1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Nicoleta RADU, PAID: Suntem foarte preocupati de cresterea numarului de locuinte asigurate

5 min. / 1.540 cuvinte

Discutiile privind impactul riscurilor catastrofale si nevoia protectiei locuintelor s-au mutat, marti, de la ICAR 2018 - Forumul International de Riscuri Catastrofale in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate de RFI Romania, avand ca invitati pe Nicoleta RADU - Director General, PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - si Mihaela CIRCU - Project Manager al APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, care a initiat si coordoneaza Campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte!".

PROMO

In Romania exista, in momentul de fata, aproape 9 milioane de locuinte, iar in fiecare zi acestea sunt expuse, inevitabil, diverselor riscuri care le-ar putea provoca pagube insemnate, in conditiile in care peste 80% din locuintele din Romania continua sa fie neasigurate.

Mihaela CIRCU a precizat ca luna aceasta se desfasoara a 6-a editie a Campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte!". "Este o campanie devenita traditionala. Din ce in ce mai multe evenimente dedicate asigurarilor de locuinte se desfasoara in Romania in luna octombrie. Campaniai noastra este recunoscuta ca exemplu de bune practici si de organismele de supraveghere europene, de catre EIOPA. Legat de ceea ce contine campania, aceasta are doua elemente: o parte fizica - o brosura distribuita in Bucuresti si alte orase din tara, dar si in publicatii de mare tiraj, precum si o componenta online - desfasurata inclusiv in social media, prin care vrem sa aducem in atentia romanilor importanta si rolul asigurarilor de locuinte, atat obligatorii (polita PAD), cat si facultative", a explicat oficialul APPA.

"Noi suntem foarte preocupati de cresterea numarului de locuinte cuprinse in asigurarea obligatorie. In acest moment gradul de cuprindere este de circa 19%. Asta inseamna ca avem un numar de 1,69 milioane de locuinte asigurate. Gradul de cuprindere nu s-a modificat aproape deloc de la sfarsitul anului trecut, ceea ce inseamna ca este posibil ca unii romani sa nu stie de existenta politei PAD, iar altii, probabil, nu constientizeaza inca pericolele de catastrofe naturale la care este expusa Romanial", a declarat Nicoleta RADU.

"Chiar in aceasta vara ne-am confruntat cu o serie de inundatii, care din punctul nostru de vedere, al despagubirilor, a fost anul cu cele mai mari despagubiri, cu cel mai mare numar de daune pe care PAID le-a platit. Din nefericire am avut un sezon cu inundatii masive, care au adus cu ele si multe alunecari de teren. Aceste fenomene nu trebuie neglijate, cu atat mai mult cu cat in cazul alunecarilor de teren daunele sunt, in general, totale. Din fericire nu am avut inca niciun cutremur atat de mare incat sa ne destabilizeze ca societate. Noi pentru acest tip de evenimente am fost creati si pentru asta ne pregatim. Ar trebui ca si romanii sa inteleaga ca ar putea sa se protejeze printr-o asigurare", a adaugat aceasta.

Nicoleta RADU a explicat ca PAID are in obligatiile sale, conform legii, gasirea resurselor prin care sa poate face activitatea de despagubire. "Una dintre obligatiile noastre majore este sa gestionam aceasta activitate de atragere a fondurilor necesare. Una dintre preocuparile noastre majore este sa ne marim capitalurile proprii. S-au facut eforturi foarte mari, actionarii societatii au decis sa reinvesteasca in companie toate profiturile pe care compania le-a avut in ultimii ani, ca atare capitaluri noastre au crescut. Si nu in ultimul rand, exista si componenta de reasigurare, iar in momentul de fata PAID are un program consistent de reasigurare, de 900 milioane de euro. Acest program ne face sa fim siguri ca, in cazul unui eveniment major, noi avem capacitatea sa despagubim daunele ce apar".

"Romanii trebuie sa constientizeze ca Romania are si va avea de-a face intotdeauna cu dezastre naturale, iar pentru a fi protejatii nu trebuie decat sa fie putin mai responsabili si sa aloce o suma aproape infima pentru acest lucru (10/20 euro - n.red.)", a concluzionat Nicoleta RADU.

Mai multe declaratii gatiti in video-ul atasat, transmis din timpul emisiunii.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".883 accesari