1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Viitorul sistemului de sanatate din Romania se bazeaza foarte mult pe asigurarile private de sanatate

[video|13756]Romania intra, treptat, in randul tarilor ai caror locuitori se gandesc nu doar la ziua de azi, ci si la cea de maine. Astfel, asigurarile private de sanatate - privite, pana mai ieri, ca un moft -, sunt din ce in ce mai populare in Romania, semn ca romanii constientizeaza importanta unor astfel de polite.

Cum arata, in momentul de fata, piata asigurarilor private de sanatate in Romania, ce viitor are acest segment si de ce aceste polite sunt din ce in ce mai populare sunt doar cateva dintre temele abordate in cadrul celei mai recente editii a emisiunii "Ora de Risc". Subiectele au fost dezbatute marti, 17 octombrie, la RFI Romania, de Catalin BOICEANU - Director Corporate, GLOBASIG Broker -, Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari&Pensii - si Andreea RADU - Redactor Sef Adjunct, Publicatiile XPRIMM.

In ultima perioada, asigurarile private de sanatate s-au inscris pe un trend ascendent, intrecand, poate, si asteptarile jucatorilor din piata de profil. Astfel, in primele sase luni ale anului in curs, piata asigurarilor private de sanatate din Romania a crescut cu 70%, in comparatie cu perioada similara a anului trecut. Ce factori au contribuit la aceasta evolutie a asigurarilor private de sanatate?

"In primul rand, ar trebui sa ne raportam la sistemul public de sanatate si la problemele cu care acesta se confrunta de cativa ani buni incoace: lipsa de personal si conditiile precare din spitalele din Romania. Apoi, deductibilitatea de 400 de euro/an per angajat. Mai nou, informarea, atat la nivel de agenti sau asistenti in brokeraj - vanzatori de asigurari, de fapt -, nevoia oamenilor de rand de servicii medicale de calitate si, nu in ultimul rand, adaptarea angajatorilor la noile nevoi de beneficii ale tinerilor angajati. Din cresterea de 70%, cea mai mare parte o reprezinta politele de grup - politele incheiate de angajatori pentru proprii angajati -, si mai putin politele persoanelor fizice", arata Catalin BOICEANU.

Un rol important in aceasta crestere le revine tinerilor, care pun accentul nu doar pe oferta salariala propusa de viitorul angajator, ci si pe beneficiile extra-salariale pe care acesta este dispus sa le ofere. E lesne de inteles de ce un angajator nu neglijeaza importanta beneficiilor extra-salariale.

"In primul si in primul rand, fidelizarea angajatului. Tinerii angajati, tinerii care ajung acum ca forta de munca, isi doresc altfel de beneficii fata de cele pe care si le doreau parintii nostri, datorita informatiilor pe care le au legate de cum functioneaza lucrurile in strainatate. Adica, eu cred ca mama a fost foarte fericita cand a primit prima oara bonuri de masa, dar acum s-a trecut de acest moment. Acum, tinerii angajati isi doresc o asigurare privata de sanatate, poate chiar acoperirea costurilor pentru gradinita sau, poate, contravaloarea drumului (benzina, masina etc). Astfel, angajatorii au trebuit sa vina cu solutii in acest sens", puncteaza reprezentantul GLOBASIG Broker.

Cu o crestere de 70% in primele sase luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2016, asigurarile private de sanatate isi vor continua ascensiunea. In ce ritm si pana la ce punct? Poate nu intr-un ritm atat de alert, dar, cu siguranta, pana la punctul in care politele private de sanatate vor ajunge in varful piramidei sistemului sanitar din Romania.

"Aceasta crestere era de asteptat, din punctul meu de vedere. Cred ca au existat, in trecut, declaratii legate de acest subiect atat din partea asiguratorilor, cat si a oamenilor din piata. Parerea mea e ca sigur va exista in continuare o crestere importanta - nu stiu daca o putem estima tot la fel de mare (50-70%), dar sigur va exista o crestere importanta fata de anul trecut. Din punctul meu de vedere, viitorul sistemului de sanatate din Romania se bazeaza foarte mult pe asigurarile private de sanatate", subliniaza Catalin BOICEANU.

Cum se pregateste GLOBASIG Broker pentru un viitor, mai mult sau mai putin indepartat, al politelor private de sanatate? "Noi, la GLOBASIG, incercam sa anticipam acest lucru si investim foarte mult in profesionalizarea retelei pe care o avem si in informarea clientilor nostri. Ei ar cumpara, probabil, dar nu stiu cat de mult sunt informati. Este in continuare o lacuna pe partea de informare a clientului, iar noi mergem catre client. Daca stam sa ne gandim la un angajator si la cate lucruri ar trebui sa stie despre legislatie, despre activitatea pe care o desfasoara, despre furnizori, vanzari s.a.m.d., cred ca ar fi o problema pentru el sa isi mai incarce memoria si cu partea de asigurari de sanatate. Si, atunci, intervenim noi. Mergem si il informam, ii explicam care sunt avantajele si care sunt beneficiile unei astfel de asigurari private de sanatate", a mai precizat, la "Ora de Risc", reprezentantul GLOBASIG Broker.

In momentul de fata, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), topul jucatorilor din piata asigurarilor private de sanatate din Romania este condus de ALLIANZ-TIRIAC (peste 27% din piata), SIGNAL-IDUNA (26%) si GROUPAMA Asigurari (peste 19%). Valoarea primelor brute subscrise de catre asiguratori a ajuns la 117 milioane de lei, atat pentru asigurarile generale, cat si pentru asigurarile de viata - clasa A2.