1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Senator Iuliana SCANTEI: O nationalizare a pensiilor din Pilonul II ar incalca un drept constitutional

5 min. / 1.540 cuvinte
Soarta pensiile private din Pilonul II se va decide, probabil, in urmatoarea perioada, dupa ce in ultimele saptamani au existat mai multe scenarii - de la reducerea considerabila a contributiei participantilor pana la 2,5% sau chiar 1%, de la 5,1% in prezent, si pana la nationalizarea Pilonului II.

PROMO


Despre efectele unor astfel de decizii au discutat marti, 5 septembrie 2017, Laura Iuliana SCANTEI, Senator si membru al Comisiei Juridice - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in cadrul primei emisiuni "Ora de risc" din aceasta toamna, difuzata de RFI Romania.

Orice decizie vor lua guvernantii in ceea ce priveste Pilonul II, cu siguranta participantii la aceste fonduri vor avea de suferit, fie ca pensia lor privata va disparea complet daca fondurile vor fi nationalizate, in timp ce pensia lor va fi diminuata drastic daca se reduce contributia.

Si este clar ca nici macar pensionarii din prezent nu vor primi mai multi bani daca va fi nationalizat Pilonul II, deoarece toti acesti bani vor fi folositi pentru a acoperi deficitul actual al Pilonului I de pensii de stat. In acelasi timp, tinerii din prezent vor primi o pensie minima de la stat si vor fi privati de o pensie suplimentara, administrata privat.

"Noi singuri ne platim pensiile. Si putem face asta alegand un alt administrator fata de statul roman. Nu statul roman plateste pensiile care vor conta. Iar schema de pensii compusa din Pilonul I, Pilonul II si Pilonul III, atunci cand a fost votata legea privitoare la fondurile de pensii administrate privat, a avut la baza un proiect testat cu Banca Mondiala. A existat atunci o expertiza financiara", a declarat Iuliana SCANTEI.

Scopul principal este acela de a acoperi deficitul din sistemul public de pensii, dar nu s-a facut o analiza a efectelor ce vor aparea dupa ce va fi luata o decizie in privinta fondurilor din Pilonul II.

"In calitatea mea de senator, daca decizia politica va fi aceea de a nationaliza Pilonul II, de a se alimenta din acest cont de 35 de miliarde de lei pentru a isi acoperi gaurile si promisiunile electorale de la fondul de pensii, vom consilia, in calitate de senatori liberali, inclusiv prin servicii de asistenta juridical, actiuni impotriva statului roman, pentru ca incalca un drept constitutional. Proprietatea este garantata. Si mai ales contributiile noastre private", a subliniat Iuliana SCANTEI.

Aceasta subliniaza ca romanii trebuie sa inteleaga ca acea contributie retinuta, in prezent, din salariul brut pentru un cetatean activ in campul muncii nu se cuantifica intr-un cont al lui nominal si pe care il va folosi in nume propriu cand va ajunge si el sa aiba varsta de pensionare, ci pentru a plati pensiile din prezent. "Prin urmare, contributia care se aloca in Pilonul II devine, din momentul retinerii si virarii in contul lui personal ,administrat privat de niste societati agreate conform legii, devine un bun propriu, privat. Banii nostri din Pilonul II sunt proprietatea noastra", a adaugat senatorul.

Practic, banii din Pilonul I se duc la pensionarii existenti, contributia de Pilon II ajunge in contul fiecaruia dintre noi.

"Pensionarii de acum nu vor primi mai multi bani. In schimb, tinerii din prezent cred ca vor primi o pensie minima de la stat. (...) Calculele arata ca penntru o contributie pe o perioada de 25 de ani la Pilonul II, poti acumula o pensie de 300-400 euro, mentinand randamentul din prezent, lucru care nu se va mai intampla", a spus Iuliana SCANTEI.

Pensiile administrate privat, Pilonul II sau "pensiile private obligatorii" asa cum mai sunt cunoscute de publicul larg se caracterizeaza prin directionarea unei cote din contributia personala de asigurari sociale, platita obligatoriu lunar in sistemul public, catre fonduri de pensii administrate privat.

Din cota de 10,5% a CAS-ului platit de fiecare angajat, 5,1 puncte procentuale (5,1 % din veniturile salariale brute in 2016) se directioneaza catre fondul de pensie administrata privat (Pilonul II), iar cealalta parte (5,4 puncte procentuale) ramane in sistemul public de pensii (pentru pensia numita generic "pensia de la stat" sau Pilonul I).

Valoarea totala a activelor nete inregistrata la 30 iunie 2017 de cele 7 fonduri de pensii administrate privat - Pilon II a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 mld euro), ritmul anual de crestere fiind de 30,76%, conform ASF. 6,92 milioane de participanti erau inregistrati in sistemul pensiilor administrate privat - Pilon II - la sfarsitul lunii iunie 2017, cu un avans anual de 3,47%.

4.594 accesari