Economia mondiala va creste in 2010

Tweet
Criza economica, raspandita la nivel global, incepe sa fie resimtita din ce in ce mai putin de pietele economice din Europa, concomitent cu previziunile specialistilor FMI, care indica o crestere a economiei mondiale in anul 2010, anunta EVZ.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca, dupa contractia economiei europene, resimtita puternic in anul 2009, pentru anul 2010 se asteapta o redresare importanta a mediului economic.

Astfel, pentru tarile cu o economie matura, se asteapta ca scaderea de 4% a acesteia sa se atenueze gradual in urmatorii ani, in timp ce pentru pietele in curs de dezvoltare contractia de 4,9% va fi compensata printr-o crestere spectaculoasa in anul 2010, de 0,7%.

Situatia cea mai dificila este inregistrata in Tarile Baltice, unde specialistii se asteapta la o scadere de cel putin 10% in anul 2009, in timp ce, in zona euro, Irlanda va "conduce" topul economiilor in scadere, cu o involutie de 8%.

Oficialii Bancii Centrale Europene s-au declarat optimisti, referindu-se la evolutia economica din perioada imediat urmatoare. Jean TRINCHET, Presedinte BCE, a afirmat: "In unele cazuri vedem deja o revenire la cresterea PIB. In alte cazuri, scaderile continua, insa intr-un ritm mai lent".

Acelasi optimism este manifestat si de analistii americani, care intr-un raport publicat recent, se asteapta ca economia sa isi reia evolutia in a doua parte a acestui an. Incasarile reduse din taxe, indemnizatiile de somaj si sumele alocate sectoarelor deficitare auto si financiar se vor concretiza intr-un deficit bugetar de 1,8 mld. USD, aproximativ 13% din Produsul Intern Brut (PIB).