1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: XPRIMM Time for Business - ...

VIDEO: XPRIMM Time for Business - Sfaturi de la avocati pentru clientii si pagubitii CITY Insurance

Emisiunea XPRIMM Time for Business continua discutiile privind situatia clientilor si pagubitilor CITY Insurance in contextul falimentului, de data aceasta cu doi avocati. Dezbaterile de miercuri, 6 octombrie, au fost transmise LIVE pe pagina de Facebook, avandu-i ca invitati pe Liviu CHIRIC, Partener, Chiric & Chiric, si Ovidiu CIOBANU, Coordonator Directie Juridica, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Ulterior, emisiunea a fost publicata pe contul de YouTube XPRIMM.

VIDEO:

Intrebat ce s-a intamplat cu CITY Insurance, avocatul Liviu CHIRIC considera ca, legat de falimentul CITY, sunt niste probleme procedurale care trebuie explicate, respectiv faptul ca din punct de vedere legal compania nu este inca in faliment, deoarece nu avem o hotarare judecatoreasca si nu s-a depus inca nicio actiune in instanta, din cunostintele lui, pentru deschiderea procedurii falimentului. 

„In schimb, avem o decizie a ASF, avem o reactie destul de rapida a Guvernului vizavi de acest iminent faliment si avem reactia pietei, care incearca, si prin intermediul XPRIMM, sa ajute posibilii pagubiti. Prin urmare, acum suntem intr-o perioada intermediara, asteptam ca ASF sa ceara in instanta deschiderea procedurii falimentului CITY, iar acest act al Autoritatii va declansa o serie de alte operatiuni care sunt prevazute in lege, care vor trebui urmarite de cei interesati, de persoane pagubite – pentru ca se stie ca CITY a fost un mare vanzator de RCA - si asigurati – pentru ca CITY e cunoscut si pentru politele de garantie emise”, a precizat Liviu CHIRIC.

In ceea ce priveste dosarele de daune deschise inainte de decizia ASF si cele deschise ulterior,  Liviu CHIRIC a spus ca exista aproape 160.000 de dosare  de daune deschise la CITY Insurance si circa 20.000 sunt pe rolul instantelor de judecata.

„Dosarele aflate in instante, odata cu deschiderea procedurii falimentului se vor suspenda de drept, prin urmare persoanele respective trebuie sa se indrepte catre Fondul de Garantare a Asiguratilor – FGA”, a explicat el.

Pentru dosarele deschise deja, pagubitii pot trimite cererile de plata catre FGA, care va putea incepe platile in 60 de zile de la publicarea deciziei ASF in Monitorul Oficial. Practic, dupa 27 noiembrie, cei care au avut dosar avizat si au de luat bani de la CITY, pot depune cereri catre FGA, sa urmareasca site-ul fgaromania.ro.

In ceea ce priveste daunele externe pe Carte Verde (polita integrata in RCA), avocatul Ovidiu CIOBANU a afirmat ca, din punctul de vedere al regulamentului general care guverneaza sistemul Carte Verde, pagubitii nu vor simti nicio diferenta in ceea ce plateste despagubirile dupa insolventa si retragerea autorizatiei CITY. 

Conform acestuia, pagubitii sunt persoanele accidentate in alte tari in afara de Romania, in care conducatorii auto, cu masina inmatriculata in Romania au produs accidente. „Prin urmare, procedura nu se schimba. Locul unde se solicita despagubirile de catre persoanele pagubite in strainatate ramane acelasi – sesizarea Biroului national din tara accidentului, care urmeaza sa efectueze plata despagubirilor. Gestionarea daunei se poate face de catre Biroul national respectiv sau de catre un agent desemnat. Cine se schimba in toata ecuatia asta este platitorul, respectiv BAAR (in loc de CITY – n.red.), care garanteaza pentru toti membrii sai RCA ca acestia isi vor indeplini obligatiile asumate in baza contractului RCA emis pentru accidentele produse in strainatate”, a declarat Ovidiu CIOBANU.

El a precizat ca ceea ce va plati BAAR in extern va recupera apoi in limitele prevazute de lege – maxim 500.000 lei/creanta/contract – de la FGA, o alta parte va recupera la masa credata si mai pot exista sume pe excedent de daune ce se recupereaza de la reasiguratori.

In cazul in care un cetatean UE, de ex. din Germania, vine in Romania si este accidentat de o masina asigurata la CITY Insurance, avocatul a explicat ca pentru despagubiri pagubitul respectiv va trebui sa se adreseze FGA.

Mai multe declaratii si raspunsuri puteti urmari in video-ul de mai sus!

In cadrul emisiunii, Liviu CHIRIC a vorbit si despre cartea "Asigurarile de bunuri si persoane - practica judiciara comentata", scrisa inpreuna cu alti 3 autori si lansata in aceasta vara.

Lucrarea acopera spete din domeniul asigurarilor de bunuri si persoane, tratand regimul juridic al unor institutii de solutionare alternativa a litigiilor din domeniul asigurarilor, spete privind comunicarile electronice dintre parti, spete privind tratamentul juridic al cumulului de despagubiri in cazul asigurarilor de persoane, continuand cu multe alte situatii de interes pentru practicienii din acest domeniul.
Aceasta este a doua editie a emisiunii XPRIMM Time for Business pe tema falimentului CITY Insurance, dupa ce in urma cu o saptamana am discutat despre impactul falimentului CITY Insurance, cel mai mare asigurator RCA, asupra platilor externe prin Carte Verde, dar si asupra soferilor si a pietei, fiind invitat Sorin GRECEANU, Director General, BAAR.

Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara privind retragerea autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial. In acest context, Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA va prelua daunele interne.

FGA va face plati de maxim 500.000 lei pentru o creanta de asigurare, conform Ordonantei publicate vineri in Monitor (fata de 450.000 lei anterior). Fondul de Garantare a Asiguratilor este indreptatit sa efectueze plati catre creditorii de asigurari, la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei de retragere a autorizatiei de functionare a asiguratorului.

Totodata, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania este preia despagubirile evenimentelor produse in strainatate si va gestiona asiguratii RCA cu risc ridicat - si vedem ca in aceasta categorie se incadreaza deja marii trasportatori. 

Pana luna trecuta nu au fost cazuri de clienti cu risc ridicat, insa, dupa retragerea autorizatiei de functionare a CITY Insurance, au aparut mai multe discutii referitoare la tarifele RCA mai mari, in special in cazul transportatorilor, pentru care CITY aplica niste tarife sub cele din piata. BAAR a primit deja zeci de cereri de la asiguratii cu risc ridicat.
Societatea de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance a inregistrat, in 2020, un volum al primelor brute subscrise de 2,3 miliarde lei (478 milioane euro), cu 17% mai mare decat in 2019, si un volum de plata al despagubirilor de 1,4 miliarde lei (290 milioane euro) cu 19% peste nivelul anului anterior.

La sfarsitul lunii decembrie 2020, portofoliul CITY Insurance era alcatuit din 3.246.562 polite de asigurare. Acesta include polite pentru 191.481 locuinte, 207.335 persoane asigurate pentru riscul de accidente, 2.724.372 de autovehicule.

Daca va fi declarat in instanta, falimentul CITY Insurance va deveni cel mai mare faliment din industria de asigurari.

Pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!