1asig.ro
1asig.ro
VIDEO: Impactul falimentului CITY ...

VIDEO: Impactul falimentului CITY Insurance asupra clientilor si pagubitilor, pietei si asupra platilor si activitatii BAAR

Emisiunea XPRIMM Time for Business a dezbatut miercuri, 29 septembrie a.c., LIVE pe pagina de Facebook, impactul falimentului CITY Insurance, cel mai mare asigurator RCA, asupra platilor externe prin Carte Verde, dar si asupra soferilor si a pietei, avandu-l ca invitat pe Sorin GRECEANU, Director General, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Ulterior, emisiunea a fost publicata si pe contul de YouTube XPRIMM:

BAAR - Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) este garant pentru despagubirile evenimentelor produse in strainatate, pe Carte Verde (polita inclusa in RCA), iar Sorin GRECEANU a explicat implicatiile falimentului CITY Insurance asupra Sistemului Carte Verde si a platilor BAAR.

Biroul a platit sume consistente si dupa alte doua mari falimente de la ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig, insa falimentul CITY Insurance va presupune eforturi mai mari decat la cele doua anterioare, luand in calcul marimea companiei.

De asemenea, BAAR gestioneaza si asiguratii RCA cu risc ridicat – majoritatea camioane.

ASF a constatat insolventa CITY Insurance, i-a retras autorizatia de functionare si va cere in instanta pronuntarea falimentului.

Sorin GRECEANU a remarcat faptul ca s-au modificat anumite prevederi legislative care permit FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor sa intervina mai repede decta in cazul precedentelor falimente din piata, asta fiind un lucru bun.

„Noi - BAAR, la nivel international, suntem garanti pentru toate obligatiile asiguratorilor din piata romaneasca, fiind activi sau fosti membri – asa cum este cazul CITY Insurance. Practic, noi garantam toate platile externe ale acestui asigurator. Daca suntem in strainatate si avem o asigurare de la CITY, care inca este valabila, putem circula in continuare fara nicio problema. Persoana pagubita dintr-o tara a Sistemului Carte Verde va avea posibilitatea, ca si pana acum, sa se adreseze Biroului din tara respectiva”, a explicat Sorin GRECEANU.

Cartea Verde este parte integranta a politei RCA incepand cu anul 2007, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Sistemul Carte Verde cuprinde 48 de tari.

Perioada de valabilitate a asigurarii este cea scrisa in polita, dar nu mai mult de 90 de zile de la inceperea procedurii de faliment. Deci, cererea va pleca de la ASF catre instanta, un tribunal va fi investit cu aceasta cerere si in momentul in care tribunalul porneste actiunea de faliment, accepta aceasta actiune, din acest moment in maxim 90 de zile toate politele isi vor pierde valabilitatea”, a spus oficialul BAAR.

El a precizat ca fiecare detinator de polite la CITY este liber sa denunte de acum acest contract. „Eu le-as recomanda sa denunte politele doar dupa ce au incheiat un nou contract, ca sa-l inlocuiasca pe cel de la CITY, ca sa fie siguri ca alaturi de ei este un asigurator valid. Dar este decizia fiecaruia”.

Referitor la pagubitii din dosarele externe, pe Carte Verde, in urma unui incident extern inainte si dupa falimentul CITY Insurance, Sorin GRECEANU spune ca Sistemul Carte Verde, fiind un sistem unde functioneaza Garantia intre Birouri, ar trebui ca cel pagubit din Germania, Ungaria, de oriunde, sa nu simta diferenta dintre aceste doua momente, in sensul ca daca se adreseaza Biroului din tara respectiva el va fi indrumat catre corespondentul sau agentul Biroului care ii va gestiona dauna in continuare. „Din acest punct de vedere, Birourile trebuie sa fie informate, ieri am trimis o circulara in tot Sistemul despre cum vor proceda”, a adaugat el.

„Lucrurile vor functiona in continuare in baza garantiei Biroului roman, toate sumele vor fi rambursate catre Biroul care preia gestionarea daunei, fie prin fostul corespondent CITY, fie printr-un agent desemnat, fie prin forte proprii etc. Fiecare Birou gestionar, de exemplu cel german, este cel care va decide cum isi va administra aceasta situatie exceptionala. Acum sa nu va imaginati ca va fi usor. Este un deranj pe care Romania, prin aceasta stare de insolventa, il duce in tot sistemul Carte Verde. Toti colegii din celelalte Birouri trebuie sa vada cum gestioneaza acest lucru”, a mai spus Sorin GRECEANU.

Un alt exemplu, in cazul in care un german vine in Romania si este accidentat de un sofer roman cu polita la CITY, acest pagubit va trebui sa se adreseze FGA. „Sper sa ne ajute buna colaborarede la falimentele ASTRA si CARPATICA si poate gasit solutii impreuna cu FGA sa incheiem niste acorduri astfel incat sa le facem viata mai usoara acestor pagubiti”.

Intrebat cat a platit BAAR dupa falimentele anterioare si cat ar putea plati in cazul CITY Insurance, Sorin GRECEANU a raspuns: „Noi am intrat in plati pentru ASTRA din 2015, in 2016 am mai avut un necaz, cu CARPATICA. Din pacate, au fost situatii majore – ASTRA era lider de piata, iar CARPATICA a fost mai mare pe RCA cand i-a fost retrasa autorizatia. Pentru cele doua, cumulat pana la momentul de fata, am platit 107 milioane euro in Sistemul Carte Verde. Mai avem inca dosare in lucru de circa 37 milioane de euro. In total, 144-145 de milioane de euro ar fi efortul pentru a inchide toata aceasta garantie a Biroului la extern. O buna parte din sumele astea le-am recuperat de la FGA, peste jumatate din sumele achitate”.

„Avand aceste exemple, estimam ca efortul pentru CITY va fi de cel putin 150 milioane de euro”, a spus Directorul BAAR.

Acesta a mai vorbit despre cererile primite din partea clientilor cu risc ridicat, despre riscul de a avea pe sosele mai multe masini neasigurate, dar si despre motivele pentru care este bine sa fim atenti atunci cand cumparam o asigurare RCA, pentru ca ea nu este valabila doar pentru tertul pagubit, ci poate fi utila si pentru pasagerii din masina si chiar si pentru proprietarul masinii.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara privind retragerea autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial. De la acest moment, Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA a preluat tot ceea ce inseamna daune interne si este indreptatit sa efectueze plati catre creditorii de asigurari la 60 de zile de la aceasta data, in limita a 500.000 lei /creanta de asigurare. 

Totodata, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania este preia despagubirile evenimentelor produse in strainatate si va gestiona asiguratii RCA cu risc ridicat – si vedem ca in aceasta categorie se incadreaza deja marii trasportatori. 

ASF a anuntat ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, in cazul in care politele RCA ofertate spre vanzare au valori care depasesc nivelul tarifului de referinta multiplicat cu 1,36 (adica majorat cu 36%), aceste polite vor fi redistribuite de catre BAAR la valoarea tarifului maximal astfel obtinut, la care se aplica clasele Bonus/Malus corespunzatoare. De exemplu, in cazul transportului de marfa, pentru un detinator de camion ce depaseste gabaritul de 16 tone, care resimte in aceasta perioada o crestere semnificativa a tarifelor politelor RCA, pretul maximal de vanzare stabilit prin procedeul enuntat mai sus este de 9.662 lei la categoria B0 (tarif de referinta 7.105 lei x 1,36 = 9.662 lei). Toate celelalte clase de bonus vor avea astfel scaderi semnificative fata de tariful maximal de vanzare, explica ASF.