1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

WTW: Analiza predictiva, impact pozitiv pentru 80% dintre asiguratorii de viata din Europa

Cererea pentru tehnologia predictive analytics (analiza predictiva) continua sa creasca, in conditiile in care asiguratorii de viata cauta noi solutii pentru a imbunatati performanta de business si relatia cu clientii, pe o piata extrem de competitiva, cu marje stranse, crestere lenta si costuri de operare ridicate, informeaza the Actuarial Post, citand un studiu realizat de Willis Towers Watson.

Studiul WTW, care a analizat asiguratorii de viata din Europa, subliniaza ca peste 80% dintre companiile care utilizeaza deja analiza predictiva raporteaza un impact pozitiv asupra afacerii, fara ca vreo companie sa raporteze rezultate negative. In pietele competitive, aceste tehnici le pot oferi asiguratorilor un avantaj de pret. In pietele mai putin competitive, pot reduce costurile. Cu ajutorul analizei predictive, atat datele istorice, cat si cele in timp real pot fi exploatate pentru a anticipa tendintele industriei si nevoile clientilor, permitand asiguratorilor sa depaseasca asteptarile clientilor.

Impactul analizei predictive asupra performantelor liniilor superioare si inferioare de business a fost cel mai semnificativ in ceea ce priveste generarea de venituri, 68% dintre asiguratori subliniind ca aceasta tehnologie a avut un impact pozitiv asupra cresterii vanzarilor, inclusiv a celor de tip cross-selling. De asemenea, 41% dintre companii au raportat ca analiza predictiva a contribuit la reducerea cheltuielor de subscriere si la reducerea costurilor daunelor.

Acelasi studiu mai arata ca, desi unii asiguratori de viata fac progrese in ceea ce priveste capacitatile lor de analiza predictiva, cele mai multe companii mai au de infruntat provocari semnificative, inclusiv o serie de probleme de capacitate strategica:
  • 30% dintre respondenti considera ca echipele lor analitice si/sau actuariale nu au capacitatea de a-si atinge obiectivele pe partea de analiza predictiva.
  • Calitatea datelor si aspectele de fiabilitate (58%), dar si constrangerile la nivel de infrastructura si depozite de date (42%).
  • 77% dintre respondenti inca folosesc mediile traditionale (desktop, server, mainframe) pentru analytics, desi, in prezent, o treime exploreaza optiuni bazate pe cloud, care ar putea permite o mai mare flexibilitate.
"Asiguratorii de viata sunt in fata unei transformari reale, fiind tot mai constienti de faptul ca, daca fac ca analiza predictiva sa devina un aspect central al organizatiei, pot pune astfel o baza solida pentru crestere profitabila si performante ridicate. Implementarea acestor noi abordari poate fi un proces complex. Astfel, asiguratorii vor trebui sa aleaga intelept cazurile de utilizare de business si sa identifice cel mai eficient mod de utilizare a datelor. Talentul potrivit si instrumentele necesare pentru a procesa si analiza cantitati atat de mari de date sunt esentiale pentru ca asiguratorii sa valorifice intregul potential", explica Alastair BLACK - Director, Insurance Consulting and Technology, Willis Towers Watson.

Studiul a mai constatat ca principalii factori determinanti in utlizarea analizei predictive sunt: gestionarea in-force (69%), optimizarea experientei oferite consumatorilor (67%), cautarea unui avantaj competitiv (53%). In momentul de fata, analiza predictiva este utilizata cel mai mult in cadrul activitatii individuale de risc (32%), dar cea mai mare crestere e planificata in domeniul economisirii (31% in urmatorii 2 ani).

WTW mai arata ca pandemia globala a fost un catalizator pentru multinationale, in special pentru a se adapta si pentru a adopta o utilizare tot mai mare a analizelor predictive, 36% dintre multinationalele analizate declarand ca, urmare a pandemiei COVID-19, vor utiliza tot mai mult aceasta tehnologie.

"Viitorul asigurarilor este digital si credem ca vor castiga acele organizatii care aplica tehnologiile digitale pentru a fi conectate, analitice si agile. Si, daca cei prezenti deja pe piata nu pot face acest lucru, atunci noii jucatori il vor face", a mai precizat Alastair BLACK - Director, Insurance Consulting and Technology, Willis Towers Watson.