1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: VIG: Romania este una dintre pietele noastre de baza. Avem nevoie ca perspectiva pe temen mediu si lung sa se imbunatateasca

5 min. / 1.540 cuvinte
Avand in vedere ca linia RCA, cea mai importanta de pe piata locala a asigurarilor va fi puternic influentata de recentele modificari legislative, pentru VIENNA insurance Group, Romania ramane una dintre pietele de baza, printre primele 5 in care grupul activeaza, a precizat Roland GROLL, Membru in board-ul VIG, in cadrul unei conferinte de presa. "Privind imaginea de ansamblu din Romania, este una foarte pozitiva din punct de vedere economic, mai ales daca o comparam cu alte piete. Nu sunt multe tari din UE care sa beneficieze de un mediu atat de favorabil", a adaugat el.

PROMO


Guvernul Romaniei a emis recent o ordonanta de urgenta, dupa ce reprezentantii transportatorilor rutieri au semnalat cresteri semnificative de tarife in ultimul an, explicate de asiguratori prin cresteri ale daunei medii, ale frecventei daunelor, dar si de falimentele recente ale ASTRA si CARPATICA, doi dintre jucatorii foarte activi pe linia RCA.

Printre cele mai importante modificari aduse de noua legislatie sunt plafonarea tarifelor RCA pe o perioada de 6 luni la un nivel calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, dar si potentiala intrare pe RCA a unui asigurator de stat, masura aflata acum in dezbatere intr-un proiect legislativ aflat la Parlament.

Cu toate acestea, singura restrictie in Romania este de a realiza un profit, a spus GROLL. "Daca acest lucru este posibil, nu este nicio intentie de a schimba ceva aici pe viitor".

"Daca sunt informat corect, exista zvonuri in randul publicului ca asiguratorii straini scot banii din Romania. Va pot spune ca in cazul VIG pur si simplu nu este adevarat si de aceea nu este nici corect (sa existe astfel de afirmatii)", a precizat Roland GROLL, raspunzand anumitor acuzatii din Romania precum ca grupurile internationale au mijloace de a scoate profitul din tara. "Am investit mult in piata locala si, pana acum, din diverse motive, nu am reusit sa facem profit, ceea ce este esential pentru noi. Suntem o companie listata la bursa si avem nevoie de piete unde exista o sansa corecta de a face profit. Este important sa mentionam ca nu suntem un fond de hedging. Suntem un investitor strategic. Suntem aici sa ramanem. Nu exista intentia de a iesi. Avem nevoie de conditii propice si ca perspectiva pe termen mediu si lung sa sa imbunatateasca. Daca ne uitam la RCA, rata combinata a fost in jurul a 130% in ultimii ani, in afara oricarei sanse de a fi profitabili", a specificat Roland GROLL.

"Credem ca avem multa experienta in pietele in dezvoltare si am invatat sa avem rabdare. RCA-ul este una dintre cele mai importante probleme aici. Putem vedea ca Romania incearca acum sa gaseasca un echilibru pentru toate interesele", a spus Hans RAUMAUF, Membru al Consiliului, WIENER Stadtische Versicherungsverein, actionarul majoritar al VIG.

"Stim ca exista (o influenta politica), putem trai cu asta si stim din alte cazuri ca lucrurile se vor normaliza dupa o vreme. Speram ca legislatia sa ia in considerare si argumentele economice din partea industriei. Nu este doar o problema de prime, este situatia generala. 25% dintre vehicule sunt neasigurate si exista probleme privind daunele pentru vatamari corporale. Sunt insa optimist ca, daca va exista un dialog deschis si obiectiv, aceste argumente vor fi acceptate, chiar daca nu in totalitate", a adaugat RAUMAUF. "Daca trebuie sa activam 6 luni cu prime fixe, vom supravietui, dar avem nevoie ca viitorul sa fie clar si corect. Credem ca ASF cunoaste bine situatia si ca incearca sa gaseasca un compromis".

"Daca ne uitam la 2015, e RCA, rata combinata a fost de 130%. Inseamna o pierdere de 30% si daca reducem primele cu inca 30% pierderile vor fi si mai mari. In acelasi timp, nu vad imbunatatiri semnificative pe viitor in ceea ce priveste frecventa sau dauna medie", a explicat GROLL.

Cu privire la o potentiala iesire de pe linia RCA, Roland GROLL a mentionat ca este prea devreme sa se dea un raspuns strict. "Ce ne dorim pe termen mediu si lung este o sansa corecta de a face profit pe aceasta linie, ceea ce nu a fost posibil in ultimii 4-56 ani. Daca nu avem o sansa corecta de a face profit din cea mai importanta linie de business din Romania, va fi greu sa explicam actionarilor nostri de ce stam in Romania. Cu toate acestea, vom face totul pentru a gasi solutii si modele de business sa ramanem in Romania inca cel putin 50-100 de ani. Daca ne uitam la retelele noastre si ale brokerilor, este greu sa gasesti modele fara RCA in care pot supravietui. Exista, desigur, in teorie, o posibilitate strategica (de a iesi de pe RCA), dar nu planuim deloc asta. Daca noi iesim, cine va mai ramane?", a subliniat GROLL.

In legatura cu posibila infiintare a asiguratorului de stat care va intra pe RCA, el a explicat ca "este binevenita concurenta. Daca asiguratorul de stat va reusi sa faca acest business la costuri mai mici, va fi in beneficiul nostru pentru ca vom fi sub presiunea de a fi mai eficienti din perspectiva costurilor".

VIG este liderul pietei locale, controland o cota cumulata de circa 26% prin intermediul celor 3 companii pe care le detine: OMNIASIG, BCR Asigurari de Viata si ASIROM. Recent, VIG a achizitionat si afacerile locale cu asigurari de viata ale grupului francez AXA.

4.179 accesari