1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Efectele schimbarilor climatice asupra asigurarilor, dezbatute la ICAR 2019 - Principalele declaratii!

A XVI-a editie a ICAR - Forumul International de Riscuri Catastrofale, cel mai mare forum european dedicat riscurilor catastrofale din aceasta toamna, s-a desfasurat marti, 8 octombrie 2019, la Hotelul Intercontinental din Bucuresti, si a reunit atat specialisti locali, cat si internationali. Cititi principalele declaratii!

Frecventa crescuta si intensitatea dezastrelor naturale sunt consecinte directe ale schimbarilor climatice si incalzirii globale, fiind unul dintre subiectele dezbatute in cadrul forumului. De asemenea, ICAR 2019 (The International CAtastrophic Risks Forum) a analizat progresele realizate atat in ceea ce priveste reducerea deficitului de asigurare in regiune, cat si in ceea ce priveste metodele de evaluare a riscurilor, solutionare rapida a daunelor, modernizarea produselor etc. Conferinta a pus accent, de asemenea, pe rolul pe care tehnologiile digitale de ultima ora il pot juca in toate aceste segmente operationale ale activitatii de asigurari.

Astfel, ICAR 2019 a inclus 2 parti, ce au avut ca teme principale de discutie:

1. Romania si riscurile de catastrofa naturala - solutii pentru reducerea deficitului de asigurare
  • Sistemul obligatoriu de asigurare a locuintelor - status si perspective
  • Constientizarea expunerii la risc - o chestiune de interes national; Initiative public-private pentru reducerea deficitului de asigurare
  • In cautarea unei noi abordari pentru a imbunatati penetrarea asigurarilor facultative pentru locuinte si a asigurarilor agricole
2. Asigurarea - o resursa esentiala in imbunatatirea rezilientei climatice
  • Riscurile climatice - o amenintare in crestere
  • Contributia industriei de asigurari in subscriere, administrarea riscurilor si ca investitori institutionali pentru a imbunatati rezilienta climatica
  • Noile tehnologii in sprijinul crearii de solutii de asigurare mai bune pentru gestionarea riscurilor de catastrofa naturala; tendinte in modelarea riscurilor climatice
  • Asigurari incluzive, asigurari parametrice - solutii potentiale pentru reducerea decalajului de asigurare NatCat
PRINCIPALELE DECLARATII

