1asig.ro
1asig.ro

Valoarea ofertelor publice initiale lansate pe pietele de capital din Europa a scazut cu 47% in S1 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
Valoarea ofertelor publice initiale (Initial Public Offer - IPO) lansate pe pietele de capital din Europa a scazut cu 47% in primul semestru din 2019, comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 12,1 miliarde euro, potrivit raportului IPO Watch Europe pentru trimestrul II, realizat de PwC.

PROMO


Aceeasi tendinta de scadere a inregistrat si numarul de oferte publice, unde declinul a fost de 43,8%, pana la 53 de operatiuni, in timp ce valoarea medie a unei operatiuni a scazut cu 20%, la 181 milioane euro.

"Dupa un prim trimestru apatic, piata europeana a inregistrat o revenire in trimestrul al doilea cand, desi au fost mai putine tranzactii, valoarea a fost semnificativ mai mare, primele cinci IPO-uri cumuland 7,4 miliarde euro. In contextul Brexit si al incertitudinilor globale cauzate in principal de discutiile privind tratatele comerciale, Europa se confrunta cu o scadere a interesului investitorilor care, probabil, nu se va schimba semnificativ in acest an astfel incat sa fie recuperate scaderile din prima jumatate a acestui an", a declarat Sorin PETRE, partener PwC Romania.

Sectorul financiar este in continuare pe primul loc in topul lansarilor de oferte publice initiale, cu 43% din total (5,18 miliarde euro), urmat de cel industrial, cu 25% (4,39 miliarde euro) si cel de servicii, cu 19% (2,26 miliarde euro).

De asemenea, Londra (London Stock Exchange - LSE) a ramas bursa preferata a companiilor care au ales sa se finanteze prin astfel de operatiuni, insumand 42% din valoarea totala a IPO-urilor lansate in prima jumatate a anului. De altfel, piata de capital londoneza a fost singura care a inregistrat o crestere a ofertelor publice initiale in primul semestru al anului, fata de acelasi interval din 2018, atat in volum, cat si in valoare (+5%).

Din pacate, Bursa de Valori Bucuresti nu a reusit sa atraga niciun IPO in primele sase luni ale acestui an.

"Desi au fost companii care si-au declarat interesul de a se finanta prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti, in prima jumatate a acestui an nu a avut loc nicio listare. In perioada similara din 2018, au avut loc doua astfel de operatiuni. Posibil ca si pe fondul evenimentelor de la finalul anului trecut (OUG 114), astfel de decizii sa fi fost amanate. In schimb, observam o preferinta pentru emisiunile de obligatiuni. Al doilea semestru a inceput mai optimist cu listarea iHunt Ploiesti pe AeRO", spune Ileana GUTU, senior manager PwC Romania.

Topul pietelor de capital din Europa dupa valoare, in primul semestru au fost London Stock Exchange - 16 IPO, cu o valoare de 5,1 miliarde euro, Borsa Italiana - 9 IPO, cu o valoare de 2,1 miliarde euro, SIX Swiss Exchange - 3 IPO, cu o valoare de doua miliarde euro.

Cele mai mari IPO-uri din Europa ca valoare in primul semestru au fost Nexi SpA (Borsa de Italia) - 2,05 miliarde euro, Network International Holdings (LSE) - 1,41 miliarde euro si Stadler Rail AG (SIX Swiss Exchange) - 1,35 miliarde euro.

La nivel mondial, valoarea ofertelor publice initiale a scazut cu 28% in primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 82,8 miliarde dolari.

Studiul a inclus principalele 14 piete de capital din Europa, respectiv Marea Britanie, Franta, Turcia, Polonia, Spania, Belgia, Elvetia, Italia, Austria, Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia si Finlanda.

422 accesari