VIDEO: Stefan PRIGOREANU: IDD, un plus de birocratie si mai multa siguranta pentru client

Tweet
IDD - Insurance Distribution Directive (Directiva Europeana privind Distributia in Asigurari) va veni cu schimbari importante pentru toti distribuitorii de asigurari, dar si pentru consumatori. Toate statele UE, inclusiv Romania, trebuie sa implementeze directiva pana pe 23 februarie 2018, daca nu cumva aplicarea se va amana, probabil pentru luna octombrie.

"Paradoxal, Romania este pregatita pentru implementarea IDD, de aceasta data, mult mai bine comparativ cu alte tari, cel putin din punct de vedere al pregatirii profesionale. Chiar si proiectul de Lege privind distributia in asigurari este deja pe site-ul Ministerului de Finante in dezbatere publica, iar ASF este pregatita cu un proiect de Norma de reglementare. Totodata, au fost multiple discutii cu piata. Deci, suntem putin mai bine pregatiti decat altii, dar o amanare este binevenita deoarece IDD va produce schimbari multiple pentru operatori si avem nevoie de putin timp si bani ca sa ne conformam", a declarat Stefan PRIGOREANU - CEO-ul MILLENIUM Insurance Broker (MIB) si Vicepresedintele PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare, prezent in cadrul emisiunii Ora de Risc, transmisa marti - 5 decembrie a .c., de RFI Romania.

Care sunt cele mai importante schimbari pentru consumatori? "Pentru clienti este un mare plus accesul la personal mult mai bine pregatit profesional pentru ca pregatirea profesionala se va face anual pentru toti cei ce lucreaza in domeniul distributiei de asigurari si, mai mult de atat, va exista transparenta totala inainte de cumpararea oricarui produs de asigurare prin informarea prealabila temeinica prin acel document de informare standard PID (Product Information Document) si primirea pe suport durabil (print sau e-mail) a tuturor informatiilor precontractuale. Dar, odata cu acest ochi care rade, vine si ochiul care plange pentru ca, automat, responsabilitatea se muta la client. Nimeni nu va mai putea spune ca atunci cand a facut o alegere nu a stiut ce sa cumpere sau nu a citit conditiile", a explicat Stefan PRIGOREANU.

Conform acestuia, o mare provocare pentru toti va fi volumul mare de informatii, iar multe persoane nu vor sta sa citeasca toate conditiile. Aici, rolul brokerului va fi extrem de important.

"Este mai multa birocratie pentru toti, dar pentru clienti este mai multa siguranta", a subliniat CEO-ul MILLENIUM Insurance Broker.

Clientii trebuie sa semneze ca au primit informatiile, au citit si au inteles.

Dar pentru brokeri care sunt cele mai importante schimbari aduse de IDD? "Pentru brokeri nu prea e nimic cu plus. Este foarte multa birocratie. In plus, vorbim de costuri pentru gestionarea acestor documente noi care apar. De exemplu, costul cu papetaria se va tripla", a spus Stefan PRIGOREANU.

El a aratat ca "MILLENIUM Insurance Broker se pregateste de ceva vreme pentru implementarea IDD si pentru a respecta directiva. Noi am ales sa vedem partile bune. Daca e necesara mai multa hartie, implementam un sistem paperless, nu-i nicio problema. Va trebui sa comunicam mai mult cu clientii - este in regula pentru ca oamenii au nevoie de informatii, chiar prezentate pe scurt, prezentate intr-un mod cat se poate de explicit, au nevoie de informatie de calitate, au nevoie sa constientizeze riscurile la care sunt expusi".

"Pregatirea am inceput-o in urma cu peste 6 luni. Noi vom fi gata in februarie", a precizat Stefan PRIGOREANU, in opinia caruia implementarea IDD nu va fi amanata.

IDD vine sa inlocuiasca si sa completeze Directiva privind Medierea in Asigurari - IMD, iar printre cele mai importante schimbari aduse de aceasta se numara aspecte precum cerintele minime de pregatire profesionala atat pentru angajatii intermediarilor, cat si pentru cei ai asiguratorilor, cerinte suplimentare pentru produsele de investitie bazate pe asigurari, cross-selling si altele.