1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Vom mai avea pensie de ...

VIDEO: Vom mai avea pensie de stat in 2030?

5 min. / 1.540 cuvinte


Despre cat este de important ca tinerii sa-si aleaga administratorul fondului de pensie in momentul intrarii in campul muncii, efectele schimbarilor din domeniul pensiilor private si de stat, dar si despre perspectivele pensiilor de stat pentru urmatorii zece ani au discutat Radu CRACIUN - Presedintele APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) si Presedintele BCR Pensii - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc" by XPRIMM, difuzate marti, 3 decembrie a.c., de RFI Romania.

PROMO

"Cred ca intrebarea nu este daca vom avea pensie de stat, cel mai probabil vom avea, ci in ce masura aceasta pensie de stat va putea sa mai asigure un trai decent. Ceea ce vedem in momentul de fata mai peste tot in lume, in special in zona tarilor dezvoltate este faptul ca sistemele publice de afla sub o presiune crescanda pentru ca in momentul in care acest tip de sistem cand a fost inventat, a avut o demografie pozitiva, adica cei care prin taxele si impozitele pe care le platesc asigurau pensia de stat, erau mai multi decat beneficiarii, ori, in momentul de fata suntem intr-o cu totul alta paradigma, in care generatiile care vin din urma sunt mult mai putin numersoase decat generatiile care au iesit la pensie sau urmeaza sa iasa", a precizat Radu CRACIUN.

Potrivit oficialului APAPR, cei care contribuie la Pilonul II vor avea o pensie mai mica decat cei care contribuie doar la Pilonul I de pensii.

"Este logic sa fie asa, pentru ca o parte din banii care pana mai ieri se duceau in zona bugetului de asigurari sociale, dar ca sa plateasca pensiile celor de azi, nu pensiile noastre viitoare, o parte din acei bani sunt acum dirijati catre conturi individuale in pilonul II si sunt bani pusi deoparte pentru noi, nu ca sa plateasca pensiile altora. Si atunci, ai o acumulare pentru tine in pilonul II, iar banii care iti intra ca puncte de pensie in Pilonul I vor fi mai putini", spune Radu CRACIUN.

De asemenea, presedintele APAPR spune ca, in momentul de fata sunt aproximativ 11 miliarde de euro stransi in Pilonul II.

Cat este de util ca tinerii sa isi aleaga administratorul de pensii si sa fie informati?

"Aici sunt doua laturi ale problemei - vointa si stiinta. In primul rand ei trebuie sa isi doreasca, iar cand vine vorba de stiinta trebuie sa le explicam ca au aceasta posibilitate si de ce este bine sa-si aleaga acea optiune in necunostinta de cauza. Aici lucram impreuna cu Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare la o scrisoare pe care orice tanar pe care orice tanara care intra in campul muncii sa o primeasca o scrisoare prin care il anuntam ca este un moment in care trebuie sa isi aleaga administratorul pensiilor private si ca este bine sa o faca el, in loc sa fie repartizat aleatoriu", a amintit Radu CRACIUN.

Pe de alta parte, presedintele APAPR spune ca, elementele la care ar trebui sa se uite un tanar atunci cand isi alege un administrator de pensii facultative si de investitii sunt reputatia administratorului, apoi la nivelul comisioanelor pe care le practica, performantele investitionale ale fondului de-a lungul anilor trecuti si profilul de risc al fondului.

In privinta strategiei BCR Pensii pentru urmatoarea perioada, Radu CRACIUN spune ca, incepand cu luna ianuarie, toti cei care contribuie la Pilonul III al BCR Pensii vor primi o garantie similara celei de pe Pilonul II.

"Incepand cu luna ianuarie vom oferi o garantie tuturor celor care contribuie la Pilonul III al BCR, similar garantiei de pe Pilonul II. Cu alte cuvinte, la pensionare, in cel mai rau caz, se va primi suma contributiilor la fondul de pensii, mai putin comisioanele. Cred ca, adaugat la celelalte elemente pe care le are fondul de Pilon III, inclusiv plafonarea comisionului la intrare, faptul ca, indiferent de cat de mare este contributia, nu vei plati niciodata mai mult de doi lei, face ca produsul sa fie foarte interesant pentru clienti", a concluzionat Radu CRACIUN.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

1.036 accesari