1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Florina VIZINTEANU: Cand eram mica imi doream sa devin arheolog

5 min. / 1.540 cuvinte


S-a nascut in Calarasi, dintr-un tata cu inclinatii artistice si o mama functionar intr-un serviciu financiar. Ambii aveau in comun dragostea pentru citit, arta si patriotism, valori care i-au fost insuflate de pe vremea cand era copil. In plan profesional a facut mereu doar ceea ce i-a placut, iar in plan personal s-a dedicat intru totul familiei. Despre toate acestea, despre parcursul ei profesional, dar si despre pasiunile sale si legatura pe care o are cu Manastirea Caldarusani, ne-a povestit Florina VIZINTEANU, Senior GDPR consultant, in cea mai recenta editie a emisiunii Despre Oameni by xprimm.

PROMO


"Cand era mica imi doream sa devin invatatoare daca imi placea invatatoarea, voiam sa fiu medic daca imi placea de medicul pediatru, insa, dorinta majora a aparut pe undeva prin clasa a V-a. Eram undeva prin clasa a III-a si imi amintesc o lectura care m-a fascinat, aceea fiind Legendele Olimpului. De acolo am dezvoltat o pasiune pentru istorie, am fost fascinata de istoria antica, asa ca mi-am dorit sa ma fac arheolog", a declarat ea.

Un episod marcant, care i-a intarit convingerea ca trebuie sa se faca arheolog a fost intalnirea cu arheologul si istoricul roman, Hadrian DAICOVICIU, in clasa a VIII-a, la Sibiu, dupa ce a castigat locul I la olimpiada nationala la istorie, spune Florina VIZINTEANU. Insa cum visele ei erau prea mari pentru perioada in care traia, a fost nevoita sa o ia pe un alt drum.

"Copiii care erau olimpici, printre care si eu, am avut marea oportunitate de a petrece o saptamana de tabara la Sibiu, iar unul dintre persoanele care a stat cu noi atunci a fost Hadrian Daicoviciu. Acela a fost un moment fantastic si mi-am dorit atat de mult sa fiu arheolog, dar vremurile erau structurate catre industrializare. Atunci, orientarea aceea pofesionala se ducea catre zona industriala, asa ca am inchis subiectul istorie si am facut matematica-fizica", spune ea.

Care este legatura ta cu Manastirea Caldarusani?

"Prima oara am ajuns aici in 1987. Imi amintesc ca fiica mea ce mare era inca bebelus, si eram in a doua sau a treia zi de Paste, atunci cand am descoperit frumusetea acestui loc. Practic, de 32 de ani venim in Caldarusani, iar din 1996 venim in fiecare duminica. Este locul nostru de inchinaciune, este locul in care venim la Sfanta Liturghie, fiind locul in care ma incarc, ma simt acasa si este si locul meu de gropnita. Caldarusani, pentru cei ce ii trec poarta, reprezinta o supriza intrucat este foarte aproape de Bucuresti, dar, in acelasi timp, ai senzatia ca esti rup de lume, intrucat este acel trecut asezat", a spus Florina VIZINTEANU.

"In Caldarusani avem o doua muzee, o Pinacoteca. Tot aici avem cateva lucrari ale lui Nicolae Grigorescu de cand avea 16 ani. Am avut 150 de ani de scoala de pictura bizantina, dar si una de cantareti psaltici si bizantini. Tot aici avem traditie si acea legatura de care avem nevoie cu trecutul", a completat ea.

Florina VIZINTEANU se considera o persoana luptatoare, fiind pasionata de arta, poezie si obiecte vechi, pe care le si colectioneaza, ele reprezentand legatura solida cu trecutul.

Emisiunea "Despre Oameni by xprimm" a debutat cu editia pilot de la Oradea, primul invitat fiind Cerasela CHIRIAC, au urmat apoi Antonio SOUVANNASOUCK , Daniela MEGHEA si Liviu CHIRIC. Noua productie a grupului xprimm isi propune sa aduca in atentia publicului si a celor din piata de profil povestile de viata ale unor oameni de succes din asigurari si nu numai.
1.084 accesari