1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum evitam capcanele financiare

Educatia finaciara in Romania este inca la inceput de drum, iar acest lucru se poate observa extrem de usor! Cel mai nou episod din Zodia Asigurarilor este dedicat "capacanelor" financiare, administrarii cheltuielilor si a bugetului lunar. Dragos IORDACHE, Consultant de afaceri & Antrepenor si Sergiu COSTACHE, ApPA, ne prezinta cateva moduri prin care ne putem gestiona mai bine resursele si cum putem sa ne asiguram un viitor mai placut!

Dragos IORDACHE este un tanar pasionat de domeniul financiar, de optimizarea resurselor ce ii stau la dispozitie si de dezvoltarea personala. El este antrepreor, dar si consultant financiar, deoarece isi doreste sa ii invete si pe altii cum isi pot creste veniturile si cum le pot cheltui "cu cap",

VIDEO:

Intrebat despre ce l-a impins pe drumul antreprenoriatului, Dragos ne spune: "Lucru care m-a determinat pe mine sa devin antreprenor este plus valoarea pe care vreau sa o aduc in piata prin ceea ce fac, dar si prin ceea ce inspira atatia tineri sau alti antreprenori, fie prin financiar fie prin marketing."

Dragos militeaza pentru o educatia financiara, in special in ceea ce priveste modul in care romanii isi gestioneaza lunar resursele. "Este foarte important procesul de constientizare a finantelor pe care le ai, sa stii exact in ce pozitie esti, sa stii care ar fi urmatorul pas, sa ai claritate in luarea deciziilor financiare, fara sa mai pici in capcanele traditionale."

In Romania, majoritatea oamenilor, fie din lipsa de educatie financiara, fie aflati sub multa presiune financiara - "grija zilei de maine", cum o mai putem numi - se gandesc la reursele financiare pe care le au la dispozitie ca avnd numai doua meniri: de a fi cheltuite sau economisite. In realitate, banii pot fi utilizati mai bine si mai eficient, in mai multe moduri.

"Primul rol [al banilor] este cel de a fi cheltuiti, al doilea rol este cel de a fi economisiti, al treilea rol este cel de a fi investiti, iar al patrulea rol este cel de a fi donati."

Dar cum putem acoperi toate aceste roluri? Si care este, in final, utilitatea lor?

Pentru a araspunde cat mai usor la aceste intrebari, Dragos utilizeza un grafic ce reprezinta cele "6 pusculite" in care ar trebui sa ne distribuim lunar resursele, dar si procentele in care ar trebui sa se intample acest lucru.

"In acest exemplu avem deasupra, unde avem si procentele, situatia unui om normal stabil financiar de la o luna la alta, care nu are nevoia zilei de maine ci se descurca. Iar in acest caz, cel mai recomandat ar fi ca oamenii sa aiba cheltuieli de baza undeva pe la 50%, insa, din ce am intalnit, majoritatea sunt de la 80% in sus, ceea ce nu este normal. [...] Cel mai important este primul pas: investitiile 10%. De ce? Plateste-te inainte pe tine, inainte de a-i plati pe toti ceilalti, pune un pic bani departe pentru viitorul tau, investeste pentru a genera venit pasiv, pentru ca in acelasi timp sa pot sa sustii si sa ai in paralel si o zona de economisire."

Asadar, pentru o utilizare corecta si eficienta a veniturilor, fiecare dintre noi, la inceputul lunii, ar trebui sa constientizeze suma de care dispune in acea luna si sa o distribuie in mai multe "pusculite". Categoriile si procentele pot fi personalizate si ajustate nevoii fiecaruia, insa recomandarea lui Dragos este sa nu scapam din vedere importanta investitiilor, nu doar cea a economiilor.

"Din venit, economisirea are loc in paralel cu investitia dupa acest plan, insa nu le luam una dupa alta, le luam in paralel, in acelasi timp. La inceputul lunii ai asa, investitii 10%, economisire 10%, ulterior venim cu alte cheltuieli. Aici as vrea sa spun ca mi se pare cea mai importanta pusculita dintre toate, a patra pusculita, pusculita de educatie si dezvoltare personala, pentru ca daca nu avem aceasta dezvoltare si aceasta educatie, cum dobandim noi abilitati pentru a ne creste veniturile? Scopul nu este sa ne scadem cheltuielile de baza sau sa avem mai putine investitii sau economii mai putine, scopul e sa ne crestem veniturile"

Pentru mai multe informatii despre cum ne putem manageria eficient resursele financiare, va invitam sa urmariti episodul in intregime aici.