1asig.ro
1asig.ro
VIDEO: STUDIU DE CAZ: Incendiu ...

VIDEO: STUDIU DE CAZ: Incendiu intr-o locuinta. Cum a intervenit asigurarea facultativa?

5 min. / 1.540 cuvinte


Conform IGSU, in 2019, au ars in fiecare zi 19 locuinte, an in care a fost inregistrat si cel mai mare numar de incendii din ultimii ani. Numarul locuintelor incendiate continua sa creasca alarmant, insa, si mai ingrijorator este faptul ca romanii nu-si incheie asigurare pentru astfel de evenimente. Despre acestea, dar si despre experientele neplacute prin care a trecut un consumator de asigurari, de Craciun, cand locuinta i-a luat foc, dar si despre cum a decurs procesul de despagubire, au discutat Nicoleta IONESCU - consumator -, Mihaela CIRCU - Project Manager, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor) - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii.

PROMO


Incepand din aceasta editie, Ora de Risc isi propune sa analize, prin studii de caz, desfasurate pe parcursul mai multor emisiuni, experientele consumatorilor de asigurari. Astfel, in aceasta saptamana, a fost redata experienta prin care a trecut Nicoleta IONESCU si familia sa, din seara de 25 decembrie, cand, in apartamentul in care locuiau a izbucnit un incendiu de la o lumanare lasata pe pervazul unui geam.

"A fost foarte greu, insa lucrurile au inceput sa se limpezeasca in momentul in care ne-am amintit ca avem o asigurare. Nu ca uitasem, dar in acele momente nu mai poti sa te gandesti la nimic. Asigurarea pentru noi a fost ca si un colac de salvare. Stiam ca ne va salva problema ce tocmai se crease, dar nu stiam cum", a spus Nicoleta IONESCU.

Conform sursei citate, proprietarul apartamentului, avea incheiata o polita de asigurare obligatorie si una de asigurare facultativa de locuinta, cu acoperirea bunurilor.

"Din pacate, situatia doamnei IONESCU nu este una singulara. In fiecare zi, in Romania anului trecut au avut loc 19 incendii de locuinte in Romania. Nu avem insa statistici pentru a vedea cate dintre ele au fost asigurate sau nu, insa in Romania, in acest moment 4 din 5 locuinte nu sunt asigurate. Avem 7 milioane de locuinte neasigurate, cu toate ca, potrivit unui studiu UNSAR, incendiul este riscul de care se tem romanii cel mai mult, urmat de cutremur", a precizat Mihaela CIRCU.

Cum ati procedat mai departe?

"L-am sunat pe domnul care ne-a incheiat asigurarea si foarte calm ne-a indrumat urmatorii pasi. Call center-ul asiguratorului a fost extrem de prompt, iar agentul constatator ne-a vizitat foarte repede. Am respectat tot ceea ce eram informati sa nu miscam sau sa nu aruncam. S-au facut foarte multe poze, iar agentul constatator de dauna a avut toata disponibilitatea de a ne ajuta", a continuat Nicoleta IONESCU.

Potrivit Nicoletei IONESCU, folosirea extintorului de pe etajul blocului a impiedicat extinderea flacarilor si cresterea daunelor materiale.

De ce nu se asigura romanii?

"Motivele pentru ca romanii nu se asigura - putem sa zicem lipsa educatiei financiare, a culturii in aceasta directie, legata de asigurari. De asemenea, avand in vedere ca aceasta asigurare este impusa printr-o lege in vigoare in acest moment, iar 80% dintre romani stiu ca aceasta asigurare este obligatorie, dar nu se asigura poate fi pusa si pe seama unei lipse de reactie si interes a autoritatilor care ar trebui sa contribuie la aplicarea acestei legi. Evident, printre cauzele pe care le evoca sunt si cele financiare. Desi, daca stam sa ne raportam la preturile medii din piata, un astfel de produs nu reprezinta totusi un cost foarte mare", a spus Mihaela CIRCU.

Intrat in legatura telefonica in direct, proprietarul apartamentului si fiul Nicoletei IONESCU, Alexandru, spune ca asiguratorul l-a despagubit cu 23.000 de euro.

"In momentul in care am terminat toata evaluarea, bunurile au fost acoperite in totalitate. Apoi a fost a doua valoare care a tinut de casa - aici au intra inclusive geamurile, aerul conditionat, toate elementele fixe care nu pot sa fie mutate. La bunuri plecam de la frigider si pana la bicicletele pe care le aveam, iar in total a fost acoperit totul la 23.000 de euro", a precizat Alexandru.

"Nu as fi avut de unde sa iau acesti bani daca nu aveam o asigurare. Este o suma agonisita in timp, an de an, pret de vreo 10 ani, plus investitia initiala. Daca nu i-am fi avut ne-ar fi fost foarte greu", a completat el.

Ce se intampla daca nu aveati asigurare?

"Imi este foarte greu sa-mi imaginez scenariul fara o asigurare, decat faptul ca s-a intamplat acel incendiu. Probabil ca am fi fost mai sarci, mai indatorati si mai tristi. Da, o asigurare iti asigura linistea sau iti aduce mai repede zambetul pe buze", a spus Nicoleta IONESCU.

"Experienta noastra a fost un semnal de alarma pentru unii dintre cunoscutii mei care si-au incheiat asigurari de locuinte facultativa, sau alte nevoi pe partea de asigurari. Intotdeauna atunci cand aflam despre o situatie care nu prea dorim sa ni se intample noua, ne pune pe ganduri lucrul acesta. A avea o asigurare un deznodamant fericit", a concluzionat ea.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

1.901 accesari