Calin RANGU, Director, ASF:
- Sustenabilitatea este un subiect de prim rang la nivel european. Noi vorbim inca de RCA, dar la nivel european se vorbeste despre cu totul altceva.
- La nivel mondial s-au identificat 6 riscuri emergente principale: protectionismul, modificarile climatice, politicile monetare, pandemiile, climatul geopolitic, cresterea si utilizarea necorespunzatoare a tehnologiilor.
- Sustenabilitate inseamna sa te gandesti la viitor, la impact, pe termen lung.
- Sustenabilitatea e foarte importanta pentru asigurari, 86% dintre respondenti unui sondaj recunosc acest aspect.
- ONU si BM au stabilit scopurile agendei sustenabilitatii, din care asigurarile sunt un capitol, cu scopul sustinerii vizibilitatii si intelegerea asigurarilor, impactul asupra societatii si a sustenabilitati. Scopul este de a reduce decalajele de protectie si a zonelor neasigurate, sa eliminam modelele nesustenabile.
- Asigurarile nu reprezinta in sine un risc sistemic, dar decalajul de neasigurare, da. Faptul ca oamenii nu se asigura este risc sistemic.
- Surse de ingrijorare in asigurari:
Schimbarea climaterica si modificarile tehnologice. Afecteaza pasivele si determina decalaje de protectie
Riscul cibernetic afecteaza asiguratorii, atat direct dar si pe partea de oferta de asigurari cibernetice. Se modifica modelul de business.
Solvency II creste rezilienta dar nu elimina riscurile sistemice generate de ajustarile de volatilitate. Riscurile sistemice tin de colectarea datelor, e o nevoie de completare SII cu masuri macro-prudentiale, monitorizarea volatilitatii si lichiditatii.
La nivel european se cauta noi sisteme de raportare calitativa si cantitativa. Ambele parti ale balantei pot afecta lichiditatea si marginile, e nevoie de alte active lichide care sa poata evita pierderile. Se discuta despre capitalul pe activitate, cerinte de capital simetrice.
Trebuie regandite modele de business pentru a preveni internalizarea riscurilor.
Legatura micro-macro este cea intre protectia consumatorilor - stabilitate financiara.
Riscurile sistemice nu vin din asigurari in sine, ci sunt generate de mediul financiar extern asigurarilor.
- Noile tehnologii reprezinta un risc, dar si o solutie pentru sustenabilitate. (...) O atentie deosebita trebuie acordata modului de calcul al preturilor.
- Inteligenta Artificiala si Big Data asigura informatii referitoare la hazard si expunere, pot fi critice pentru subscriere. Blockchain ajuta la verificarea datelor si simplificarea de produselor.
- Va fi nevoie de o utilizare mai ampla a reasigurarilor pentru evenimente catastrofice, care va reduce riscurile economice.
- Pierderile economice datorate catastrofelor naturale sunt acoperite 35%. Sunt necesare noi abordari in modelarea catastrofelor si a analizelor de risc, in modelul de business in sine.
- In ceea ce priveste tendintele, sudul si sud-estul Europei vor fi puncte fierbinti in ceea ce priveste schimbarile climatice, avand in vedere ca aici se asteapta cel mai mare numar de impacturi negative. Aceasta regiune se confrunta deja cu cresteri semnificative ale temperaturile pozitive extreme, dar si cu scaderi ale precipitatiilor si debitelor raurilor, ceea ce a sporit riscul de perioade de seceta mai severe, productivitate mai slaba a culturilor, pierderi ale biodiversitatii si incendii forestiere.
- Se asteapta ca valurile de caldura mai frecvente si schimbarile in distributia bolilor infectioase influentate de clima sa duca la cresterea riscurilor pentru sanatatea si bunastarea oamenilor.
In domeniul asigurarilor avem un impact direct:
asupra cetatenilor datorita deficitului de asigurare, determinand un nivel ridicat de pauperizare
asupra bugetului de stat care va prelua acoperirea pierderilor financiare ale populatiei neasigurate
asupra asiguratorilor care vor trebui sa isi dezvolte noi modele actuariale pentru asigurarea solvabilitatii si lichiditatii in cazul cresterii volumului de despagubiri.
asupra pietei de asigurari pe ansamblu aparand nevoia unor noi produse, de sanatate, agricole, impotriva inundatiilor, alunecarilor de teren, incendiilor, pierderilor de productivitate...
- Principalele efecte ale schimbarilor climatice asupra sanatatii sunt legate de evenimentele meteorologice extreme: modificari in distributia bolilor influentate de clima, modificari in conditiile de mediu si sociale.
- Efectele asupra asigurarilor de sanatate sunt generate de cresterea numarului de raniri, infectii, expunere la pericole chimice si consecinte asupra sanatatii mintale, raspandirea speciilor de capusa, tantari si a altor purtatori de boli creste riscul de aparitie a unor boli, encefalita, febra etc
- Efectele asupra asigurarilor de viata sunt generate de valurile de caldura care au devenit mai frecvente si mai intense, provocand zeci de mii de cazuri de deces prematur in Europa.
- Pana in 2080, majoritatea zonelor din Spania, Franta, Italia, Balcani, Bulgaria si Romania, se estimeaza a fi afectate de cresterea cu cel putin 20% a probabilitatii riscului pentru trei sau patru din cele sapte riscuri (pericole) luate in considerare (val de incalzire, val de racire, seceta, incendii, inundatii, nivelul marii, furtuni).
- In acest moment la nivel national sunt definite trei riscuri catastrofice doar pentru locuinte: cutremur, alunecari de teren, inundatii. Pentru aceste riscuri este definita asigurarea obligatorie PAD, administrata de catre PAID pe baza legii Nr. 191 din 2 iulie 2015.
- Se propune adaptarea legislatiei pentru includerea mai multor riscuri, relevante pentru situatia Romaniei, in prezent si in perspectiva. Se propune stabilirea unei politici de asigurare mai extinsa a riscurilor schimbarilor climaterice, care afecteaza nu doar locuinte, dar si oameni, si alte active, pentru sustinerea activitatii economice locale si a prezervarii bunastarii financiare si a sanatatii populatiei.

Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR:
- Romania este sasea cea mai mare piata de asigurari Property din Europa Centrala si de Est, cu 262 mil. EUR, cu doar 1 mil. EUR mai putin decat locul 5 (Slovacia). In 2017 situatia era invers.
- Subscrierile Property din tara noastra sunt de 6 ori mai mici decat in Polonia si se afla la jumatate fata de Ungaria.
- Este de remarcat faptul ca la nivelul CEE piata Property a crescut in 2018 fata de 2017 cu 5,4%, iar in Romania cu doar 4%. Dar in prima jumatate a lui 2019, cresterea pietei Property in Romania a fost dubla, de 9,7%.
- Insa, desi suntem a 6-a cea mai mare piata din CEE pe segmentul Property, pe asigurarile non-viata cumulat suntem pe locul 3, la fel ca in 2017.
- Potentialul reiese clar din cifre, la fel si deficitul de protectie al romanilor.
- In Romania, la finalul primului semestru din 2019, piata a cumulat prime brute subscrise in valoare totala (asigurari de viata si asigurari generale) de 5,43 mld. Lei, in crestere cu 7,82% fata de S1 2018. Asta demonstreaza efortul comun al asiguratorilor pentru dezvoltarea sustenabila a pietei si incercarea de diversificare a portofoliului
- Observam o crestere buna a asigurarilor Property: +9,7% in S1 2019 fata de S1 2018, aproape dublu fata de cresterea din S1 2018 / S1 2017 (+ 5,7%). Segmentul asigurarilor Property evolueaza constant - aceste linii indica o stabilizare a portofoliilor si totodata potentialul nevalorificat al liniilor facultative.
- Segmentul Property reprezinta 16% din piata de asigurari generale (non-life), cu PBS de 690 mil. Lei (din totalul pietei de 4.313,9 mil. Lei) la nivelul S1/2019.
- Din toata linia de Property, 36% din PBS este aferent asigurarilor de locuinte (facultative si obligatorii), adica 246,92 mil. Lei la nivelul S1 2019. Subscrierile aferente liniei de asigurari pentru locuinte, a inregistrat o crestere comparativ cu S1/2018, respectiv +7,4% pentru asigurarile facultative si +3,6% pentru PAD. Cu toate acestea, cresterea nu este nici pe departe suficienta, daca vorbim de gradul de penetrare al asigurarilor de locuinte.
- Totodata, asiguratorii au platit indemnizatii brute de 47 mil. lei in primele 6 luni din 2019, cumulat pentru asigurari facultative si locuinte si PAD (asigurarea obligatorie a locuintei).
- Observam o crestere semnificativa a daunelor platite, in special din cauza evenimentelor naturale (inundatii si furtuni): +56,2% crestere a daunelor platite in S1 2019 fata de S1 2018, cumulat PAD si asigurari facultative pentru locuinte.
- Noi am facut o analiza la nivelul Membrilor UNSAR si, in primele 7 luni ale acestui an, 31% dintre toate dosarele de dauna deschise pe asigurari facultative de locuinte au fost ca urmare fenomenelor atmosferice (furtuna, vijelie, uragan, tornada).
- Gradul de cuprindere in asigurare este de 16,7% pe facultative si 19% pe PAD.
- Numar polite la S1 2019: 1.510.877 asigurari facultative (crestere +2,4%) si 1.715.913 polite PAD (crestere +1,52%)
- Din pacate, cifrele arata ca romanii sunt din ce in ce mai expusi acestei categorii de riscuri, desi numarul daunelor si severitatea acestora creste.
- Avem un potential foarte mare de crestere pe acest segment al asigurarilor de locuinte - suntem in asteptarea propunerilor de modificare in ceea ce priveste legislatia specifica asigurarilor obligatorii si ne aflam in dialog cu autoritatile pe acest subiect.
- Si, pentru ca tema evenimentului este legata de schimbarile climatice: ne bucuram ca, de la 1 aprilie, fermierii care vor sa incheie asigurari pentru culturile si animalele lor primesc subventii ca urmare a lansarii sub-masurii 17.1. de catre AFIR - Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale - un proiect in care UNSAR a fost implicat inca de la inceput, cu sprijinul membrilor nostri. Astfel, se asteapta ca asigurarile agricole sa devena mai accesibile pentru fermieri, protejandu-i de riscurile la care sunt expusi si contribuind la stabilitatea financiara a afacerilor acestora.
- Exista potential pe acest segment: in Romania sunt 8,3 milioane hectare de teren arabil, din care doar 1,8 milioane hectare sunt asigurate.
- Un subiect care ne ingrijoreaza foarte mult, atat pe asiguratori, cat si pe clienti, sunt schimbarile climatice. Studiul realizat de IRES la cererea UNSAR in septembrie 2019, pe un esantion reprezentativ la nivel national arata ca peste 90% dintre romani considera ca schimbarile climatice sunt reale.
- In ceea ce priveste efectele schimbarilor climatice, principala ingrijorare a romanilor sunt furtunile violente (33% dintre respondenti), urmata de topirea ghetarilor (16%), seceta (15%), incendiile de vegetatie (14%), valurile de caldura (11%), inundatiile (6%) si altele.
- Vestea buna este ca aproape 3 sferturi dintre participantii la studiu se declara interesati de asigurarea locuintelor si a bunurilor proprii. Cand vine vorba despre interesul pentru asigurarea locuintelor si a bunurilor proprii, persoanele chestionate afirma intr-o pondere ridicata (71%) ca sunt foarte interesate sau destul de interesate.
- Categoriile de populatie care declara un interes mai ridicat pentru asigurarea locuintelor si a bunurilor sunt persoanele de gen feminin, care au peste 35 de ani, cu studii superioare, au rezidenta in mediul urban, locuiesc in Transilvania si Banat si au un venit de peste 4.000 de lei. Urmeaza sa publicam rezultatele complete ale studiului UNSAR-IRES.
- In concluzie, cresterea penetrarii asigurarilor de locuinte se poate face numai printr-un efort comun de educatie financiara si de adaptare a legislatiei. Tocmai de aceea UNSAR sprijina si in acest an demersul industriei, Campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", deoarece un client educat este un client responsabil.
- Educatia financiara le permite consumatorilor sa aleaga produsele de asigurare care le acopera cel mai bine nevoile si reprezinta pilon strategic in activitatea UNSAR. Derulam campanii de educatie atat pe tipuri de asigurari (locuinte, viata, sanatate, auto), cat si la nivelul intregii piete. In plus, avem o platforma de educatie financiara in asigurari, cu articole care explica asigurarile intr-un limbaj simplu si accesibil.
- Credem ca impreuna putem reusi in cresterea nivelului de educatie financiara, astfel incat romanii sa fie bine protejati.

Patrick DELALLEAU, Chief business Development Officer, CCR Re, France:
- Schimbarile climatice se intampla astazi. Inca din anul 1950 aceste efecte sunt prezente, sub diferite forme, cum ar fi incalzirea atmosferei si a oceanelor, topirea ghetarilor din zonele arctice, cresterea nivelului marilor, intensificarea efectului de sera, multiplicarea de 4 ori a numarului de catastrofe naturale etc.
- Activitatea industriala a crescut nivelul temperaturii globale cu 1 grad (in 2018) peste nivelul temperaturilor din perioada pre-industriala (anul 1880).
- In momentul de fata, conform analizei CCR Re, 3 din primele 5 cele mai violente si probabile riscuri sunt provocate in mod direct de schimbarile climatice. Aceste riscuri sunt fenomenele meteo extreme, esecul in implementarea de actiuni care sa amelioreze inrautatirea schimbarilor climatice si dezastre naturale de ordinul inundatiilor si incendiilor salbatice. Se observa un trend de schimbare a climatului, de la rece si umed, la uscat si fierbinte.
- Aproximativ 28% din populatia globala locuieste in zonele de coasta. Din acest procent, 11% (sau 10 milioane de persoane) locuiesc in zone pozitionate la mai putin de 10 metri deasupra nivelului marii.
- Franta: valurile de caldura au provocat in 2003 in jur de 70.000 de decesuri, in anul 2100 se asteapta un numar de 250.000 decesuri.

Agnieszka DURSKA si Rafal MANKOWSKI, Polish Chamber of Insurance (PIU):
- PIU atrage atentia ca fara planificare spatiala, fara surse de energie regenerabile, fara infrastructura impotriva inundatiilor, costurile cu seceta, indundatii si uragane vor creste din ce in ce mai mult. Nu este posibil ca toate aceste pierderi sa fie puse in carca industriei de asigurari, deoarece ar creste foarte mult preturile primelor de asigurare.
- Conform prognozelor folosite de PIU, pana in anul 2030, populatia globala va greste cu inca 1 miliard. In crestere este si infrastructura, numarul activelor si al proprietatilor, ale caror expunere va creste in fata efectelor schimbarilor climatice. Proiectiile arata o populatie globala de 8,6 miliarde in 2030, 9.8 miliarde in 2050 si 11,2 miliarde in 2100.
- Populatia se imbogateste cu timpul, numarul activelor si densitatea activelor a crescut din 1990 pana in 2014 in absolut fiecare continent geografic, cu 30,5% pana la 55,8%, in special in Africa si Asia.
- In ultimul deceniu, numarul dezastrelor naturale a crescut de la 447 in 2009, la 556 in 2019. Pierderile financiare au crescut de la 104 miliarde USD la 123 miliarde USD. Numarul deceselor cauzate de catastrofele naturale a crescut de la 26,9 mii la 31,4 mii.
- Polonia: din 1995 pana in prezent, valoarea totala a activelor a crescut cu 2.200 miliarde de zloti polonezi (510 miliarde euro), cu o concentrare din ce in ce mai mare spre orasele mari. Pana acum zonele afectate cel mai mult de dezastrele naturale au avut loc in sudul tarii, in zonele agriculturale, insa un dezastru natural intr-un centru economic important, cum ar fi Varsovia, ar radia pagube pe tot teritoriul tarii, ca urmare a migrarii populatiei in zonele urbane. Cele trei valuri de inundatii din 2010 in Polonia, cu pagube inregistrate la 12,8 miliarde PLN, ar fi produs pagube de 16,2 miliarde PLN in prezent in aceleasi zone, cu 20.9% mai mult.
- In decursul ultimilor ani, PIU a demarat multiple actiuni de promovare a importantei asigurarilor pentru statul polonez, prin spoturi publicitare si ghiduri pentru asigurati. Un sondaj realizat de PIU arata ca, in caz de catastrofa naturala, polonezii se asteapta sa fie ajutati in primul rand de autoritati (54% din respondenti), in al doilea rand de familie (52%) sau prieteni si in al treilea rand de asiguratori. (sub 50%). Decalajul de protectie property in Polonia depaseste 50% in majoritatea zonelor. Diferentele intre zone pot fi foarte mari, de la un grad de cuprindere in asigurare de 85% la sub 25%.PANEL - Asigurarile de locuinte, mai accesibile

Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania:
- Am vazut in studiul UNSAR - IRES ca 71% dintre romani sunt interesati de asigurarile de locuinte. Nu as spune ca nu este un interes pentru acesta protectie financiara care ar veni din asigurare, ci mai degraba as spune ca exista un deficit de informare, de educatie financiara. Consider ca este de datoria noastra incepem aceasta educatie financiara pe care sa o facem din ce in ce mai constenta, astfel incat oamenii sa inteleaga mecanismele care stau in spatele asigurarilor de locuinte.
- Una dintre obiectiile principale pe care oamenii le ridica este cea legata de neintelegerea principiului mutualitatii. Asigurarea noastra (PAD) a fost proiectata pentru a acoperi locuintele impotriva a 3 riscuri naturale - cutremure, alunecari de teren si inundatii, iar produsul este unul de tip social, astfel incat la el trebuie sa ajunga toti cetatenii indiferent de riscul la care locuinta este expusa.
- In cazul schimbarilor climatice, care se dovedesc a fi din ce in cea mai de imparct pentru tara noastra, este cu atat mai mult nevoie de o informare a tuturor proprietarilor de locuinte, mai ales a categoriilor mai vulnerabile.
- Doar 25% din portofoliul nostru este in mediul rural, in timp ce riscul este mai mare in aceste zone.
- Consider ca obligatia noastra, a tuturor jucatorilor din piata, este sa gasim acele mecanisme pentru face posibila cresterea interesului oamenilor fata de asigurari, sa faca posibila, intelegerea mecanismului din spatele asigurarilor, despre beneficiile asigurarile le au, precum si despre costurile pe care acestea le implica. Faca o intelegere corecta a acestor mecanisme, vom avea intotdeauna oameni care vor spune ca asigurarile sunt scumpe si nefolositoare - pentru ca nu sunt constienti de riscul la care sunt expusi.
- In cazul PAD, fiind o asigurare obligatorie, si statul are un rol foarte importanta, pentru ca aceasta schema de asigurare a fost creata pe baza unui parteneriat public-privat care nu functioneaza.
- In ceea ce priveste PAID, noi ne vom stradui sa aducem imbunatatiri legislatiei ori de cate ori vom considera ca ceva nu functioneaza. In privinta noilor modificari legislative, avem in vedere, pe de-o parte, marirea gradului de accesibilitate pentru cetateni prin distribuirea mai larga a PAD prin brokeri. Pe de alta parte, avem in vedere anumite modificari de tipul introducerii unui nou risc sau modificari de tip functional pentru a face ca procesul de instrumentare a daunelor sa fie cat mai eficient. Avend in vedere aceste doua lucruri, suntem convinsi ca putem sa crestem putin gradul de cuprindere in asigurare.
- Am decis sa incepem anumite activitati impreuna cu brokerii. Noi consideram ca acest canal de distributie foarte inportant si am incercat sa oferim programe de training pentru forta de vanzari a brokerilor pentru a le face si mai bine cunoscute prevederile legii actuale. De asemenea, incercam sa ii atragem intr-o colaborare in ceea ce priveste planul de actiune in caz de dezastre naturale si a-i face parteneri in acest plan. Dar inainte de orice trebuie sa facem diligente pentru ca legea, in foma pe care o dorim cu totii, sa fie aprobata de Parlament, atunci colaborarea cu brokerii va fi una directa, stimuland vanzarea PAD.
- Cel mai bun mod de a ne promova produsul este sa oferim servicii din ce in ce mai bune clientilor.

Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR:
- Investim in tot ceea ce inseamna radiografierea perceptiei clientilor vis-a-vis de oferta pietei de asigurari - acele studii realizate in parteneriat cu IRES -, cat si in educatie financiara, devenind un pilon strategic in activitatea UNSAR.
- Romanii, conform studiilor realizate, sunt ingrijorati si costientizeaza riscurile la care se expun. 73% dintre romani sunt ingrijorati de incendii, 70% sunt ingrijorati de dezastre naturale. Sunt studii de perceptie - ceea ce cred oamenii.
- 4 din 5 romani cunosc de obligativitate asigurarilor de locuinte - PAD. Cu toate acestea, 1 din 5 romani cumpara o polita. Noi am refacut acest studiu.
- Vorbim de doua Romanii, pe de-o parte stim ca suntem expusi riscurilor si pe de alta parte facem prea putin pentru a ne proteja. Este vorba de diferenta dintre percentie si actiune. IRES spune ca e vorba de cultura noastra si aici cred ca trebuie sa venim noi, industria, si impreuna sa facem mult mai multe pentru tot ceea ce inseamna educatie financiara; sa gasim programe si proiecte comune, sa explicam oamenilor ce putem face pentru ei, care sunt beneficiile asigurarilor.
- Studiul pe care urmeaza sa il lansam, arata ca 71% dintre romani sunt interesati de asigurarile de locuinte.
- Un alt studiu lansat recent arata ca doar 6% dintre romani sunt interesati sa cumpere o polita de asigurare online, fata de un nivel de circa 30% la nivel global. Lucrurile trebuie privite in perspectiva. Cred ca ar trebui sa ne gandim mai mult la zona de responsabilizare individuala.

