1asig.ro
1asig.ro

Venetia se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimii 50 de ani

5 min. / 1.540 cuvinte
Mai multe zone ale Venetiei au fost acoperite de ape, marti, dupa ce orasul a fost lovit de cele mai grave inundatii din ultimii 50 de ani. Potrivit autoritatilor, nivelul apei a ajuns, in unele zone, la 1,87 metri, al doilea cel mai mare nivel din ultimii 100 de ani, dupa inundatiile record din 1966, in urma carora orasul s-a scufundat sub 1,94 metri de apa.

PROMO


Vestile proaste nu se opresc aici, meteorologii sustin ca vremea rea va continua sa ameninte si in urmatoarele zile, pentru miercuri fiind prognozata o maree de 1,60 metri.

Piata San Marco, una din cele mai joase zone din oras, a fost lovita din plin de ape, in vreme ce Basilica San Marco a inregistrat cea de-a 6-a inundatie severa din ultimii 1.200 de ani, 4 dintre acestea avand loc in ultimii 20 de ani. Primarul Venetiei, Luigi BRUGNARO, a instituit stare de dezastru, sustine BBC, si, de asemenea, a avertizat ca inundatiile "vor lasa urme permanente". "Stituatia este una dramatica. Cerem ajutorul guvernului. Costurile vor fi uriase. Acesta este rezultatul schimbarilor climatice."

Imaginile din presa italiana si internationala arata atractii turistice complet inundate, turisti care incearca sa isi protejeze bagajele de apa, barci abandonate si taxiuri acvatice scufundate. De asemenea, scaune si mese pluteau in fata cafenelelor si a restaurantelor, in vreme ce platforme de lemn asezate pentru pietoni in mai multe zone erau rasturnate. In unele zone, accesul turistilor catre hoteluri a fost complet inundat, iar turistii au fost nevoiti, cu ajutorul taximetristilor acvatici, sa se catere pe zid si sa intre pe geam.

Pentru Venetia, inundatiile reprezinta, in aceasta perioada a anului, o amenintare pe care atat localnicii, cat si turistii o asteapta cu ingrijorare, mai ales ca datele din ultimii ani arata ca nivelul apelor a crescut constant. In 1900, Piata San Marco era inundata de 4 ori pe an. In ultimii ani, este inundata de 60 de ori pe an. Oamenii de stiinta avertizeaza ca, din cauza incalzirii globale, Venetia, si nu numai, se va confrunta tot mai des cu inundatii record si alte fenomene meteo extreme.

Vremea rea nu a afectat doar Venetia, cea mai mare parte a Italiei confrutandu-se, in aceste zile, cu ploi torentiale care au provocat inundatii pe masura. Matera - asa-zisul "oras-pestera" si Capitala Culturala Europeana de anul acesta -, se confrunta cu inundatii severe. De asemenea, ploile torentiale au afectat si orase precum Taranto, Brindisi, Pozzallo si Noto, iar serviciul national de meteorologie precizeaza ca ploi torentiale au afectat mai ales regiuni precum Toscana, Campania si Sardinia.

892 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO