1asig.ro

VIDEO: Nicoleta RADU: Cele mai expuse judete la riscuri de dezastre naturale sunt cele mai putin asigurate

5 min. / 1.540 cuvinte


Despre beneficiile protectiei impotriva dezastrelor naturale, clasamentul celor mai asigurate judete, importanta informarii, precum si despre campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", au discutat Nicoleta RADU - Director General, PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) -, Mihaela CIRCU - Project Manager, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor) - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc" by XPRIMM, la RFI Romania, difuzate marti, 22 octombrie a.c.

PROMO

Statisticile PAID privind numarul locuintelor asigurate printr-o polita PAD de la finele lunii septembrie 2019 indicau ca peste 1,7 milioane de locuinte erau asigurate printr-o asftel de polita, in usoara crestere fata de acceasi luna a anului trecut. Conform datelor prezentate, 75,3% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 24,7% in mediul rural, iar in ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active se afla in judetele Bucuresti-Ilfov, Brasov si Timis.

"Pana in momentul de fata, clasamentul judetelor asigurate nu s-a schimbat. In continuare Bucuresti-Ilfov este pe primul loc, urmat de judetele Brasov si Timis. In aceste zone, gradul de acoperire are o legatura si cu numarul de locuinte nou-construite. Acolo unde judetele sunt mai dezvoltate, se construieste un numar mai mare de locuinte, care sunt asigurate prin credite ipotecare", spune Nicoleta RADU.

Insa, potrivit oficialului PAID, cel mai ingrijorator este faptul ca cele mai expuse judete la riscuri de dezastre naturale sunt si cele mai putin asigurate.

"Avem judete foarte expuse evenimentelor naturale precum Gorj, Olt sau Mehedinti, unde avem un grad de cuprindere in asigurare de 8%. Deci, daca vorbim la nivel national de 1 din 5 locuinte asigurate, in aceste zone putem sa vorbim despre mai putin de 1 din 10", a completat ea.

"Desi asigurarea locuintelor este obligatorie incepand cu anul 2009, in acest moment in Romania sunt asigurate in jur de 19% din locuinte. In acelasi timp, pentru riscurile suplimentare de tipul incendiu, furtuni, sau furt, in acest moment, sunt asigurate mai putin de 17% dintre locuinte. Ceea ce este insa ingrijorator este faptul ca potrivit datelor furnizate de ASF, in primele sase luni ale anului, au fost platite pentru asigurarile de locuinte despagubiri de peste 47 de milioane de lei", a adaugat Mihaela CIRCU.

In privinta motivelor pentru care nu se asigura romanii, acestea sunt lipsa de informare, dar si increderea scazuta in domeniu, spune CEO-ul PAID Romania.

"Exista o lipsa de informare din punctul meu de vedere, iar acest lucru trebuie luat in considerare. De asemenea, exista o reticenta fata de asigurari in general, avand in vedere ca s-au intamplat anumite evenimente pe piata de asigurari din Romania si cumva a scazut increderea in domeniu. Avem mult de lucru pentru a recastiga ceva ce am pierdut - increderea oamenilor. De altfel, exista si un soi de iresponsabilitate personala. O spun destul de dur - iresponsabilitate, insa, dincolo de dezinformare, tindem sa ne intrebam foarte usor de ce ne-ar trebui noua o asigurare, pentru ca nu avem nevoie - un soi de bravada pe care noi, romanii, o folosim", a precizat Nicoleta RADU.

In acest scop, Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor a lansat campania nationala de informare "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Cea de-a VII-a editie a proiectului isi propune sa le reaminteasca romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii.

"Principalul mesaj al campaniei este acela de a-si incheia o asigurare, obligatorie si facultativa. De asemenea, mesajele campaniei fac referire si la alte elemente de tipul asigurarea locuintei la valoarea ei reala, citirea cu atentie a contractului de asigurare, a termenelor de despagubire, astfel incat asiguratul sa nu se trezeasca in situatia unei daune crezand ca are acoperite mai multe riscuri decat are in realitate", spune Mihaela CIRCU.

Pe de alta parte si PAID Romania a initiat o serie de proiecte si campanii, a caror scop este informarea cetatenilor cu privire la beneficiile asigurarilor de locuinte.

"In aceste zile am incheiat o campanie de informare unde colegii nostri impreuna cu reprezentanti ai ASF au fost in mijlocul oamenilor. De aceasta data ne-am deplasat in Oltenia, unde am avut mai multe intalniri cu autoritatile, cu asociatiile de proprietari, cu populatia in general, pentru a le vorbi despre aceasta Lege, despre beneficiile pe care acest tip de asigurare le aduce oamenilor si, evident, despre costurile pe care acestia trebuie sa le plateasca, care nu sunt nici pe departe atat de mari ca beneficiile", a precizat CEO-ul PAID.

Ce sfat aveti pentru romani?"Din punctul meu de vedere, informarea este foarte importanta. Cei care au posibilitatea sa citeasca si sa inteleaga o informatie financiara, sa citeasca cat mai mult, iar cei care poate nu au educatia necesara intelegerii de informatii financiare sa intrebe persoane avizate. Sa nu creada in discutii care nu au fundament stintiific si sa se informeze. Este foarte important sa incerce personal sa-si ia cat mai multa informatie de cea mai buna calitate", a concluzionat Nicoleta RADU.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

595 accesari