1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIG se extinde in Polonia prin achizitia integrala a asiguratorului non-life detinut de GOTHAER

Austriecii de la Vienna Insurance Group au anuntat ca isi extind prezenta pe piata de asigurari din Polonia prin achizitia integrala a GOTHAER Towarzystwo Ubezpieczen (Gothaer TU), companie de asigurari generale detinuta de grupul german GOTHAER Finanzholding AG. "Acordul de achizitie a fost semnat in data de 6 iunie 2018. Tranzactia este supusa aprobarilor din partea autoritatilor locale", anunta VIG intr-un comunicat de presa.

GOTHAER TU are sediul central in orasul Varsovia, capitala Poloniei. Compania activeaza pe segmentul de asigurari generale, iar in ceea ce priveste distributia produselor de asigurare, aceasta este realizata in principal prin intermediul brokerilor de asigurare si a agentilor proprii.

La finalul anului 2017, GOTHAER TU a raportat un volum de prime brute subscrise de 623 milioane zloti (circa 150 milioane euro), echivalentul unei cote de piata de 1,6%, arata datele publicate de KNF - autoritatea de supraveghere a pietei de asigurari din Polonia. Totodata, dupa criteriul volumului de PBS, GOTHAER TU este a 12-a companie ca dimensiuni, dintr-un total de 34 de asiguratori non-life activi in piata.

Reteaua de distributie a GOTHAER TU include un numar de 6 sucursale, 530 angajati si o vasta retea de agenti proprii, care deservesc peste 632.000 clienti si gestioneaza aproximativ 2 milioane polite de asigurare.

"Achizitia GOTHAER TU ne sporeste portofoliul de asigurari generale, un punct important pentru noi, dar si accesul la o retea vasta de agenti. De asemenea, ne ofera posibilitatea sa ne extindem prezenta pe piata de asigurari din Polonia. La momentul actual, suntem al patrulea cel mai mare asigurator din piata locala, si tot pe a patra pozitie ne pozitionam si pe segmentul de asigurari generale. Achizitia GOTHAER TU majoreaza cota noastra de piata pe segmentul non-life de la 6,2% pana la 7,8%. Astfel, aceasta achizitie reprezinta un pas important spre atingerea obiectivului nostru pe termen mediu, acela de a ne majora cota de piata la cel putin 10%", a punctat Franz FUCHS, Membru al Consiliului de Administratie al Vienna Insurance Group, responsabil pentru piata de asigurari din Polonia.

Pe piata de asigurari din Polonia, VIG opereaza prin intermediul a trei branduri diferite: COMPENSA (doua companii, una specializata pe segmentul de asigurari de viata, respectiv una activa pe linia de asigurari generale), InterRisk si VIENNA Life. Anul trecut, companiile membre VIG din Polonia au raportat un volum agregat de PBS de 887 milioane euro, un profit brut de 35,5 milioane euro, respectiv o rata combinata de 93,9%.

2017 si 2018 - ani plini de fuziuni si achizitii pentru VIG in ECE. Ce urmeaza?
  • La jumatatea lunii aprilie a.c., VIG a primit aprobarea pentru a fuziona cele doua subsidiare pe care le detine in Croatia - WIENER Osiguranje si ERSTE Osiguranje, in conformitate cu acordul pentru fuziune din data de 6 februarie 2018, se arata pe website-ul HANFA - autoritatea de supraveghere a pietei locale de asigurari.
  • La inceputul lunii aprilie a.c., VIG a anuntat incheierea fuziunilor companiilor pe care le detine pe pietele de asigurare din Slovacia si Ungaria, in urma primirii tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor din cele doua piete. Prin urmare, incepand cu 1 aprilie a.c. "grupul VIG este reprezentat pe piata din Ungaria exclusiv de compania UNION Biztosito (n.red.: companie care a absorbit celelalte doua subsidiare - ERSTE Biztosito si VIENNA Life Biztosito)". Tot cu efect din 1 aprilie, "in Slovacia, asiguratorul bancassurance Poistovna Slovenskej sporitelne (PSLSP) a fuzionat prin absorbtie cu KOOPERATIVA Poistovna".
  • In decembrie 2017, VIG a anuntat ca va fuziona doua companii pe care le detine in Cehia, cu efect din 1 ianuarie 2019: Pojistovna Ceske sporitelny (PCS) si KOOPERATIVA pojistovna.
  • De asemenea, la inceputul anului 2018, autoritatea de supraveghere a pietei de asigurari din Letonia a aprobat fuziunea dintre societatile InterRisk VIG si BTA Baltic, "cu rolul de a consolida pozitia Vienna Insurance Group pe pietele baltice", se arata intr-un comunicat de presa remis de grupul austriac.
  • Tot in zona Marii Baltice, amintim faptul ca la finalul anului 2017, VIG a anuntat achizitia a 100% din actiunile asiguratorului non-life SEESAM Insurance (companie fondata in 1991 cu sediul principal la Tallin, capitala Estoniei) parte a OP Finance Group din Finlanda, consolidandu-si astfel pozitia de lider pe piata de asigurari din zona Marii Baltice.
  • In ceea ce priveste piata austriaca, in noiembrie 2017 reprezentantii VIG au afirmat ca vor fuziona prin absorbtie companiile locale Wiener Staedtische si Sparkassen Versicherung (s Versicherung). "Operatiunea urmeaza a se derula pe parcursul anului 2018, sub rezerva aprobarilor necesare din partea consiilor de administratie ale celor doi asiguratori, respectiv ale autoritatilor din domeniu".
  • Totodata, in octombrie 2017 VIG anunta extinderea pe piata de de asigurari de viata din Bosnia prin achizitia asiguratorului MERKUR Osiguranje, subsidiara a MERKUR International Holding AG. Ulterior, in februarie 2018, Un numar de 6.000 de actiuni ale MERKUR Osiguranje au fost tranzactionate pe Bursa de Valori din Sarajevo, scria Biznis Info. Potrivit sursei mentionate, valoarea tranzactiei se ridica la circa 13 milioane euro (25,43 milioane marci convertibile), cumparatorul fiind grupul austriac Vienna Insurance Group. VIG este prezent in Bosnia din anul 2011 prin intermediul WIENER Osiguranje (fosta JAHORINA Osiguranje) - cu sediul la Banja Luka in Republica Srpska - una dintre cele doua entitati autonome care alcatuiesc Bosnia si Hertegovina.
  • In ceea ce priveste Serbia, in august 2017, VIG a anuntat incheierea procesului de fuziune dintre WIENER Stadtische Osiguranje si fostele subsidiare ale AXA (compania non-life - AXA Nezivotna Osiguranje si cea de asigurari de viata - AXA Zivotno Osiguranje) achizitionate la jumatatea anului 2016. VIG opereaza pe piata de asigurari din Serbia prin intermediul asiguratorului compozit WIENER Stadtische Osiguranje din anul 2003, respectiv a reasiguratorului WIENER Re - din anul 2008.
  • Referindu-ne la piata de asigurari din Romania, luna mai 2017 a marcat iesirea francezilor de la AXA de pe piata locala, prin vanzarea operatiunilor pe care le detineau catre VIG. Ulterior, in luna octombrie, ASF aproba fuziunea prin absorbtie dintre BCR Asigurari de Viata Vienna Insurance Group si AXA Life Insurance. In Romania, Vienna Insurance Group detine trei companii: ASIROM (asigurator compozit), OMNIASIG (asigurator non-life), respectiv BCR Asigurari de Viata.