Antonio SOUVANNASOUCK, Presedinte, PRBAR:
- Actiunile de informare a populatiei cu privire la asigurari nu au efecte imediate, ci aceste actiuni trebuie sa fie facute constant, continuu si cu siguranta vor avea rezultate in urmatorii ani, pe termen mediu.
- Asigurare locuintelor are 2 componente - obligatorie si facultativa. Vedem ca rata de penetrare e mica pe ambele linii. Aceasta obligativitate este cea care poate influenta rata de penetrare. Imi amintesc ca in 2006-2007 asigurarile facultative erau pe la 3,4 milioane de polite, iar acest numar a ascazut drastic in ultimii 10 ani. Nu cunoaste nimeni cum poate sa activeze constiinta de a-si cumpara o protectie si asta deriva si din istoria pe care o avem.
- Pe de-o parte, astazi, in Romania, avem cel mai mare grad de proprietari de locuinte, de peste 90%, dar spiritul de protectie nu este prea dezvoltat.
- De ce oamenii nu se asigura? Din punct de vedere al distribuitorilor, noi nu facem o vanzare a asigurarilor obligatorii, pentru ca PAD nu se vinde, ci se cumpara. Si nici din punct de vedere financiar nu e fezabil. Noi incercam sa convingem clientii sa cumpere asigurari facultative, insa nu reusim in totalitate din cauza veniturilor mici ale populatiei, care trebuie sa isi rupa din buget si sa renunte la unele placeri pentru a cumpara o astfel de polita, dar sunt si companii care nu au buget dedicat asigurarilor. Cred ca educatia si timpul va aduce rezultate.
- Un prim aspect in imbunatatirea segmentului property este restabilirea increderii consumatorilor in industria de asigurari, prin oferirea de servicii de calitate si prin proptitudinea de reactie in caz de dauna. Un alt aspect este digitalizarea - sa facem ca prodului obligatoriu sa fie foarte simplu.

Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR:
- Avem o lege obligatorie pentru a fi acoperiti impotriva celor 3 riscuri, dar nu intodeauna se respecta legea, nici statul nu o respecta.
- Ce ar trebui facut? Campanii dedicate la nivel national, tintite, sunt utile. Tinerii, de pana in 35 de ani, si-au intemeiat o familie si si-au achizitionat o locuinta prin credit, aceasta fiind asigurata. Problema o reprezinta generatia mai in varsta, nefamiliarizata cu tehnologia, care detine cea mai mare pondere de proprietati in Romania - acestia vor prefera interactiunea umana.
- Este greu sa ii determini pe oameni sa se documenteze singuri legat de asigurari prin internet, iar distribuitorilor le este foarte greu sa ajunga la un numar atat de mare de oameni si sa ii informeze pe fiecare in parte legat de importanta detinerii unei polite de asigurare.
- Interventia statului in caz de dezastre, prin oferirea de ajutoare din bugetul statului, ii descurajeaza pe romani sa cumpere o asigurare.
- Aproximativ 50% din politele PAD sunt distribuite prin brokeri.
- Digitalizarea ne ajuta operational, reduce costurile, insa multi din clienti nu au nici macar o adresa de email pentru a comunica cu ei astfel.
- Problema principala este increderea in sistemul de asigurari. Cu cat lucram mai mult la incredere, cu atat vom avea rezultate mai bune. Putem face asta prin seriozitate, prin produse mai simple si rapiditate la plata daunelor - de aici vine puterea exemplului.

Agnieszka DURSKA, Communications Expert, Polish Chamber of Insurance (PIU):
- In Polonia, spre deosebire de Romania, oamenii au inceput sa acumuleze avere si sa cumpere proprietati. Deoarece polonezii nu isi permit sa piarda locuintele cumparate din proprii bani, polonezii aleg sa isi asigure locuintele.
- 60% din polonezi au asigurare de locuinta. 90% din ferme detin asigurare. Exista totusi si zone neasigurate, in zone cu risc mare de catastrofa naturala, care din lipsa banilor aleg sa isi asigure mai intai nevoile de baza, cum ar fi hrana si educatia, in defavoarea asigurarii.
- Anul 2010 a reprezentat un punct de cotitura in segmentul asigurarilor property: inundatiile care au afectat Polonia, urmate de interventia prompta si eficienta a asiguratorilor locali, au demonstrat ca societatile de asigurare pot fi un partnener de incredere pentru polonezi, in situatiile nefericite.
- Educatia financiara, digitalizarea si serviciile de calitate oferite de asiguratori clientilor reprezinta trei piloni, la fel de importanti, care trebuie avuti in vedere.PANEL - Piata asigurarilor din Romania, incotro?

