Analistii CFA Romania anticipeaza un curs mediu al euro de 4,71 lei in urmatoarele 6 luni

Tweet
In luna aprilie 2018, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 1,9 puncte pana la valoarea de 49,5 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 11,3 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioatra cu 2,2 puncte, pana la valoarea de 66,4 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 9,6 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1,7 puncte pana la valoarea de 41,4 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 12,1 puncte).

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 80% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7106 (valoarea mediana 4,7000), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7540 (valoarea mediana 4.7300).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (apr. 2019/apr. 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,55% (valoarea mediana inregistrata este 4.50%).

Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 96%, si respectiv 92% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,20% (valoarea mediana 3,00%), iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,84% (valoarea mediana 4,80%). Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real negative.

Incepand cu luna februarie 2018, in cadrul sondajului au fost adaugate doua noi intrebari si anume:

- Cum considera participantii la sondaj pretul actiunilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti (sub, corect, supra-evaluate). In exercitiul din luna aprilie, 33% dintre poarticipantii la sondaj considera actiunile corect evaluate.

- Cum considera participantii la sondaj pretul activelor imobiliare din orasele din Romania. In exercitiul din luna aprilie, aproximativ 64% dintre participanti considera activele imobiliare ca fiind supraevaluate.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

oConditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;

oAnticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Astazi, in lume exista peste 150.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele peste 148 societati membre ale CFA Institute.

In prezent, CFA Romania are peste 215 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.