1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Vineri dimineata au avut loc doua cutremure in zona Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter s-a produs vineri dimineata, la ora 08:54, in zona seismica Vrancea, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Cutremurul s-a produs la adancimea de 149 de kilometri, iar orasele cele mai apropiate de epicentru au fost Covasna (35 km), Targu Secuiesc (48 km), Focsani (50 km), Ramnicu Sarat (51 km) si Marasesti (57 km).

De asemenea, tot vineri, la ora 08:58, a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea de 2,9 grade, in judetul Buzau, zona seismica Vrancea, la o adancime de 104 km. Orasele cele mai apropiate au fost Ramnicu Sarat (41 km), Covasna (45 km), Focsani (47 km), Buzau (53 km) si Marasesti (58 km).

In cursul zilei de miercuri au avut loc alte doua seisme in judetul Vrancea, cu magnitudinea de 2,8 grade, respectiv 3,2 grade pe scara Richter. Joi, un seism de 3,1 grade s-a produs in judetul Buzau, la o adancime de 116 km.

Pana in prezent, in luna septembrie a acestui an au avut loc in total pe teritoriul Romaniei 15 cutremure de mica magnitudine. Cel mai mare seism din Romania din 2015 s-a produs in data de 29 martie, in judetul Buzau, si a avut o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter. Cel mai puternic seism inregistrat in Romania in ultimii 10 ani a avut loc pe 22 noiembrie 2014, in Vrancea, avand o magnitudine de 5,7 grade. Seismul a fost resimtit si in Bucuresti si a fost urmat de mai multe replici.

Cutremurul este riscul care ar provoca cele mai mari pierderi economice in Bucuresti, conform unui studiu LLOYD's, care estimeaza ca 4,33 miliarde dolari din productia economica bruta anuala a capitalei Romaniei s-ar pierde in cazul producerii unui seism major in urmatorul deceniu. Amintim ca in Bucuresti, in momentul de fata, peste 180 de cladiri reprezinta pericol public in caz de cutremur, iar alte 183 de cladiri sunt incluse in clasa I de risc seismic, reprezentand constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremur.

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania. Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.