Patrick DELALLEAU, Chief business Development Officer, CCR Re, France:
- Reasiguratorii se confrunta cu riscuri din ce in ce mai mari cauzate de catastrofele naturale. Taifunul Jebi din 2018, de exemplu, a fost estimat initial la pagube suferite de asiguratori la 2,5 miliarde de dolari; astazi, pagubele platite pentru Jebi se situeaza in jurul a 15 miliarde de dolari astazi.
- Principalele responsabilitati ale reasiguratorilor presupun estimarea volatilitatii companiilor de asigurari si oferirea de protectie acestora in schimbul unui pret corect.
- In ziua de astazi exista un surplus de fonduri care pot acoperi catastrofele naturale, un exces de capacitate in caz de producere a acestora, insa este foarte important ca reasiguratorii sa isi diversifice riscurile, pentru a evita expunerile foarte mari pe un risc anume.
- Piata de asigurari din Romania este diferita fata de cea din Polonia; mentalitatea oamenilor poate sa fie un factor mai influent fata de disponibilitatile financiare ale cetatenilor.

Riccardo CICCOZZI, Director Market Development Europe, A.M. Best:
- Balance sheet - Incercam sa ne dam seama din timp ce capacitate au asiguratorii in absorbirea daunelor intamplate in timpul catastrofelor naturale.
- Viteza rambursarilor - Viteza cu care asiguratorii platesc asiguratilor indemnizatiile le poate afecta imaginea in fata opiniei publice.
- Stress test - Simulam conditii posibile pentru a vedea cum evenimentele NatCat ar afecta compania.
- Nu exista un sistem ideal, obligatoriu sau facultativ, pentru stimularea populatiei pentru achizitionarea de polite de asigurare a locuintelor; in functie de piata careia i se adreseaza si numerosi alti factori macroeconomici, sociali etc., aceste sisteme trebuie testate si ajustate atunci cand nu produc rezultatul dorit.

Iulia NICOLA, Specialist Asigurari Generale, UNSAR:
- Conform sondajului UNSAR, romanii inca nu stiu foarte clar cine ii va ajuta in caz de cutremur, majoritatea asteptandu-se ca autoritatile sa intervina sa le ofere despagubiri.
- Este necesara pregatirea mai buna a distribuitorilor de asigurari, astfel incat cetatenii sa fie informati in numar cat mai mare despre politele de asigurare a locuintei.
- Cifrele ne arata o crestere in primele brute subscrise pe clasele de asigurare property - 3,6% crestere a primelor pentru PAD si 7,4% crestere pentru asigurarile facultative de locuinte.

Natalia MAN, Director general Adjunct, PAID Romania:
- PAID are unul din cele mai mari programe de reasigurare din Europa, cu toate ca inca nu s-a confruntat cu vreun eveniment major.
- In scenariul unui cutremur similar cu cel din 1977, in Bucuresti (100.000 polite incheiate, cu un grad de cuprindere in asigurare de 33%), 200.000 locuinte afectate cu 40% din acestea concentrate in capitala.
- PAID este capabil la ora actuala sa acopere un eveniment mai violent decat cel din 1977.
- Aproape 70% blocuri construite dupa 2010 detin o polita de asigurare a locuintei PAD, datorita in principal mentalitatii oamenilor tineri si restrictiilor impuse de lege (de ex.: in cazul acordarii de credite).

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a sprijinit si in acest an ICAR Forum, aceasta sustinere demonstrand, inca o data, importanta deosebita acordata programelor de prevenire si reducere a efectelor catastrofelor naturale de autoritatea nationala competenta.

ICAR 2019 este sustinut de PAID Romania in calitate de Partener Strategic si de SAFETY Brokeri si MARSH in calitate de Parteneri. De asemenea, evenimentul este sustinut de UNSAR, UNSICAR si PRBAR, dar si de IIS si APPA.

In Romania exista, in momentul de fata, circa 9 milioane de locuinte, iar in fiecare zi acestea sunt expuse, inevitabil, unei multitudini de riscuri. Inundatiile, incendiile, alunecarile de teren, dar si furturile din locuinta sunt doar cateva exemple. Cu toate acestea, nici 20% dintre locuintele din Romania nu sunt protejate printr-o polita de asigurare, nici macar cea obligatorie PAD.

In acest context, APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor a lansat, in octombrie, cea de-a VII-a editie a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", reamintindu-le romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii sau incidente pe care, oricat si-ar dori, nu le pot prevedea.