1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
COVID-19: Grupurile financiare ...

COVID-19: Grupurile financiare solicita amanarea obligatiilor de raportare fiscala transfrontaliera

Un grup comun al asociatiilor profesionale ale pietelor financiare - din care face parte si Insurance Europe - a trimis o scrisoare comuna catre comisarul Paolo GENTILONI din cadrul Comisiei Europene prin care solicita amanarea, pana in anul 2021, a obligatiilor de raportare fiscala transfrontaliera impuse de Directiva DAC6.

Solicitarea vine in contextul in care institutiile financiare se confrunta cu provocari ale implementarii directivei pe care nu le pot controla, majoritatea fiind cauzate de pandemia de COVID-19, a transmis Insurance Europe, federatia europeana ce reuneste asociatiile nationale ale asiguratorilor si reasiguratorilor.

Asociatia atrage atentia asupra faptului ca implementarea Directivei DAC6, privind raportarea de catre "intermediari" a tranzactiilor transfrontaliere, era deja ingreunata de lipsa unor ghiduri detaliate, dar si de lipsa unor ghiduri de raportare clare, precum si de diferentele de interpretare intre statele membre ale UE. Pandemia nu a facut altceva decat sa exacerbeze aceste elemente.

De exemplu, dezvoltarea software-ului de raportare necesita atat lansarea, in timp util, a unui ghid de raportare si de validare a datelor, cat si abilitatea de a testa modul in care acest software interactioneaza cu portalul de raportare guvernamental.

Daca COVID-19 continua sa intarzie lansarea schemei de raportare si a regulilor de validare, institutiile financiare si guvernele vor avea doar un timp foarte scurt in care sa se asigure ca sistemele sunt implementate corect, ceea ce ar pune in pericol calitatea raportarilor.