
Acesta a atras atentia ca, la inceput, reasiguratorii au dat credit PAID pentru a demara programul de asigurare la catastrofe in Romania. Insa, in lumina introducerii Solvency II, apare problema solvabilitatii PAID, astfel incat, odata cu dezvoltarea portofoliului, vor trebui alocate sume tot mai mari pentru reasigurare pentru racordarea la noile cerinte impuse de aceasta Directiva.
De altfel, potrivit Ilenei HORVATH, Presedintele UNIQA Asigurari, in urma studiilor de impact QIS3, QIS4 si chiar si in cadrul exercitiului QIS5, care se deruleaza acum, s-a constatat ca intreaga piata de asigurari din Romania are carente in ceea ce priveste respectarea acestor cerinte de capital social, prevazute de noul regim de solvabilitate.
"In cazul PAID, cum nici nu poate fi vorba de un imprumut guvernamental, singura varianta este mentinerea unui program de reasigurare care sa ofere indeplinirea cerintelor minime de solvabilitate. Singura speranta este sa avem cat mai multi asigurati si sa creasca gradul de penetrare, ca sa ne ofere noua, actionarilor PAID, posibilitatea de a majora capitalul societatii, in decursul anului, in functie de evolutia activitatii. In acest moment totusi, singurii care trebuie sa contribuie la respectarea cerintelor de solvabilitate sunt actionarii PAID, cele 13 companii", a explicat Ileana HORVATH.
Reglementarile actuale ale legii asigurarii obligatorii a locuintelor prevad posibilitatea ca PAID sa apeleze la un imprumut garantat de stat daca nu dispune de fonduri pentru a incheia contractul de reasigurare. Acesta este un punct fundamental care ar trebui clarificat in lege, in opinia lui Guy HUDSON, care sustine ca acordarea unei linii de credit garantate de stat ar trebui sa constituie o obligatie a Guvernului, nu doar o posibilitate.
Totusi, in acest moment, PAID are un capital foarte redus si, conform executivului WILLIS Re, "poate ar trebui urmat exemplul Pool-ului similar din Turcia, pentru a crea o baza de capital mai stabila, in urma colectarii primelor".
"PAID a inceput excelent si imi place sa stiu ca s-a creat ex-ante si nu ex-post. Exista insa probleme majore in ceea ce priveste gradul de penetrare, iar pe viitor vor exista probleme majore legate de reasigurare, iar pentru intalnirea cerintelor Solvency II, trebuie rezolvat si aspectul imprumutului guvernamental. Numai in acest fel PAID va avea cele mai bune sanse nu doar sa functioneze, dar si sa se dezvolte intr-un mod eficient", a concluzionat Guy HUDSON.