1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Diversitatea, dezbatuta la cea de-a doua editie a Forumului "Women in Investment Management CEE"


CFA Society Romania a organizat joi, 20 iunie 2019, cea de-a doua editie a Forumului "Women in Investment Management CEE", denumita "The key to a better workplace: Investing in women", unde lideri remarcabili din regiunea Europei Centrale si de Est au discutat despre beneficiale diversitatii intr-o companie, independenta financiara, dar si despre diferentele dintre barbati si femei lideri.

"Romania are a treia cea mai mica rata de angajare a femeilor din Uniunea Europeana, iar 4 din 10 femei romance se confrunta cu riscul saraciei si a excluziunii sociale. Sunt mandru ca in CFA Society Romania, 40% dintre membri sunt femei, ceea ce ne plaseaza pe locul doi la nivel mondial intre asociatiile apartinatoare CFA Institute. In acelasi timp, CFA Society Romania este un puternic sustinator a diversitatii. Consideram ca diversitatea, combinata cu schimbul de idei, ne va transforma in mod semnificativ intr-o companie mai puternica si inteligenta", a precizat Adrian CODIRLASU.

"Board-ul nostru este format din cinci oameni si este diversificat prin faptul ca avem trei barbati, doua femei si patru nationalitati. Unii au fost formati in afara companiei, iar altii in interiorul ei, asadar, cred ca suntem un mix foarte reusit. La nivel de top management avem un procentaj de aproximativ 25% femei, ceea ce cred ca este un lucru extraordinar pentru o companie petroliera, a precizat" Cristina VERCHERE, CEO, OMW Petrom.

Specialistii spun ca unul dintre motivele pentru care femeile sunt mai defavorizate decat barbatii, este accesul scazut la o educatie de buna calitate, dar si faptul ca de la varste foarte fragede le sunt induse stereotipuri de gen prin jucarii si cresc cu o stima de sine mai mica decat baietii.

"In domeniul inteligentei artificiale unde activez eu, doar 20% dintre persoanele angajate sunt femei. Iar acest lucru se datoreaza faptului ca in trecut, sansele pentru unele femei la o educatie corespunzatoare nu au fost oferite. Cred ca trebuie sa regandim intregul drum, inca de la varste fragede. Daca ne dorim adulti independenti financiar, trebuie sa oferim educatie de calitate, de la cele mai mici varste", a mentionat Rita Eugenia APOLZAN, Diversity and Inclusion, UiPat.

"Am decis in urma cu cinci ani, la nivel de institut, ca minimum 30% din compozitia board-ului sa fie femei si ma bucur sa anunt acum ca avem 50%, iar presedintele si vice-presedintele sunt ambele femei. De asemenea, jumatate din echipa mea este constituita din femei. Cred, si sunt de acord cu faptul ca fiecare individ isi doreste sa fie apreciat pentru talentele sale", spune Paul SMITH, CFA, Presedinte, CFA Institute.

Conform datelor World Bank, la nivel global se pierd annual 160 de trilioane de dolari din cauza inegalitatii de gen.

"Rolul femeilor in leadership este un subiect de care sunt foarte pasionata, dar este si ceva de care Banca Mondiala este foarte interesata. Incercam sa studiem efectele discriminarii de gen in economia globala si pot sa va spun ca, potrivit datelor noastre, la nivel global se pierd pe an, din cauza inegalitatii de gen, 160 de trilioane de dolari pentru ca femeile nu au aceleasi pozitii in socieate ca barbatii. Desigur, nu avem inca nicio tara care sa fi atins tinta egalitatii complet, insa Europa sta mult mai bine decat restul lumii. Daca ne uitam la drepturile legale doar, in medie femeile au doar trei treimi din drepturile pe care le au barbatii", a mentionat Tatiana PROSKURYAKOVA, Country Manager pentru Romania si Ungaria, Europa si Regiunea Asiei Centrale, World Bank Group.

In cadrul evenimentului, oficialii CFA Romania au amintit de importanta economisirii si inedependenta financiara.

"Romanii nu suntem foarte buni in a privi inspre viitor si a economisi. De fapt, conform statisticilor, cheltuim mai mult decat castigam, cee ace inseamna ca nu ne gandim foarte mult la viitor. Deci cine ar trebui sa aiba grija de noi? La CFA Society Romania luptam pentru independenta si responsabilitate", Alexandra SMEDOIU, Vicepresedinte CFA Society Romania.

Recent, CFA Society Romania a lansat o campanie de educatie financiara intitutala Generatia I, care se adreseaza oamenilor pentru care independenta este o valoare centrala. Prin intermediul acestei campanii CFA Society Romania nu se adreseaza unei generatii definita academic, cu factori demografici. In conceptul asociatiei, Generatia I insumeaza toate generatiile, toti oamenii, indiferent de varsta, pentru care valoarea centrala este aceasta independenta, sub toate formele ei, incluzand-o pe cea financiara.