1asig.ro
1asig.ro
A fost actualizata lista ...

A fost actualizata lista imobilelor din Bucuresti care se pot prabusi in cazul unui cutremur

5 min. / 1.540 cuvinte
In prezent, 356 de cladiri din Bucuresti sunt incadrate in clasa I de risc seismic (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita), cu 2 cladiri mai putine fata de raportul anterior, conform AMCCRS - Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic.

PROMO


Datele prezentate au fost actualizate la 12 februarie 2021. Lista imobilelor expertizate tehnic poate fi analizata aici.

In acelasi timp, 370 de imobile (+2 fata de raportul din ianuarie) au fost incadrate in clasa a II-a de risc seismic (constructii care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila), iar in clasa a III-a (care include cladiri care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante) se afla, in continuare, 116 cladiri.

Numarul imobilelor incadrate in clasa a IV-a de risc seismic (corespunzator constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui obtinut la constructiile proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare) se mentine la 10.

Potrivit statisticii, numarul de imobile consolidate este tot de 101, dintre care unele sunt doar partial consolidate.

Alte 1.548 de imobile se afla pe lista celor expertizate tehnic plasate in categorii de urgente. In acelasi timp, mai sunt 145 de imobile expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic neincadrate in categorii de urgenta sau in clase de risc seismic corespunzatoare.

Actualizarea listelor existente se face periodic, in functie de eventuale modificari ale legislatiei, dar si utilizand informatiile transmise de catre proprietari, dupa ce acestia consulta si identifica eventuale erori pe lista publicata. Actualizarea consta in corectarea unor date de identificare ale imobilelor privind anul construirii, numarul de niveluri, numarul de apartamente din imobil si noi incadrari intr-o clasa de risc seismic.

AMCCRS - Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic a fost infiintata de Primaria Capitalei. Administratia are ca obiectiv de activitate reducerea riscului seismic al constructiilor existente in Municipiul Bucuresti, in contextul atenuarii efectelor unui potential cutremur si actioneaza pentru realizarea masurilor de interventie la constructiile care prezinta niveluri insuficiente de protectie la cutremure.

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele circa 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane si la inceputul acestui an sub 20%. La nivel national, 1.753.520 de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul anului 2020, in crestere usoara fata de anul anterior, conform statisticilor PAID Romania.

De asemenea, in 2020, PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale a platit un volum de daune de circa 5,66 milioane de lei, cu 6% mai mare comparativ cu anul anterior, cand a achitat 5,35 milioane de lei.

Incheierea unei asigurari obligatorii impotriva dezastrelor naturale (polita PAD) nu este permisa in cazul locuintelor din cladirile cu bulina rosie.

2.970 accesari