1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Ora de Risc: Se gandesc ...

VIDEO: Ora de Risc: Se gandesc romanii mai mult la protectia locuintelor lor?

5 min. / 1.540 cuvinte
Traim intr-o Romanie in care 4 din 5 locuinte nu sunt protejate printr-o polita de asigurare. Despre aceasta situatie, perceptia romanilor, modificari legislative, riscurile la care sunt expuse locuintele, campanii de informare, si nu numai, au dezbatut Iulius Marian FIRCZAK - Deputat in Parlamentul Romaniei -, Alexandru CIUNCAN - Director General, UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania) -, Mihaela CIRCU - Secretar General, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor) - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc" by XPRIMM, la RFI Romania.

PROMOIn acesta perioada de pandemie pentru multi romani locuinta a devenit si birou. Credeti ca acest lucru i-a facut sa se gandeasca mai mult la protectia locuintelor lor?

"Este important sa vorbim despre acest subiect, mai ales ca in aceasta perioada locuintele ne-au devenit si birouri si sunt foarte multe studii internationale care ne spun ca, intr-o masura mai mare sau mai mica, lucrurile vor continua sa arate in acelasi fel. Studiem ceeea ce cred romanii printr-o serie de cercetari sociologice, sondaje pe care le realizam impreuna cu cei de la IRES si pot spune ca da, ca urmare a pandemiei, 31% dintre romani ne-au spus acum ca sunt mai intersati de asigurarea locuintei fata de 2019. In fiecare an facem aceste cercetari pentru a vedea care sunt riscurile care-i ingrijoreaza pe romani", a afirmat Alexandru CIUNCAN.

Potrivit lui, "in acest moment, 1 din 5 locuinte este asigurata, desi 80% dintre romani stiu ca asigurarea locuintelor este obligatorie. Comparam toate aceste date cu ale tarilor din apropiere, precum Polonia, Cehia, Slovacia, unde gradul de penetrare al asigurarilor de locuinte depaseste 50%. Potentialul este mare".

"In luna octombrie vom lansa cel mai recent sondaj, realizat impreuna cu IRES, privind asigurarile de locuinte, fiind a treia editie. Pot sa va spun ca sunt o serie de diferente notabile fata de anul trecut. In 2019, 81% dintre romani stiau ca polita PAD impotriva dezastrelor este obligatorie, iar anul acesta procentul a ajuns la 87%", a mai spus Directorul General al UNSAR.

El a mai vorbit de beneficiile unei asigurari si riscurile la care se expun proprietarii daca nu iau o decizie informata. "Recomandarea nostra este sa se asigure, mai ales ca exista o lege in acest sens".

"Discutam despre un produs, atat asigurarea obligatorie, cat si cea facultativa, in baza caruia se platesc despagubiri de peste 1,7 milioane de euro pe luna, la nivelul anului 2019. Per total s-au platit cira 21 milioane de euro anul trecut pe zona asigurarilor de locuinte. Este un produs care functioneaza, iar beneficiile sunt evidente pentru consumatori", a declarat Alexandru CIUNCAN.

De ce ar trebui ca proprietarii sa isi asigure locuintele la adevarata lor valoare, adaugand politei PAD si una facultativa?

Mihaela CIRCU a explicat ca asigurarea obligatorie (PAD) acopera, in limita a 20.000 de euro, trei riscuri: cutremur, alunerari de teren si inundatii din cauze naturale. "Dincolo de aceste trei riscuri, locuintele sunt expuse altor riscuri care intra sub acoperirea unei polite facultative. De exemplu, daca vorbim de riscul de incendiu, doar in primele sase luni ale acestui an locuintele au fost afectate de 3.600 de incendii, respectiv 20 de incendii pe zi, in medie. Un alt risc inclus in polita facultativa este cel de furt, iar in primul semestru vorbim, in medie, de 44 de furturi din locuinte pe zi", a declarat ea.

Mihaela CIRCU a amintit ca APPA va derula anul acesta a VIII-a editie a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". "In acest context al pandemiei de COVID-19, in care casa ne-a devenit birou, iar pentru multi dintre copii a devenit scoala, vrem sa prezentam modul in care ne putem proteja locuinta", a precizat oficialul Asociatiei.

Totodata, Iulius Marian FIRCZAK a identificat o solutie in beneficiul proprietarilor de locuinte achizitionate prin programul Noua Casa.

"In noul program emis de Guvern "Noua Casa" plafonul eligibil creste la 140.000 euro pentru un imobil achizitionat prin acest program, cu un avans putin marit, de la 5% la 15%. Am intervenit cu colegii din Comisia de buget si am facut o corectura pe faptea fiscala, respectiv taxarea TVA a acestor tranzactiii imobiliare. TVA redus de 5% se aplica pentru imobilele care aveau valoare pana in 450.000 lei, toate celelelalte avand aplicat un TVA de 19%. Ca sa ne putem incadra din punct de vedere fiscal in noul program am cautat o solutie prin care sa marim plafonul TVA la cel impus de Noua Casa. Ma bucur sa va pot spune ca in Comisia de Buget s-a primit votul pentru accest proiect legislativ, urmeaza sa intre la vot in Plen si apoi sa fie promulgat de presedinte. Mai sunt doi pasi de facut pentru ca acest proiect sa fie functional si aplicabil de la 1 ianuarie 2021 pentru imobilele cu o valoare de pana la 140.000 euro la cursul BNR din ziua in care se semneaza contractul de vanzare-cumparare, cu un TVA de 5%. Este un mare avantaj si cred ca vor creste foarte mult vanzarile pentru imobilele care depasesc vechiul plafon si care se incadreaza in limita acestui nou plafon", a afirmat deputatul.

Mai multe declaratii gasiti in inregistrarea video de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi urmarita pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!

368 accesari