1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

WTW: Dupa un an record, activitatea globala de fuziuni si achizitii va ramane solida si in 2022

Willis Towers Watson (WTW) se asteapta ca activitatea globala de fuziuni si achizitii (M&A - Mergers and Acquisitions) sa ramana solida si in 2022, dupa ce, in 2021, s-a inregistrat un numar record de tranzactii incheiate cu o valoare de peste 100 milioane USD, informeaza Reinsurance News.

Cele mai recente cercetari din cadrul studiului WTW "Quarterly Deal Performance Monitor" - realizat in parteneriat cu the M&A Research Centre (the Bayes Business School) -, subliniaza faptul ca cei care fac tranzactii au obtinut, in 2021, prima performanta pozitiva in materie de fuziuni si achizitii pentru un an intreg, din 2016.

Datele arata, de asemenea, ca activitatea globala a atins noi culmi, intrucat tranzactiile finalizate cu o valoare de peste 100 milioane USD au ajuns, in 2021, la 1.047, ceea ce reprezinta o crestere drastica fata de cele 674 inregistrate in 2020 si, totodata, cel mai mare volum anual din 2008, cand a inceput analiza WTW in acest sens.

Pe baza performantei pretului actiunilor, firmele care au realizat tranzactii de fuziuni si achizitii au depasit indicele mondial cu o medie de +1,4 puncte procentuale. Acest lucru se compara cu o medie de -1,9pp in 2020 si -5,0pp in 2019.

"Boom-ul fuziunilor si achizitiilor din 2021 pare sa continue, alimentat de capital abundent de investitii, de pietele puternice de capitaluri proprii si de datoriile ieftine, precum si de companiile presate sa isi faca afacerile mai ecologice, vanand tinte cu acreditari climatice adecvate", a declarat Jana MERCEREAU - Head of Corporate M&A Consulting, Great Britain, WTW.

In America de Nord, volumul tranzactiilor a ramas constant solid pe tot parcursul anului, dobanditorii incheind 614 tranzactii, ceea ce reprezinta aproape dublul sumei inregistrate in 2020.

"Datele M&A care provin din America de Nord evidentiaza, de asemenea, impactul pe care evaluarile istoric ridicate ale activelor, impinse in sus de concurenta si de complexitatea in crestere, il pot avea asupra performantei tranzactiilor. Intrebarea e daca preturile platite acum vor continua sa aiba sens in timp", a adaugat Jana MERCEREAU.

Realizatorii de tranzactii din Asia-Pacific au inregistrat cea mai buna performanta din ultimii 5 ani, noteaza WTW, depasind indicele lor cu +16,8pp. Si in Europa, achizitorii au depasit, de asemenea, performanta indicelui lor regional, raportand o performanta pozitiva de +3,9pp, deoarece 199 de tranzactii au fost finalizate in 2021, comparativ cu 155 de tranzactii in 2020.

Privind spre anul in curs, WTW se asteapta ca obiectivele ESG sa contribuie la un boom al fuziunilor si achizitiilor. In plus, WTW se asteapta ca fuziunile si achizitiile sa fie alimentate de accelerarea eforturilor de transformare digitala si de problemele legate de lantul de aprovizionare.

"Activitatea de fuziuni si achizitii in 2022 pare pregatita sa egaleze varfurile din 2015, desi tranzactiile vor ramane susceptibile la provocari tot mai mari. Evaluarile ridicate, complexitatea tranzactiilor, concurenta pentru active de inalta calitate si perturbarea lantului de aprovizionare, alimentata de pandemii, vor continua sa aiba consecinte asupra celor care realizeaza tranzactii. Rapiditatea tranzactiilor, pregatirea si un proces de due diligence de calitate vor fi esentiale pentru ca asteptarile factorilor de tranzactionare sa fie indeplinite", mai puncteaza Jana MERCEREAU - Head of Corporate M&A Consulting, Great Britain, WTW.