1asig.ro
1asig.ro
VIDEO: Iancu GUDA, Presedintele ...

VIDEO: Iancu GUDA, Presedintele AAFBR: Romania are nevoie urgent de o schema de garantare a creditului comercial

5 min. / 1.540 cuvinte
Romania este tara in care creditul comercial este cel mai important canal de finantare pentru companii, de aceea, tara noastra are nevoie urgent de o schema de reasigurare a creditului furnizor din partea statului. Schema ar putea fi intermediata de catre asiguratori si companiile de factoring, intermediari care au know-how-ul necesar, a precizat Iancu GUDA, Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) pentru xprimm.tv.

PROMO


"Masurile luate deja de catre stat sunt somajul tehnic, amanarea taxelor si gratie la banci. Iata trei cheltuieli si plati monetare, care au fost pe o anumita perioada, acoperite de catre aceste masuri. Ramane o a patra masura care nu a fost sustinuta, ma refer la creditul furnizor: o firma are patru plati - salarii, taxe, dobanzi si furnizori. Primele trei au fost rezolvate, pe cand cea de-a patra, creditul furnizor nu prea", a spus Iancu GUDA.Conform oficialului AAFBR creditul furnizor este cea mai importanta plata a companiilor, reprezentand 70% din cifra de afaceri a firmelor din Romania. "Inca nu s-au recredibilizat relatiile comerciale - similar cu alte 10 tari din Europa. In Germania, in Franta, Italia, Uk, Danemarca, Belgia, Polonia s-au implementat scheme de reasigurare a creditului comercial prin care statul intervenea si restabilea increderea, in locul (re)asiguratorilor privati. Adica furnizorii puteau sa vanda in continuare cu plata la termen pentru ca statul ii sustinea. Nu pe oricine sau orice client, nu vinzi oricat si oricui pentru ca vine statul si iti da banii la scadenta. Desigur, aceste decizii trebuie intermediate prin profesionisti din piata, prin intermediari care au know-how si stiu sa faca treaba asta, cum sunt asiguratorii impotriva riscului de neincasare, sau companiile de factoring care sunt, de obicei, in divizii ale bancilor".

Potrivit analistului, o recesiune se adanceste, iar revenirea este mai lenta daca se pierde increderea, fapt ce s-a intamplat deja in Romania. "Multi furnizori vor plata in avans sau termen de plata mai redus, iar companiile clienti nu pot sustine treaba asta. Daca furnizorii au o forma de reasigurare din partea statului, ar avea incredere si nu ar mai insista pe aceste conditii. Din aceasta cauza se va adanci recesiunea anul acesta si este cea mai mare problema inca nerezonlata", a precizat el. A

O astfel de schema de reasigurare a creditului furnizor s-a implementat deja in 10 tari din Uniunea Europeana, state care sunt partenerii comperciali ai Romaniei.

"De o astfel de schema avem nevoie. La nivel European s-a implementat deja in 10 tari care sunt principalii parteneri comerciali ai Romaniei si ei au avantaj fata de noi. Ei exporta, noi importam din aceste tari si se stimuleaza importurile pentru ca beneficiaza romanii care importa din aceste tari de termene de plata. Daca vrei sa cumperi din Romania, s-ar putea ca furnizorul din Romania sa iti ceara banii in avans. Mai cumperi? Si atunci, nu se stimuleaza exporturile si se stimuleaza importurile din lipsa acestei scheme. Este urgenta si trebuie facuta. Se discuta deja de ea de peste doua luni si sper sa se implementeze pentru ca alte 10 tari ne-au luat-o inainte. Este necesara in tara in care creditul comercial este cel mai important canal de finantare. Nu avem piata de capital suficient de puternica sa sustina asta, sectorul bancar nu este penetrat, intermedierea financiara este foarte scazuta", a concluzionat Iancu GUDA.

Mai multe declaratii ale Presedintelui AAFBR se pot regasi in interviul publicat pe XPRIMM TV.

546 accesari