1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: XPRIMM Time for Business: ...

VIDEO: XPRIMM Time for Business: FGA - Rol cheie in gestionarea falimentului CITY Insurance

Continuam discutiile referitoare la situatia falimentului CITY Insurance si dezbatem informatii de mare interes pentru clientii si pagubitii companiei. Iar miercuri, 13 octombrie, in cadrul emisiunii XPRIMM Time for Business, care a fost transmisa LIVE pe pagina de Facebook, de la ora 14:30, a fost invitata Mona Lucia CUCU, Director General Adjunct, FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, cel care preia plata despagubirilor pentru pagubitii CITY.

VIDEO:


Aceasta este a treia editie a emisiunii XPRIMM Time for Business pe tema falimentului CITY Insurance, dupa ce in prima editie am discutat cu Sorin GRECEANU, Director General, BAAR, iar in a doua editie au fost invitati avocatii Liviu CHIRIC si Ovidiu CIOBANU.

In ceea ce priveste politele RCA, CITY Insurance detinea un portofoliu foarte mare, avand o cota de piata de peste 45% pe segmentul RCA.

Mona CUCU a explicat ca aceste polite RCA raman in vigoare, cu cateva precizari: „Politele care erau emise de societatea CITY raman in vigoare pana la data de expirare a acestora sau ele pot inceta daca sunt denuntate de catre asigurat sau daca ele vor inceta intr-un termen de 90 de zile de la data deschiderii producedurii de faliment”.

Amintim ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a depus, marti - 12 octombrie 2021, la Tribunalul Bucuresti, cererea de deschidere a procedurii falimentului Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, avand in vedere starea de insolventa a acesteia. Termenul urmator este stabilit pe 17 noiembrie. Practic, daca atunci instanta decide inceperea procedurii de faliment, peste 90 de zile politele vor inceta de drept.

Util ar fi ca asiguratii sa denunte politele si sa incheie unele noi la asiguratorii autorizati.

„Odata cu retragerea autorizatiei acestei societati, daunele vor fi preluate de FGA. Fondul de Garantare plateste conform legii in limita unui plafon – 500.000 lei/creanta -, si pentru a te asigura ca ai o polita care te acopera integral conform prevederilor este bine sa denunti polita de la CITY si sa inchei una noua la o alta societate care exista in piata”, a precizat Mona CUCU.

In situatia in care asiguratii decid sa incheie colaborarea cu CITY si sa opteze pentru alt asigurator, mai intai ar trebui sa se adreseze societatii cu denuntarea politei de asigurare, ulterior cu dovada acestei denuntari sa se adreseze Fondului de Garantare, cu depunerea unei cereri de restituire prima. Restituirea de prima se poate face pentru perioada ramasa neacoperita doar in situatia in care pe acea polita nu s-au inregistrat daune. Pe baza acestei cerei noi vom analiza si vom restitui prima de asigurare corespunzatoare”, a mai explicat oficialul FGA, care a precizat si faptul ca de la data denuntarii polita inceteaza in 20 de zile.

„Cei care nu au apucat inca sa deschida un dosar de dauna la CITY pentru evenimente care s-au produs inainte de retragerea autorizatiei, pentru a deschide un dosar de dauna trebuie sa trimita catre FGA o cerere de deschidere dosar. Formularul de regaseste pe site-ul nostru si intreaga procedura – www.fgaromania.ro. In urma transmiterii acestei cereri de deschidere va fi contactat d eun inspector constatator pentru efectuarea constatarii daunei si deschiderii dosarului”, a spus Mona CUCU,

Ea a mai spus: „Volumul de activitate, tinand cont de dimensiunea societatii CITY Insurance, este destul de mare. Desi noi am luat toate masurile sa ne organizat cat s-a putut de repede, sa ne pregatim pentru a face fata acestei situatii, am inregistrat un numar destul de mare de cereri de deschidere dosar si de plata, motiv pentru care suntem intr-o perioada in care facem fata cu dificultate numerelor de inregistrare, dar depunem toate eforturile pentru a transmite un numar de inregistrare la documentele primite.”

Mai multe declaratii gasiti in video de mai sus! 

De asemenea, toate informatiile necesare si formularele utile le gasiti pe site-ul FGA.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

FGA - de Garantare a Asiguratilor efectueaza plati de indemnizatii/despagubiri rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii, in conditiile legii, in cazul falimentului unui asigurator, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege de 500.000 lei per contract de asigurare al asiguratorului in faliment. Acest plafon a fost marit prin OUG in contextul falimentului CITY Insurance.

Conform legislatiei, FGA poate initia plata creantelor de asigurare ale creditorilor de asigurare ai SAR City Insurance SA, intr-un termen de 60 de zile, calculat de la date publicarii Deciziei ASF referitoare la asigurator, in Monitorul Oficial. Cererile se pot depune cel tarziu pana la 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

Fondul de Garantare a Asiguratilor are resurse suficiente pentru a incepe platile catre creditorii de asigurare ai CITY Insurance, iar in caz de nevoie are toate parghiile legale pentru a-si suplimenta necesarul de lichiditate, au precizat, pentru 1asig.ro, oficialii Fondului.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
EXCLUSIV: ASF a cerut in instanta falimentul CITY Insurance
GHID util pentru asiguratii afectati de intrarea in insolventa a societatii CITY Insurance (INFOGRAFIC)
Cum se vor face platile intre FGA si service-urile auto in cazul dosarelor CITY Insurance