1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Riscul de cutremur - ...

VIDEO: Riscul de cutremur - solutii inteligente, ce poti face inainte si dupa un astfel de eveniment!

Despre riscul de cutremur, ce poti face inainte si dupa dar si ce solutii inteligente avem la dispozitie, ne-au informat Natalia MAN, Director General Adjunct, PAID Romania si dr. ing. Mircea MANOLESCU, Director A Better Life Solutions / fondator si CEO - iSentinel, in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania din aceasta saptamana.

Emisiunea a fost moderata de Sergiu COSTACHE, XPRIMM - Asigurari si Pensii, si Andreea RADU, Redactor Sef al Publicatiilor XPRIMM.

Conform datelor Institutului National pentru Fizica Pamantului, pe parcursul anului 2021 au fost inregistrate pe teritoriul Romaniei peste 300 de cutremure de magnitudine mica si mijlocie iar cel mai puternic cutremur de anul trecut a fost de 4,7 grade in zona seismica Vrancea.

Video: 

"Romania este un teritoriu expus riscului de cutremur, iar masurile care trebuiesc luate trebuie sa fie legate de protectia vietii membrilor familiei, dar si de protectia financiara, iar aici includem asigurarea locuintei, pentru ca protectia financiara este utila post eveniment. Oricat ne-am dori sa limitam impactul pierderilor materiale, un eveniment, precum un seism puternic, va produce pierderi enorme. In Romania din fericire, exista un sistem de protectie, un mecanism care se numeste Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), scopul acestuia este de a despagubi pierderile materiale cauzata de riscuri catastrofale, inclusiv cutremur, prin polita de asigurare PAD. Pad-ul este un instrument accesibil atat din perpectiva costului dar si a usurintei cu care poate fi achizitionat, este un intrument extrem de benefic. Ne da posibilitatea ulterior unui eveniment sa ne refacem locuintele, printr-un mecanism pregatit sa gestioneze astfele de evenimente", a precizat Nataliei MAN.

Analizand ce se poate face inainte de cutremur, in timpul lui si dupa, din punct de vedere financiar solutia este asigurare obligatorie, poate chiar si asigurare facultativa daca vrem sa asiguram intreaga valoare a casei sau apartamentului, insa ce facem cu limitarea pagubelor?

"iSentinel este o solutie de protectie si avertizare seismica. Previne toate acele pericole previzibile si controlabile, astfel stim ce urmeaza sa se intample si stim cum sa le impiedicam. Actioneaza in mod decisiv cu secunde sau zeci de secunde inainte de un cutremur pentru a preintampina pericolele si pentru a impiedica incendiile sau exploziile. Exista si o legislatie foarte bine pusa la punct pentru a construi case solide, insa daca te limitezi numai la a face o casa solida, este ca si cum ai traversat strada asigurandu-te doar dintr-o singura parte, cand pericole pot veni si din partea cealalta", a raspuns Mircea MANOLESCU.

iSentinel, solutii inteligente de protectie si avertizare seismica, cine le poate folosi si in ce conditii? Poate fi folosit de o persoana fizica, de catre companiile mici si mijlocii, sau numai companiile mari au interes sa il foloseasca?

"Poate fi folosit de absolut oricine, au fost concepute cu 3 puteri de reactie - exista solutia Home, care este pentru casele individuale, solutia Imo pentru imobilele colective pe blocuri de locuit dar si cladiri de birouri si solutia Industry, care are puterea cea mai mare si poate sa faca orice", a spus Mircea MANOLESCU.

In cazul asigurarilor PAD, cat este acoperit si cat primesti ca despagubire?

"Polita de asigurare PAD are sumele asigurate de 20 000 de euro, respectiv 10.000 de euro, in functie de tipul de materiale de constructie utilizate, iar costul este 20, respectiv 10 euro pe an. Este o suma relativ accesibila pentru toata lumea, vorbim de o prima anuala, iar beneficiile pe care le aduce sunt evidente si destul de mari avand in vedere cheltuiala care trebuie sa o suporte", a raspuns Natalia MAN.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 11 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Totodata, pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul XPRIMM de YouTube (click si pe clopotel pentru notificari)!