1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Vesti bune pentru asiguratori si ...

Vesti bune pentru asiguratori si intermediarii in asigurari

Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului a fost modificata prin Legea nr. 351/2021 promulgata de presedintele Romaniei si publicata la sfarsitul lunii decembrie 2021. Ea a venit cu vesti bune pentru asiguratori si intermediarii in asigurari.

"Astfel, au fost scoase din sfera institutiilor financiare obligate sa urmeze procedurile de cunoastere a clientelei in vederea prevenirii si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, asiguratorii, asiguratorii compoziti, asiguratorii captivi si asiguratorii micsti precum si intermediarii de asigurari", a declarat, pentru 1asig.ro, Liviu CHIRIC, Partener in cadrul Societatii civile profesionale de avocatura Chiric & Chiric.

El a explicat ca singurele entitati din domeniul asigurarilor (asiguratori si intermediari principali) supuse procedurilor prevazute de lege sunt cele care distribuie produse de investitii bazate pe asigurari, asa cum sunt definite la art.3 alin. (1) pct.23 din Legea nr.236/2018, cu completarile ulterioare, produse de asigurare de viata, asa cum sunt definite in anexa nr.1 sectiunea C "Asigurari de viata" din legea nr.237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau produse incadrate in categoria asigurarilor de garantii, prevazute in anexa nr.1, sectiunea A pct.15 din Legea nr.237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Prin urmare, din sarcina intermediarilor si asiguratorilor se elimina o serie de proceduri birocratice care ingreunau procesul de vanzare a produselor de asigurare - majoritatea asigurari generale. Aceasta modificare a intervenit ca urmare a practicii instituite si la nivelul Uniunii Europene si a lobby-ului depus de organizatiile profesionale ale asiguratorilor", a precizat avocatul.

Legea privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2021, Partea I, Nr. 1240.