1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: XPRIMM Time for Business - ...

VIDEO: XPRIMM Time for Business - Despre falimentul CITY Insurance si rolul BAAR in solutionarea situatiei, cu Madalin ROSU

Discutiile despre efectele falimentului CITY Insurance asupra industriei de asigurari si asupra pagubitilor au continuat marti, 19 octombrie, in emisiunea XPRIMM Time for Business, avandu-l ca invitat pe Madalin ROSU, Presedintele BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania. Emisiunea a fost transmisa LIVE pe pagina de Facebook!

Ulterior, emisiunea a fost incarcata pe contul de YouTube XPRIMM:

Madalin ROSU crede ca in ultima perioada se discuta, s-a discutat si probabil ca o mare perioada de timp de acum incolo se va discuta despre efectul falimentului CITY Insurance. „Daca dam timpul inapoi cu cativa ani, la fel vorbeam de ASTRA Asigurari, apoi de CARPATICA Asig. Parca nu ne invatam minte, noi ca tara, si repetam greseli, sperand la un alt rezultat”.

El a subliniat ca elementul central in legea RCA este pagubitul. „Intotdeauna, in centrul atentiei este tertul pagubit, victima. Acolo trebuie sa ne gandim noi ca industrie, ca in final el trebuie protejat. Pagubitul este cel mai important, el sufera”. 

In acest sens, „Fondul de Garantare a Asiguratilor – FGA va intra in plata, dar daca facem o comparatie cu limitele pe care le avem pe o polita RCA – de 1,2 mil. euro pe daune materiale si 6 mil. euro pe vatamari corporale – ne dam seama ca acesti 500.000 lei (100.000 euro), chiar daca ei vor acoperi majoritatea daunelor, totusi este o limitare”, a atras atentia invitatul, precizand, totusi ca si acest fond este un lucru bun in conditiile in care nu sunt multe tari cu un astfel de sistem de garantare.

Conform Presedintelui, BAAR va acoperi astfel de daune in exterior si se asteata la daune mari, chiar si de peste un milion de euro, cum s-a mai intamplat.

Madalin ROSU a aratat ca poate fi o discriminare intre pagubitii pe teritoriul Romaniei si cei din strainatate, in conditiile in care daca in extern exista o dauna de 200.000 de euro, BAAR o va plati integral, pe cand in Romania pagubitul care sufera o dauna de 200.000 de euro va primi doar 100.000 de euro, pentru ca asta e limitarea FGA.

Totusi, invitatul estimeaza ca peste 90% din cazurile de daune pentru pagubitii CITY vor fi in acest prag de garantare. „Ne vom trezi, insa, cu situatii extrem de dure si neplacute in zona de vatamari corporale”, a adaugat el. 

Acesta a mai spus ca toate costurile si daunele achitate de BAAR se rasfrang in costurile companiilor de asigurari. „Cu siguranta BAAR va trebui sa acceseze un imprumut in perioada urmatoare de la membrii RCA ramasi in piata, cum s-a intamplat si al ASTRA si CARPATICA, tot sub forma unui procent aplicabil primelor. Partea buna este ca el va fi rambursat in timp, probabil in niste ani buni. Va fi nevoie de fonduri semnificative. Din primele noastre estimari, ne asteptam la peste 150 – 160 de milioane de euro. Mai stim ca polita RCA poate avea un efect pe termen lung, ne putem trezi cu daune avizate in 2024 pentru accidente intamplate anul acesta”.

Madalin ROSU a vorbit despre faptul ca nu sunt intelese pe deplin efectele politelor RCA, atat de consumatori, cat si de industrie, de participantii la trafic etc. „Este mai important sa platesti o asigurare decat sa fi implicat intr-un accident nefericit, fara asigurare si sa nenorocesti pe cineva pe viata. Un profesor ne zicea ca atunci cand te urci intr-o masina esti in posesia unei arme, poti sa omori pe cineva. Daca nu constientizam ca atunci cand ne urcam la volan putem sa omoram pe cineva inseamna ca nu avem pic de responsabilitate civica”, a zis el.

Presedintele BAAR a amintit si de baremul traumatologic care exista in legislatie, dar nu este aplicat. Acesta este un sistem de evaluare a daunelor morale aferente vatamarilor corporale in urma accidentelor auto. El vine sa reglementeze un sistem care functioneaza haotic in Romania comparativ cu alte state si vine sa ii ofere pagubitului posibilitatea de a accesa direct relatia asigurator-pagubit, isi poate estima chiar si singur la ce despagubiri se poate astepta, in baza unor criterii transparente.

El a subliniat ca trebuie sa fim responsabili, acesta fiind cuvantul cheie.

Mai multe declaratii gasiti in videoul de mai sus!

Aceasta este a patra editie a emisiunii XPRIMM Time for Business pe tema falimentului CITY Insurance, dupa ce in prima editie am discutat cu Sorin GRECEANU, Director General, BAAR, in a doua editie au fost invitati avocatii Liviu CHIRIC si Ovidiu CIOBANU, iar in a treia emisiune a fost realizata cu Mona CUCU, Director General Adjunct, FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor.

BAAR - Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), care este garant pentru despagubirile evenimentelor produse in strainatate, pe Carte Verde, estimeaza, la o prima vedere ca ar putea plati daune externe de peste 150 milioane de euro dupa falimentul CITY Insurance, cel mai mare asigurator RCA, cu o cota de piata de 45%.

Biroul a platit sume consistente si dupa alte doua mari falimente de la ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig, insa falimentul CITY Insurance va presupune eforturi mai mari decat la cele doua anterioare, luand in calcul marimea companiei.

De asemenea, BAAR gestioneaza si consumatorii RCA cu risc ridicat. Acestia vor primi de la BAAR o oferta al carei pret va fi calculat prin inmultirea tarifului de referinta cu 1,36 si cu coeficientul aferent clasei de Bonus/Malus.

Decizia ASF de retragerea autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a depus, pe 12 octombrie 2021, la Tribunalul Bucuresti, cererea de deschidere a procedurii falimentului Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, avand in vedere starea de insolventa a acesteia. La primul termen, de miercuri, s-a decis amanarea pronuntarii pana pe 17 noiembrie a.c.

Pentru a fi la curent cu toate emisiunile, dezbaterile si interviurile marca XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube XPRIMM (click si pe clopotel, pentru a primi notificari cand apare ceva nou).