1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Vanzarea celui mai mare asigurator din Grecia este sortita esecului

Vara trecuta, consiliul de administratie al NBG (National Bank of Greece) a aprobat vanzarea pachetului majoritar detinut la ETHNIKI Asfalistiki - cel mai mare asigurator din piata greaca - catre grupul americano-olandez CALAMOS-EXIN.

La acea vreme, consoritul americano-olandez CALAMOS-EXIN a fost declarat castigator al licitatiei in fata altor trei investitori chinezi: FOSUN, GONGBAO si WINTIME. Printre ofertanti s-ar fi regasit si ALLIANZ sau canadienii de la FAIRFAX, scria presa locala.

Totusi, CALAMOS-EXIN a castigat licitatia dupa ce ar fi oferit 1 miliard euro pentru 75% din actiunile celui mai mare asigurator grec.

Cu toate acestea, presa din Grecia scrie ca tranzactia este sortita esecului, intrucat castigatorii licitatiei nu ar fi achitat pana la aceasta vreme pretul licitat pentru achizitia ETHNIKI.

De asemenea, grupul CALAMOS ar fi dat in judecata grupul olandez EXIN pentru rambursarea unei datorii in valoare de 41 milioane dolari. Totodata, consortiul CALAMOS-EXIN ar fi incetat sa mai existe ca urmare acestei realitati.

Potrivit acordului dintre CALAMOS-EXIN si NBG, termentul limita de plata este de noua luni de zile, acesta urmand a expira la finalul lunii martie.

Totodata, EXIN ar fi solicitat NBG prelungirea termenului de plata, in vederea gasirii unui nou co-finantator la achizitia ETHNIKI, dar NBG nu a dat curs acestei cerereri.

Intre timp, Ekathimerini scrie ca NBG ar fi demarat negocieri cu potentiali noi investitori la ETHNIKI Insurance. Mai mult decat atat, grupurile chineze FOSUN si CONGBAO care ar fi licitat vara trecuta pentru achizitiza ETHNIKI, monitorizeaza indeproape potentialul esec al EXIN, in vreme ce, un alt grup din China - RONGFENG Holding si-ar fi manifstat interesul pentru achizitia asigoratorului grec, anunta Reuters. "In aceste conditii, detinatorul ETHNIKI Insurance, NBG (National Bank of Greece) - asteapta sa expire termenul limita al EXIN, care este 28 martie", puncteaza Reuters.

ETHNIKI Asfalistiki a fost fondata in 1891, fiind cea mai veche companie de asigurari din Grecia.

National Bank of Greece (NBG) a scos la vanzare ETHINIKI Asfalistiki ca parte a planului de restructurare aprobat de Uniunea Europeana, de a renunta la operatiunile nebancare, urmand a se concentra doar asupra activitatii de baza.

In Romania, ETHNIKI detine GARANTA Asigurari. De asemenea, National Bank of Greece (NBG) mai detine Banca Romaneasca si NBG Leasing.