1asig.ro
1asig.ro

Veniturile medii ale gospodariilor au fost de 4.700 lei in T2, iar cheltuielile de 4.049 lei

Veniturile totale medii lunare din trimestrul II 2019 au fost, in termeni nominali, 4.764 lei pe gospodarie si 1.838 lei pe persoana, in timp ce cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in medie, de 4.049 lei lunar pe gospodarie si 1.562 lei pe persoana, reprezentand 85% din veniturile totale, potrivit Institutului National de Statistica - INS.

Conform statisticii INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.390 lei lunar pe gospodarie (1.694 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 375 lei lunar pe gospodarie (145 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,1% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18%), veniturile din agricultura (1,8%), veniturile din activitati neagricole independente (2,2%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (0,9%) precum si veniturile in natura (7,9%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

"Mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural", apreciaza INS.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,8%).

Mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum. Mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2019, in medie, 34,2% din consumul gospodariilor.

Potrivit INS, veniturile totale cuprind ansamblul incasarilor banesti provenite din diferite surse de provenienta pentru care nu exista obligatia de restituire si veniturile in natura (evaluate in lei), iar cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor banesti, indiferent de destinatie si contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodariilor.