1asig.ro
1asig.ro

WEF: Criza COVID-19 accelereaza schimbarea fortei de munca de la oameni, la roboti

5 min. / 1.540 cuvinte
In urmatorii 5 ani, robotii vor distruge 85 de milioane de locuri de munca in cadrul companiilor mijlocii si mari, deoarece pandemia COVID-19 accelereaza schimbarile la locul de munca, ceea ce ar putea exagera inegalitatile, arata un studiu realizat de Forumul Economic Mondial (WEF - World Economic Forum), citat de Insurance Journal.

PROMO


Analizand aproximativ 300 de companii din intreaga lume, studiul WEF a constatat ca 4 din 5 executivi de business accelereaza planurile de digitalizare a muncii, precum si de implementare a noilor tehnologii si, astfel, anuleaza toate castigurile inregistrate pe segmentul de ocupare a fortei de munca inregistrate de la criza financiara din 2008 - 2009.

"COVID-19 a accelerat sosirea viitorului muncii", subliniaza Saadia ZAHIDI - Managing Director, WEF.

In ceea ce priveste angajatii care si-au propus ca, in urmatorii 5 ani, sa isi pastreze locurile de munca din momentul de fata, aproape jumatate dintre acestia ar trebui sa deprinda noi abilitati. De asemenea, mai arata acelasi studiu, pana in 2025, angajatorii vor imparti munca, in mod egal, intre oameni si masini.

Per ansamblu, crearea de locuri de munca incetineste si, in acelasi timp, distrugerea locurilor de munca este accelerata, deoarece companiile din intreaga lume folosesc, mai degraba, tehnologia si nu oamenii pentru sarcini precum introducerea datelor, contabilitate si administrare.

Vestea buna este ca vor aparea peste 97 de milioane de locuri de munca, in domenii precum asistenta sociala, industriile tehnologice - de exemplu, Inteligenta Artificiala -, si in crearea de continut, sustine acelasi studiu realizat de WEF.

"Sarcinile in cadrul carora oamenii sunt pregatiti sa isi pastreze avantajul comparativ includ gestionarea, consilierea, luarea deciziilor, rationamentul, comunicarea si interactiunea", noteaza studiul WEF.

Cererea ar creste, subliniaza Forumul Economic Mondial, pentru oamenii care pot ocupa locuri de munca in economia ecologica, functionalitate a Inteligentei Artificiale si a tehnologiei datelor, precum si pentru cei care pot ocupa noi roluri in inginerie, cloud computing si dezvoltarea produselor.

Nu in ultimul rand, WEF mai arata ca aproximativ 43% din companiile chestionate erau decise, pe fondul integrarii tehnologiei, sa reduca numarul angajatilor, 41% - sa extinda utilizarea contractorilor, in vreme ce 34% anticipeaza ca, pe fondul integrarii tehnologiei, isi vor extinde forta de munca.

686 accesari