1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: INSURANCE PROFILE: Piata de asigurari scade cu 6% dupa primele noua luni. Exclusiv - Topul asiguratorilor

Datele preliminare aferente pietei de asigurari din Romania centralizate de INSURANCE Profile indica un volum de prime brute subscrise de circa 5,9 miliarde lei (1,3 miliarde euro), la finalul lunii septembrie a.c., in scadere cu 5,8% fata de primele trei trimestre ale anului 2013.

Segmentul de asigurari de viata s-a diminuat cu circa 6,3%, pana la 1,2 miliarde lei (sau 263 milioane euro), in vreme ce asigurarile generale au totalizat 4,7 miliarde lei (1,07 miliarde euro), in scadere cu 5,6% fata de 3T/2013.Totodata, datele istorice disponibile in aplicatia electronica "INSURANCE Profile Interactiv" (www.insuranceprofile.ro), indica atat pentru segmentul de asigurari generale, cat si pentru cel life, cele mai reduse valori din ultimii 6 ani. Per total, comparativ cu septembrie 2008 (anul de varf al pietei de asigurari din Romania), subscrierile asiguratorilor din tara noastra s-au diminuat cu aproximativ jumatate de miliard de euro.Per ansamblu, la finalul lunii septembrie a.c., portofoliul pietei de asigurari a fost format in proportie de 19,8% din asigurari de viata, restul procentelor revenind segmentului de asiguari generale. In cadrul asigurarilor generale, procentele cele mai importante au revenit, ca si in perioadele de raportare anterioare, politelor auto: RCA (33% din totalul pietei), respectiv CASCO (22,3%).TOPUL COMPANIILOR DE ASIGURARI

Locul 1: ALLIANZ-TIRIAC


Prime pozitie in topul companiilor de asigurari alcatuit dupa criteriul volumului de prime brute subscrise este ocupata de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari. Potrivit datelor transmise de societate pentru INSURANCE Profile, subsidiara din Romania a grupului german ALLIANZ, a incheiat primele noua luni ale anului cu subscrieri totale de 724 milioane lei, cu 52 de milioane de lei peste nivelul inregistrat in primele 9 luni ale anului 2013.

Totodata, conform unui comunicat de presa remis de companie, "profitul operational consolidat a avut o evolutie foarte buna, atingand valoarea de 35,4 milioane lei, evidentiind un plus de 13,6 milioane lei fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului anterior (21,8 milioane lei)".

Locul 2: OMNIASIG VIG

OMNIASIG a inregistrat, in primele noua luni din 2014, un profit net de 2,2 milioane lei, dupa ce in perioada similara a anului trecut a avut o pierdere de circa 20 milioane lei, potrivit lui Mihai TECAU, Presedintele Directoratului companiei. In aceeasi perioada, valoarea primelor brute subscrise a fost de 582 milioane lei, in scadere cu 8% comparativ cu primele noua luni din 2013.

Totodata, conform oficialilor companiei, peste 50% din primele OMNIASIG sunt intermediate de brokeri, iar tendinta este de crestere. Pentru finalul acestui an, compania doreste sa ramana profitabila si sa reduca scaderea primelor brute subscrise.

Locul 3: GROUPAMA Asigurari

GROUPAMA Asigurari a incheiat primele trei trimestre ale anului in curs cu subscrieri de 505 milioane lei, echivalentul unei cote de piata de circa 8,6%.

La jumatatea anului curent, grupul francez anunta pentru subsidiara din Romania reducerea voluntara si temporara a activitatii pe segmentul asigurarilor RCA, GROUPAMA Asigurari ocupand la finalul lunii septembrie a noua pozitie (dintr-un total de 11 asiguratori avizati) pe acest segment de piata. De cealalta parte, pe segmentul CASCO, GROUPAMA Asigurari este al doilea cel mai mare jucator din piata, acesteste tipuri de polite generand aproape jumatate din subscrierile companiei.

Locul 4: ASTRA Asigurari (date estimative)

Potrivit estimarilor INSURANCE Profile, afacerile ASTRA Asigurari s-au diminuat cu 40% in 3T2014 totalizand 480 milioane lei, dupa ce in primul trimestru, conform statisticilor ASF, afacerile societatii au scazut cu 32.4% iar la jumatatea anului cu 33%.

Totodata, potrivit calculelor INSURANCE Profile, asigurarile RCA au generat mai bine de jumatate din subscrierile companiei 260 milioane lei, in scadere cu peste 12% fata de 3T2013 (Nota: calculul a fost realizat prin diferenta dintre totalul comunicat de ASF - 1,94 miliarde lei, respectiv cei 10 asiguratori avizati sa vanda RCA, si care au transmis date financiare).

