1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: FII TREAZ LA VOLAN! - Oboseala poate provoca un accident in mai putin de doua secunde



Despre pericolele oboselii in trafic, portretul soferului roman, principalele cauze ale accidentelor din Romania, dar si despre noutatile celei de-a patra editii a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera FIITREAZ LA VOLAN!, lansata pe 10 iulie a.c., au discutat Costin TATUC - Consultant si Specialist in Siguranta Rutiera -, Oana RADU - Director Comunicare Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (ApPA) - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii in cadrul emisiunii Ora de Risc, difuzata marti de RFI Romania.

"Campania FII TREAZ LA VOLAN! se afla la a patra editie si se va desfasura in acest an intre 10 iulie si 10 septembrie. Ca in fiecare an, vom avea atat o componenta online, cat si una offline, deoarece vrem sa fie o campanie de amploare care sa duca mai departe eforturile pe care le-am depus de trei ani incoace. Principalul obiectiv al campaniei din acest an este sa atragem atentia asupra factorului oboselii la volan, care, se pare, este mult mai riscant decat realizam noi, mai ales in perioada verii cand plecam in concedii si avem tendinta de a conduce mai mult decat am fii capabili", a precizat Oana RADU.

Campania FII TREAZ LA VOLAN! a debutat in 2016 cu prima editie, iar in acest, ApPA isi propune cresterea gradului de constientizare cu privire la toate riscurile la care se expun soferii din Romania. "Nu in ultimul rand, vrem sa crestem gradul de educatie rutiera. Din pacate, este un domeniu unde este nevoie de educatie", a adaugat Oana RADU.

Proiectul are ca obiectiv cresterea sigurantei rutiere in Romania si cresterea gradului de informare a tuturor participantilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin incalcarea regulilor de circulatie, indisciplina sau atitudini si actiuni ce le pot pune viata in pericol.

Demersul a fost nominalizat, in 2017, in randul proiectelor europene cu impact insemnat in ceea ce priveste cresterea nivelului de siguranta rutiera, numarandu-se printre cele 100 de campanii participante la "Excellence in Road Safety Awards 2017".

Conform specialistului in siguranta rutiera, soferii romani isi supraevalueaza aptitudinile si capacitatile proprii - au senzatia ca sunt cei mai buni soferi din Europa pentru ca se descurca intr-un trafic foarte complex, subevalueaza riscul - cunosc fenomenele accidentele in trafic, insa merg pe conceptia ca lor nu li se poate intampla, fapt ce ii face mai vulnerabili in fata pericolelor.

"De regula, cei care trec printr-o experienta traumatizanta precum un accident sunt marcati de ceea ce s-a intamplat si devin ceva mai prudenti. Nu este o regula generala, insa, deoarece sunt unele persoane care, desi au trecut printr-un accident, dupa o anumita perioada de timp uita pur si simplu ce s-a intamplat si forteaza din nou lucrurile. Insa, majoritatea celor care au trecut prin asta devin mai precauti", precizeaza Costin TATUC.

Care sunt efectele oboselii?

"Este vorba despre aparitia microsomnului. De momentul in care pur si simplu pierzi controlul cu realitatea. Momentul in care atipesti. Distanta intre acest moment si momentul unui impact este foarte mic. Ganditi-va ca intotdeauna ne deplasam pe o banda de circulatie care are latimea de 3,5 m pe drumurile nationale. Este suficienta doar o fractiune de secunda pentru a pierde controlul volanului si la o anumita viteza, deja intr-o secunda sau doua parasesti partea carosabila. Lucru care te poate determina sa lovesti un copac, sa ajungi sa te rastorni intr-un sant, sau mai grav, sa intrii pe trotuar peste niste pietoni care de exemplu asteapta intr-o statie de autobus", a precizat Costin TATUC.

"De regula, oboseala este contabilizata in economia accidentelor de circulatie ca fiind un factor concurent. De exemplu soferii care se deplaseaza pe distante foarte mari, au condus un numar indelungat de ore, nu au luat pauzele necesare pentru odihna, acest lucru poate sa fie cu usurinta relevat. Dar, ganditi-va ca sunt situatii in care oameni care au avut un schimb prelungit si se deplaseaza catre casa pe un traseu cunoscut, dar coroborata oboseala acumulata cu stresul din trafic, pot conduce la situatii tragice. De aceea, oboseala este mai periculoasa decat poate parea la prima vedere", a completat Cosmin TATUC.

Principalele cauze ale accidentelor in trafic din Romania

"Pe de oparte sunt indisciplina pietonilor, procentul este undeva in jur de 21%, apoi vine viteza sub cele doua forme - neadaptata si excesiva - aceasta caza are aproximativ 19%, sunt apoi neacordarile de prioritate cam 9% pietoni si 8% vehicule si acest procent din urma creste pe fondul cresterii numarului anual de vehicule. Pe locul patru se afla indisciplina biciclistilor, pentru ca numarul lor din pacate este in crestere si nu avem infrastructura necesara, din pacate, pentru deplasarea acestora in conditii de siguranta", a mentionat Cosmin TATUC.

Estitia a patra a campaniei FII TREAZ LA VOLAN! debuteaza miercuri, 10 iulie 2019

In acest an, proiectul aduce in prim plan pericolele oboselii la volan, alaturi de sfaturile obisnuite de siguranta rutiera. Condusul obosit este comparabil, ca efecte, cu sofatul sub influenta bauturilor alcoolice, arata studiile. Conform statisticilor, 1.500 de oameni mor in fiecare an, in lume, in accidente rutiere provocate de soferii obositi, care adorm la volan.

Mai mult, accidentele provocate de oboseala au o probabilitate de doua ori mai mare sa fie fatale comparativ cu alte tipuri de accidente, deoarece, in astfel de momente, soferii nu mai iau niciun fel de masuri evazive.

Tocmai de aceea, editia din acest an a campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, care se va desfasura pana pe 10 septembrie 2019, se va concentra pe impactul oboselii la volan si masurile pe care soferii le pot lua pentru a reduce efectele acestui risc.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro si pe pagina de Facebook@treazlavolan.