1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Victorie UNSAR in ancheta de pe ...

Victorie UNSAR in ancheta de pe piata asigurarilor RCA

Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat, in urma unei sentinte definitive, sa respinga recursul formulat de Consiliul Concurentei (CC) impotriva unei decizii anterioare a Curtii de Apel Bucuresti din martie 2019, care a anulat amenda aplicata Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) in decembrie 2018.

Sanctiunea CC, in suma de 160.436 lei, a fost aplicata pentru ca asociatia profesionala a asiguratorilor ar fi incalcat, alaturi de 9 asiguratori, reglementarile nationale si europene din domeniul concurentei prin coordonarea comportamentelor pe piata in vederea majorarii tarifelor la asigurarile obligatorii de raspundere civila (RCA).

In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a anuntat ca ar fi constatat ca ALLIANZ-TIRIAC, ASIROM VIG, ASTRA, CARPATICA, EUROINS, GENERALI, GROUPAMA, OMNIASIG VIG si UNIQA ar fi participat la un schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intentiile acestor societati de a majora tarifele RCA.

Aceasta practica concertata, presupus facilitata de catre UNSAR, ar fi condus la restrangerea concurentei pe piata serviciilor de asigurare RCA in perioada octombrie 2012 - noiembrie 2016, deoarece societatile de asigurare nu si-ar mai fi stabilit in mod independent tarifele, ci ar fi actionat concertat pe piata, tinand cont de discutiile de a-si majora tarifele purtate in cadrul asociatiei.

Amenzile au fost aplicate astfel:

In cazul societatilor Astra si Carpatica, Consiliul Concurentei a luat in considerare o perioada mai redusa de incalcare a legii, respectiv pana la momentul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) le-a retras autorizatia de functionare.

"Piata asigurarilor obligatorii auto a trecut prin imprejurari exceptionale, de criza, dar intre timp a fost implementat noul pachet legislativ si au fost eliminate, in mare parte, disfunctionalitatile care au condus, in anii anteriori, la cresteri accentuate ale preturilor. Faptul ca s-au inregistrat progrese in functionarea pietei asigurarilor, nu inseamna ca nu mai sunt necesare unele ajustari. Vom colabora cu ASF si Guvernul pentru a identifica masurile ce se impun pentru armonizarea legislatiei cu reglementarile europene, respectiv consolidarea pietei pentru a nu conduce la cresterea pretului RCA" a declarat Bogdan CHIRITOIU, presedintele Consiliului Concurentei intr-un comunicat dat publicitatii in ianuarie 2019.

Mai multe detalii privind sanctiunea sunt disponibile  https://www.1asig.ro/Consiliul-Concurentei-anunta-rezultatul-anchetei-privind-piata-RCA-Sanctiuni-de-53-mil-EUR-articol-3,100-60058.htm.