Amintim ca la jumatatea lunii februarie, consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara a ASTRA Asigurari sub administrarea KPMG Advisory. Toate politele emise de societate raman valabile, iar societatea este obligata sa onoreze solicitarile de despagubiri ale asiguratilor.

Locul 5: ING Asigurari de Viata

Potrivit unui comunicat de presa remis de companie, ING Asigurari de Viata a obtinut, in primele noua luni din 2014, un profit brut estimat de 25,4 milioane lei, in crestere cu circa 87% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent (13,6 milioane lei). In acelasi timp, valoarea activelor financiare in administrare s-a situat la nivelul de 2,7 miliarde lei, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Totodata, pe segmentul de asigurari de viata, valoarea indemnizatiilor platite clientilor a fost de 94 milioane de lei, in vreme ce volumul primelor brute subscrise a fost cu 10% mai mare fata de cel realizat in ianuarie-septembrie 2013.

Locul 6: CARPATICA Asig

Ca si la jumatatea anului, CARPATICA ASIG este compania care a consemnat cea mai mare crestere a volumului de afaceri intre primele 10 companii din piata: +20,2%. Datele transmise de societate indica un volum de afaceri de circa 430 milioane lei (97 milioane euro), echivalentul unei cote de piata de 7,3%.

Portofoliul companiei a fost ocupat in proportie de 94% de polite auto, din care, circa 88% (380 milioane lei) a revenit asigurarilor RCA - segment de piata, pe care, de altfel, societatea este lider absolut (19,6% cota de piata). Potrivit informatiilor comunicate de companie, 85% din totalul subscrierilor au fost realizate prin intermediul brokerilor de asigurare.

Locul 7: ASIROM VIG

ASIROM, a doua companie membra a grupului austriac VIG prezenta in Top 10, a raportat pentru primele noua luni ale anului, subscrieri totale de 426 milioane lei, in crestere cu 5,6% fata de septembrie 2013. Totodata, cota de piata a asiguratorului s-a majorat pana la 7,2%.

Segmentul de asigurari de viata a generat mai bine de 16,8% din totalul afacerilor societatii, restul portofoliului fiind completat de polite property (16,4%), CASCO (17,7%), RCA (44%) respectiv raspundere civila generala (2,4%).

Locul 8: EUROINS Romania

In primele noua luni ale anului, valoarea primelor brute subscrise de EUROINS Romania a totalizat 346 milioane lei, in scadere cu 12% fata de septembrie 2013. Amintim ca in rapoartele periodice publicate anul acesta de EUROHOLD, scaderea afacerilor EUROINS Romania a fost atribuita unei decizii strategice de a reduce expunerea companiei prin majorarea tarifelor politelor RCA cu pana la 10 procente, iar in cazul politelor facultative CASCO cu peste 15%.

Conform datelor furnizate de companie, portofoliul de prime brute subscrise s-a concentrat in proportie de 96% in jurul politelor auto, din care circa 93% aferent segmentului RCA. Restul portofoliului fost completat in proportie de 2% de asigurari property, respectiv raspundere civila generala - 1,6%.

Locul 9: GENERALI Romania

In cazul GENERALI Romania, afacerile asiguratorului s-au mentinut la un nivel constant in jurul valorii de 340 milioane lei. Portofoliul de prime brute subscrise a fost unul echilibrat, fiind format in proportie de 17% - asigurari de viata, 30% - asigurari property, 35,4% - asigurari CASCO, 8,5% - RCA, 4% - polite travel, respectiv 4% - asigurari de raspundere civila.

Locul 10: UNIQA Asigurari

UNIQA Asigurari inchide Top 10-ul cu un volum de subscrieri de 322 milioane lei, in scadere cu circa 27% fata de ianuarie-septembrie 2013, arata datele transmise de societate.

Valoarea daunelor platite de asigurator a fost superioara valorii subscrierilor cifrandu-se la 367 milioane lei (207 milioane lei au totalizat daunele pe CASCO, repectiv 136 milioane lei pe asigurari RCA).

In perioada de raportare, UNIQA Asigurari a incheiat circa 457 mii polite de asigurare, din care 214,5 mii polite RCA, respectiv 41,7 mii polite CASCO.Datele pietei de asigurari/ brokeraj in asigurari pentru perioada ianuarie-septembrie 2014 sunt disponibile in aplicatia electronica "INSURANCE Profile Interactiv" - www.insuranceprofile.ro.

Numatul 4/2014 al publicatiei de specialitate INSURANCE Profile va aparea la finalul acestei saptamani.