai mici, prezentand pierderi totale de 41 miliarde dolari americani (vs. 111 miliarde dolari in S1 2016).

Sub jumatate din pierderi sunt asigurate

Cele doua companii evidentiaza faptul ca pierderile suportate de catre industria de asigurari reprezinta mai putin de jumatate din pierderile totale. Conform AON, in primul semestru al anului curent, la nivel global, asiguratorii au platit daune provocate de catastrofele naturale in cuantum de 22 miliarde dolari, din care, circa trei sferturi (76%) reprezinta despagubiri suportate de asiguratorii din Statele Unite ale Americii.

Astfel, in S1 2017, 42% din pierderile economice la nivel mondial au fost suportate de companii de asigurare, procent superior mediilor calculate atat pe termen scurt cat si lung (32%), "acest lucru fiind posibil, si datorita faptului ca majoritatea pierderilor s-au produs in SUA", se arata in raportul AON.

Iar MUNICH Re indica o valoare asigurata de 19,5 miliarde dolari. Cifra este cu circa 40% mai mica decat in primul semestru din 2016, cand acelasi indicator s-a situat la 32 miliarde dolari. Studiul evidentiaza faptul ca, furtunile si tornadele din Statele Unite ale Americii au provocat cele mai mari pierderi - in cuantum de 18,5 miliarde dolari, din care 13,5 miliarde dolari - pierderi asigurate.

Din punctul de vedere al "facturii" platite de asiguratori, cel mai costisitor eveniment a fost o furtuna puternica produsa in Statele Unite ale Americii la inceputul lunii mai: pierderi asigurate de 1,8 miliarde dolari (pierderi economice de 2,2 miliarde dolari).



In Europa, pierderile economice totale cauzate de dezastre naturale au totalizat 5 miliarde dolari (1,9 miliarde dolari - pierderi asigurate), in vreme ce, la nivelul regiunii Asia/Pacific & Australia, acelasi indicator s-a situat la 9,2 miliarde dolari (2,1 miliarde dolari - pierderi asigurate).

Mai putine decese

Studiul AON Benfield evidentiaza faptul ca, in prima jumatate a anului 2017, catastrofele naturale au provocat 2.782 victime (din care 1.806 ca urmare a inundatiilor severe), cele mai putine decese din anul 1986, respectiv valoare net inferioara mediei calculate pe termen lung (1980-2016) - 40.867 victime.

Pana la 30 iunie a.c., MUNICH Re a contabilizat un numar de 350 de catastrofe naturale considerate a fi relevante pentru calculul pierderilor economice / asigurate, fata de 390 evenimnete in S1 2016.